MTI

Lemond a Toshiba elnök-vezérigazgatója

Lemond a japán Toshiba Corp. elnök-vezérigazgatója a meghamisított mérlegeredmények miatt.

Tanaka Hiszao elnök-vezérigazgató egy mai sajtókonferencián jelentette be lemondását. Feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke veszi át. Lemond hivataláról Szaszaki Norio alelnök és Nisida Acutosi tanácsadó is, akiknek a vizsgálatok szerint szintén szerepe volt az adatok meghamisításában. A Toshiba július 20-án jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. A Toshiba emiatt valószínűleg ezzel megegyező összeget lesz kénytelen veszteségként leírni, valamint a JPMorgan becslése szerint 150 milliárd jen nagyságrendben további tőkeleírást elkönyvelni, vagyis részvényeseit összesen több, mint 300 milliárd jen veszteség érheti.


A botrány azzal egy időben robbant ki, hogy Abe Sindzó miniszterelnök új irányelveket fektetett le az ország vállalati irányítási rendszerének a korszerűsítésére. Aszo Taró pénzügyminiszter egy sajtókonferencián "sajnálatosnak" nevezte a történteket, pont egy olyan helyzetben, amikor Japán a nemzetközi befektetőknek a japán vállalatirányítási rendszerbe vetett bizalmát igyekszik visszaszerezni. "Ha (Japánnak) nem sikerül meghonosítania a megfelelő vállalatirányítási rendszert, akkor elveszítheti a piac bizalmát" - fogalmazott. A pénzügyminiszter nem közölte, hogy kell-e számítania a vállalatnak pénzügyi bírságra, médiaértesülések szerint azonban a felügyeleti hatóságok már megkezdték saját vizsgálataikat a könyvvizsgálók jelentése alapján.


A Toshiba részvénye mindenesetre 6 százalékkal erősödött kedden, bár ezzel együtt is 23 százalékkal áll a könyvviteli szabálytalanságokról napvilágot látott első értesüléseket megelőzően még kora áprilisban tartott szint alatt. A 140 éves múltra visszatekintő Toshiba elektronikai és gépipari konszern egyik legfontosabb üzletága az atomenergia, ezen belül is atomerőművek tervezése és kivitelezése. A 2011-es fukusimai atomerőmű baleset miatt azonban valószínűtlen, hogy belátható időn belül szóba kerülhetne újabb atomerőművek építése Japánban. Sőt, az ország mind a 48 atomreaktorát leállították.

A Toshibáéhoz hasonló nagyságrendű, 117,7 milliárd jenes veszteség eltussolására derült fény 2011-ben a japán Olympus Corp. elektronikai konszernnél, amit a cég akkori elnöke, a brit születésű Michael Woodford fedett fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Ellenben a magánvagyon ill. a lakossági megtakarítás Japánban az egyik legnagyobb.
  Az igaz, hogy a legtöbb ország egyfajta adósságcsapdában van, de ez a rendszer része, így lett kitalálva csak ezt nem verik nagydobra.
 • arty #3
  Lemond? Miert nem bortonbe vonul???
 • kvp #2
  FoodLFG: valoban :-)

  Ezt mar akkor lehetett tudni, amikor a foldrenges altal okozott karok rendbehozatalara kormanyzatilag felvett nemzetkozi kolcson egy reszet vissza nem teritendo segelykent odaadtak 3 japan nagyvallalatnak, gyarberuhazasok teto ala hozasara. A feltetel az volt, hogy Japanon belul kell megepiteni a gyarat, tehat se kinaba, se mashova nem vihetik. Ezzel a penzzel valami lett, de gyar egy sem epult. Az egyik erintett ceg a Toshiba volt. Szoval lesz ott meg problema csak keresni kell...

  Egyebkent a 80-as evek vegenek nagy gazdasagi osszeomlasa ota szinte csak piacot vesztenek a nagy japan vallalatok. Amelyik nem, az kiszervezte a termelest mas orszagokba, igy viszont a nyereseget sem viszik haza, mivel akkor adozni kellene utanna. A teljes gazdasag, de gyakorlatilag a teljes tarsadalom azota is csak a kolcsonokbol el. A japan allamadossag mar 200% folott van es a gdp csokkensevel es ujabb hitelek felvetelevel ez csak noni fog. 100% folott bizonyitottan visszafizethetetlen. Viszont a vilag nem fogja beismerni, hogy Japan regota es nagyon, mig az USA nagyjabol mostanra egy folyamatosan gorgetett allamcsodben van. Ehhez kepest a gorog helyzet vicces. A japan bankok, pl. a Nomura egyebkent a tokejuk nagyobbik reszet elbuktak az europai piacokon es ezzel a teljes nyugdijbiztositasi rendszeruk is penz nelkul maradt, amit csak az europai kozponti bankhitel kivaltas (gorog/spanyol mentocsomagok) huzott ki az azonnali fizeteskeptelensegbol. Egy ilyen kornyezetben kellene a japan cegeknek valahogy nyereseget termelniuk, de meg a vesztesegeiket sem tudjak korlatozni, ugyanakkor mar csak allami tokebol tudnak beruhazni, ami egy technologiai ceg eseten a biztos lemaradast jelenti.
 • FoodLFG #1
  さすが日本! ( '^▽^)ゝ