Berta Sándor

Az EU előtt a Google - DoubleClick tranzakció

Az Európa Parlament a DoubleClick megvásárlása kapcsán adatvédelmi kérdéseket akar feltenni a Google vezetőinek. Az ügyletet személyi összefonódások miatt versenyjogi szempontból is vizsgálják.

Az áprilisban megkötött 3 milliárd dolláros Google - DoubleClick tranzakció nagy vitát váltott ki, mivel sokan attól tartottak, hogy a két cég rendszereinek összekapcsolásával a világ legnagyobb személyi adatbázisa jöhet létre. Azonban sokáig nem történt semmi az ügyben és már szinte úgy tűnt, az egész vihar elül. Nemrég viszont két polgárjogi szervezet összefonódásokat fedezett fel az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vezető munkatársai és a DoubleClick alkalmazottai között. Mindez csak azért érdekes, mert az FTC korábban maga is vizsgálatot indított a tranzakció körülményeinek tisztázására.

Deborah Majoras, a bizottság elnöke ugyanakkor nem találta törvénysértőnek, hogy férje annak az ügyvédi irodának a résztulajdonosa, amely a DoubleClick érdekeit képviseli az Európai Versenyhivatallal szemben. Időközben kiderült, hogy egy másik FTC-alkalmazott is kapcsolatba került az ügyvédi irodával. Az esetek felkeltették az amerikai Szenátus érdeklődését is, amely nemrég meghallgatásokat tartott és azt vizsgálta, hogy a felvásárlás kihat-e a felhasználók magánszférájára.

Az Európai Unióban senkit sem érdekel az újabb botrány, mivel az EU jogászai azzal vannak elfoglalva, hogy megvizsgálják: a DoubleClick megvásárlásával a Google monopolhelyzetbe került-e az internetes reklámpiacon. Sophie in 't Veld liberális EP-képviselő azonban nem várja meg a folyamat végét, ehelyett adatvédelmi vizsgálatokat kezdeményezett az európai hatóságoknál az ügylet kapcsán. A politikus emellett kezdeményezte az Európa Parlament Polgárjogi Bizottságának januári összehívását. Az ülésen a tervek szerint a testület tagjai az Unió jogászain, az FTC illetékesein, a Google, illetve a DoubleClick képviselőin kívül meghallgatnak majd adatvédelmi és fogyasztóvédelmi szakembereket is.

"Legfőbb ideje, hogy amikor a kormányok a terrorizmus elleni harcra hivatkozva egyre több cégtől követelik a személyes adatok kiadását, tegyünk valamit a kérdésben" - szögezte le Sophie in 't Veld. Korábban Peter Cullen, a Microsoft legfőbb adatvédelmi megbízottja is bírálta a DoubleClick megvásárlását. A probléma az, hogy jelenleg semmit sem lehet tudni arról, hogy a Google mihez kezd majd a birtokába került személyi adatbázissal, nevekkel, e-mail címekkel és más információkkal. Eric Schmidt, a Google vezetője viszont már az Európai Bizottság vizsgálati bejelentése kapcsán is csalódottságának adott hangot, és nem értette mit kell az üzleten tüzesen tanulmányozni. Az EB jövő április másodikáig lezárja vizsgálatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!