MTI

Beletört a Skype feltörésébe a német rendőrbicska

A német rendőrség képtelen volt feltörni a világ legnépszerűbb internettelefonos és üzenetküldő programjának, a Skype a titkosítását, pedig nem ártott volna, mivel bűnözők és terroristák forgalmát kívánták ellenőrizni.

A Skype olyan szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók számítógépükön tudnak telefonálni - ingyen - másik Skype-felhasználónak, illetve internetes hívásokat kezdeményezhetnek és fogadhatnak a hagyományos - vonalas és mobil - telefonhálózaton.

A nyomozóhatóságok és hírszerzők régi, bevált eszköze a telefonlehallgatás, de a módszert a modern telekommunikációs rendszerekre alkalmazni néha akadályokba ütközik. Például azért, mert a szolgáltató székhelye egy másik országban található. "A Skype dekódolása rendkívüli nehézségek elé állított minket" - vallotta be Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Rendőrség elnöke. "Egyszerűen nem tudtuk megfejteni. Ezért tartjuk fontosnak az információkat még titkosításuk előtt vagy a desifrírozás után megszerezni" - tette hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy a Skype-on és más VoIP (Voice over Internet Protocol - internetalapú beszédátvitel) programokon átáramló adatokat nehéz "elcsípni", mivel a hangot számos apró "csomagocskára" bontva "szórják bele" a virtuális térbe, ahol a küldemények néhány "körforgalmon" is átkelnek. A telefonhívások ezzel szemben lineáris hullámok a két készülék között.

A német rendőrök nem kérték el a Skype üzemeltetőjétől a titkosító kulcsot, vagy a program ismert biztonsági réseinek listáját. "Nem állunk vitában a Skype-pal, az semmin se segítene. Semmiképpen nem akarjuk egyetlen szolgáltató versenyképességét sem korlátozni" - mondta Ziercke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero Albedo #7
    Egyetértve PíszLávJuniti-val és rigidus-sal, nagyfokú naivitásra vall, ha valaki azt feltételezi, hogy a lehallgatás technikailag úgy történik, ahogyan a cikk sugallja. Ahogy nálunk, Magyarországon törvény kötelezi bármely távközlési szolgáltatót, hogy a biztonsági szolgálatoknak technikailag teljesen korrekt lehallgatási feltételeket és megoldást biztosítsanak, úgy feltételezem a német jogalkotóknak sem kerülte el ezen jogszabály megalkotása a figyelmét. Ennek a törvényi feltételnek a valós, működő technikai kialakítása néhány évvel ezelőtt pl. a hazai mobil szolgáltatók esetében több száz millió forint járulékos kiadást jelentett. Prüszköltek is eléggé érte.
    Mindezen gondolatok mellé ajánlom Fórumtársaimnak a következő, igen friss URL megtekintését: http://www.hwsw.hu/hirek/34736/VoIP_internettelefon_biztonsagi_res_cyberbunozes.html

    Szóval ez egy kicsit olyan, mint amikor az újság azt írja, hogy " A határőrök gyanúját Az ! keltette fel az 50 kg-os Kokainszállítmány megtalálása során, hogy a gyanúsított személyek feltűnően idegesen pislogtak...".

    Aha, persze...

    Szóval a félrevezetés,"etetés", megtévesztés zajlik ezerrel :) Akinek az IQ-ja megengedi, az meg úgy is tud olvasni a sorok között és nem dől be ilyen tudományosnak álcázott álhír hallatán.
  • Sirus86 #6
    Skype reklám :) Hogy a francba tudna lehallgatni beszélgetésket a rendőrség, ha a csomagok több úton jöhetnek???
  • xizor #5
    Sztem a cikk csak részben igaz, mert az könnyen megeshet a német rendőrség nembírja lehallgatni, de a német állambiztonsági szervernek bőven vannak erőforrásai ilyen dolgok "feltöréséhez".
  • rigidus #4
    > Beletört a Skype feltörésébe a német rendőrbicska

    Vagy ez csak egy reklam, hogy lehetoleg minel tobb zsebmetszo birka harapjon ra a Skype-ra, mert mostantol mar lehallgatjak.

    A masik meg, hogy leirtam az ehhez kapcsolodo korabbi cikkben is, hogy nem igy hallgatnak le VOIP-t. Az egesz hir egy FUD.
  • flashdesigner #3
    birom ezeket az okostojás rendőrcsicskákat akik mindenbe beletörnek , de paráztatni azt tudnak, hogy így-meg úgy eldádázunk ha nem eszel rétest estére, meg
    lefoglalunk torrentszervert és a lamerokat már jó előre beparáztatjuk, hogy meg se fordujjon a fejükben letőteni, hanem a sok lóvé inkább ezen az úton is vándoroljon be a zsírfejűek zsebébe.
    hekkerkedni meg véletlenül se tanuljanak mer a végén még az ő zzebükbe több lóvé fog bevándolorni
  • PíszLávJuniti #2
    Ha letudnák hallgatni, azt sem tennék közzé.
  • assdf #1
    ennyi erővel nekimehetnének az rsa kulcs feltörésének is... esetleg az ssl-nek is... idióták