Berta Sándor

Kitart az Intel a WiMAX mellett

A világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott konszern a hamarosan kezdődő Consumer Electronics Show keretében ismerteti stratégiáját.

Időközben azonban már számos részlet kiszivárgott. Így például köztudott, hogy a vállalat a jövőben három lábra akar támaszkodni: ezek egyike továbbra is a processzor- és chipgyártás, valamint a mobil készülékek alkatrészeinek készítése. Paul Otellini, az Intel vezetője a tervek szerint nemcsak az új notebookprocesszorokat mutatja majd be az idei rendezvényen, hanem itt jelenti be azt is, hogy a WiMAX programban mely cégekre számít partnerként. Az Intelnek tehát esze ágában sincs kihátrálnia a mobil technika mögül, sőt a fejlesztéseket sem szünetelteti - erre igazán oka sem lenne.


Korábbi dia a cég elképzeléseiről a technológia térhódítására

Azonban közel sem fogadja majd mindenki örömmel Otellini beszédét, gondoljunk csak a brit ARM Holdings cégre, amely szintén keveset fogyasztó mobil CPU-kat készít. "Az Intel is beszáll ebbe a szegmensbe és ezzel gyakorlatilag mindenkivel szembe fogja magát találni, aki jelenleg a mi termékeinket használja" - nyilatkozta Warren East, az ARM első embere. AZ intel persze egyelőre nem igazán foglalkozik a konkurenciával: Otellini bemutatja majd az új Menlow processzort, valamint az Asus, a BenQ, a Clarion, a Compal, a Lenovo és a Quanta Menlowra épülő első mobil készülékeit.

Az elemzők egyelőre óvatosak, többségük szerint az Intel idén még csak mérsékelt sikereket ér majd el ezen a területen és komoly ellenállásra számíthat. "Ennek oka, hogy a szórakoztató elektronikai és a mobil világban senkinek sem hiányzik az Intel egyeduralma. Az emberek látták, mi történt a PC-piacon és ezt nem akarják a mobil területen is átélni" - közölte Henri Richard, az ARM partnercégének számító Freescale egyik vezetője. Az Intel egy szegmensben számíthat komoly sikerekre már az első esztendőben is, ez pedig a notebookpiac, itt ugyanis már tavaly 30 százalékkal nőttek az eladási adatok. Az IDC piackutató cég nem véletlenül prognosztizálta, hogy 2009-ben már több laptopot fognak eladni, mint asztali PC-t.

A WiMAX mellett tehát nem véletlenül tart ki az Intel és könnyen lehet, hogy a technológia lesz a végső aduja. Az idei év közepétől a konszern minden notebookchipje már támogatni fogja az új szabványt és az első sikeres tesztek is biztatóak. A WiMAX-ot a Cisco, a Samsung és a Google is támogatja, a technológiát tesztelték és használják már Indiában, Pakisztánban és Dél-Koreában. A WiMAX egy másik támogatója, a Sprint is bejelentette, hogy jövő tavasszal már az első csomagok is elérhetők lesznek az érdeklődők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!