Gyurkity Péter

Visszatér az MP3-hoz a Napster

A kilencvenes évek kedvenc letöltőportálja a közeljövőben visszatér a másolásvédelmet nélkülöző formátumhoz, amelynek felemelkedését is köszönhette. Ez újabb csapást jelent a DRM-technológiát erőltető cégek számára.


Ne tulajdonolj, birtokolj!
A Napster közleményben jelentette be, hogy hamarosan teljes katalógusából száműzi a másolásvédelmi megoldásokat és kínálatát 100 százalékban MP3-formátumban teszi elérhetővé előfizetői számára. A portál üzleti modellje nem változik, vagyis továbbra is a fizetős letöltéseknél maradnak, ám az MP3 révén a megvásárolt tartalmak elvileg korlátlan példányban lemásolhatók és költöztethetők lesznek.

A Napster több mint egy évtizede éppen annak köszönhette sikerét, hogy nagy mennyiségben és korlátozások nélkül bocsátotta a felhasználók rendelkezésére a zenei tartalmakat. Akkor azon­ban az ol­dal illegális tevékenységet folytatott és a szórakoztató­ipar ismételt támadásai miatt végül megadta magát. 2003 óta - miután meg­vá­sá­rol­ták a Napster név jogait - legális szolgál­tatásként működnek és bár 750 ezres felhasználói táboruk révén nincs okuk panaszra, a másolásvédelem erőltetése miatt csak álmodhattak a régi népszerűség visszaszerzéséről.

Most azonban lehetőség nyílik erre, hiszen bár a fizetős modell megmarad, a jövőben a vásárlók MP3-formátumban töltik majd le a zeneszámokat, így azok másolását nem tudják megakadályozni. Chris Gorog vezérigazgató szerint ehhez a kiadók jóváhagyására volt szükség - örömmel vették tudomásul, hogy a szórakoztatóipar végre beadta derekát, amit az is jól jelez, hogy egyre több online zenebolt kap engedélyt az MP3 alkalmazására és a DRM, vagyis a másolásvédelmi megoldások elhagyására.

Az egyetlen kérdés számukra, hogy vajon az MP3 széleskörű alkalmazása milyen következményekkel jár az ágazat egészére nézve. Amennyiben növekednek az eladások, a kiadók nyilván kitartanak az új modell mellett. Ellenkező esetben azonban idővel visszarendeződés várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #2
    Jaja, emléxem mekkora felháborodást és borút váltott ki, mikor betiltották a működésüket. Egy korszak zárult le vele. De később még volt egy másik próbálkozás is nem, kazaa néven, bár nem vagyok benne biztos, hogy az csak mp3 megosztó volt-e vagy tudott mást is. Ha jól tudom később azt is beperelték és megszűntették.
  • archkoven #1
    Tyű de kurva régen használtam a napstert utoljára!
    A mai napig van pár gigányi zene a gépemen amit anno napsterrel töltöttem le. Az biztos, hogy óriási változást jelentett az addigi megoldásokhoz képest, a mai napig csak kellemes emlékeim vannak róla.