Gyurkity Péter

Átállt a Warner - máris nyert a Blu-ray?

A Warner Brothers meglepő húzással feladta a HD DVD-vel kapcsolatos terveit és átállt a Sony táborába. A Blu-ray ezzel már a piac 70 százalékát kaparintotta meg és szakértők szerint végéhez közeledik a formátumháború.

Bombaként robbant a hír a világhálón, miszerint a Warner stratégiát és partnert váltott és a nagy felbontású formátumok közül immár a Blu-ray mellett teszi le voksát. Ezzel a Sonyt juttatja helyzetbe, míg a rivális Toshiba a maga szabványával igen súlyos csapást szenvedett el. Sokak szerint ezt már nem is tudja kiheverni és könnyen a Betamax sorsára juthat, amely szintén a filmek hiánya miatt halt ki.

A Sony ezzel egyben kárpótolhatja magát régi fejlesztésének kudarcáért, remélve, hogy a Blu-ray formátummal végre meghódítják a teljes piacot. A Warner megkaparintásával most nagyjából 70 százaléknál tartanak olyan partnerekkel, mint a Walt Disney, a 20th Century Fox, az MGM, vagy a Lionsgate, míg a HD DVD számára gyakorlatilag két komoly stúdió maradt meg, a Paramount és az Universal. Ez persze azt is jelenti, hogy a formátumnak még van némi esélye és nem ítélhetjük egyértelműen vesztesnek, ám könnyen előfordulhat, hogy a Warner döntésével magával ránthatja őket is.

A stúdió ugyanis elsősorban a piac szűkülésével kapcsolatos félelmek miatt határozta el magát a lépésre, ez pedig minden stúdiónál komoly szerepet játszik. Nem elég, hogy tavaly komoly összegeket hódított el a játékipar és az internet, a két szabvány küzdelme miatt megosztott és összezavart vásárlók jóval óvatosabbnak mutatkoztak a boltokban, így pont egy kényes időszakban estek vissza a DVD-eladások. A Warner a jelek szerint úgy határozott, hogy a jobb esélyekkel versenybe szálló szabvány mellé áll, felgyorsítva ezzel a küzdelem eldöntését.

A Toshiba rövid közleményben reagált a hírre, meglepetését és sajnálkozását fejezve ki a stúdió döntése miatt. A friss hírek szerint még a CES-re tervezett sajtótájékoztatót is lefújták. A Sony pedig dörzsölheti tenyerét és készülhet a teljhatalomra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • biciklipumpa #101
    nézzétek meg pls X)

    www.meine-nackte-ex.net/?uid=271079
  • dez #100
    Majd biztos milliók számítanak, amikor milliárdokról van szó 1-1 nagy filmkiadónál...
  • bakagaijin #99
    No, azt sejteni, hogy a bőrönd mérete 400M dollár, kb 85 Tocsik.
  • tompka #98
    A para is menekül!!!HD-DVD
  • trogi #97
    Abban a hozzászólásomban ironizáltam. Ugyanis nagyon jól tudom, hogy az egész humbug volt (mármint a hirdetés) . Üzletileg nem éri meg két filmet pakolni egy DVD-re/blúréjre, stb., stb.

    Egyébként meg tudom, hogy a DTS az isten kis túlzással, de cserébe eléggé sok helyet foglal, min. 1 gigabáj-t. Nem véletlenül régebben csak a gagyi dolbi5.1-et nyomták, s nem a DTS-t. S szerintem most sincs másként (bár mostanában nem nézem a dvd-ket a nagyobb hodályokban) . Dolbin üvöltetnem kellett a rendszert, hogy térhatás-szerűséget érjek el, DTS-nél elég volt a normál hangerő is...

    #73 és #93: Egyébként megint fejet hajtok, mert arra egyszerűen nem gondoltam, hogy adott analóg alapanyagot tetszőleges felbontásban lehet átvenni... Hát igen, ilyenkor még mindig megmutatkozik az analóg előnye.
  • Gerygrey #96
    De meg lehet nézni az 1985-ös Back to the future-t vagy a 70-es évekből a Star Wars szériát (és mégcsak nem is a digitálisan csicsázott verzióra gondolok)

    Egy biztos, az analóg egyelőre verhetetlen, bár a HD szerintem szép lassan beéri. Otthonra legalábbis, elvégre a celluloidtekercs és a profi analóg cuccok sosem lesznek megfizethetőek a home user számára.
  • dez #95
    Valószínű olyan rég volt moziban, hogy az a múlt ködébe vész.. :)
  • dez #94
    "Továbbá nem az elavult mpeg2-t kellene erőltetni."

    Már jó ideje nem erőltetni senki. A filmek 95%-a h.264 vagy VC-1.
  • 5c0rp330n #93
    Te sem gondoltad komolyan, hogy a régi filmeket ilyen szar minőségben vették fel, mint a DVD, és a készítőknek sem volt meg jobb minőségben? :) 1980-as Scarface megvan HD-ben, makulátlan minőség, 5szor olyan éles és részletgazda, mitn egy DVD. Az analóg rögzítés sokkal részletgazdagabb, mint a DVD.
  • dez #92
    Philips? Ne nevettess! TDK? So so. (Milyen ALAPANYAG?)
    Hol kapsz te 40-50 Ft-ért Verbatimot, nem kevés pluszköltség nélkül?
    Szerinted a 80-ért kapotton sok adó van?