Berta Sándor

100 Gigabites adatátviteli rekord rézkábelen

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói olyan megoldást mutattak be az IEEE High Speed Study Group előtt, amelynek a segítségével jelentős mértékben megnövelhető a rézkábelek adatátviteli sebessége.

A szakemberek új rekordot értek el, amikor egy hagyományos rézkábel maximális adatátviteli értékét sikerült feltornászniuk egészen 100 gigabit/s-ra, ami az eddigi rekord tízszerese. Azonban a képet némileg árnyalja, hogy ez a sebesség csupán 70 méter távolságig volt stabil. A rekord a Nexans cég CAT7-es, 10 gigabit/s-os maximális adatátviteli sebességű rézkábelének vizsgálata és modellezése után született meg. Az egyetem munkatársai ugyanis a kapott eredmények és információk alapján kifejlesztettek egy különleges adó-vevő egységet, amely az interferenciát a minimális mértékűre szorította le, és új hibajavító eljárásokat alkalmaztak.

"Elvileg a 100 gigabit/s-os sebesség akár több mint 70 méter távolságig is lehetséges. Jelenleg éppen ennek bebizonyításán dolgozunk. Szeretnénk elérni, hogy az érték 100 méter esetén is stabil maradjon" - közölte Ali Enteshari, az egyetem kutatója.

"Már egy ilyen kicsinek tűnő növekedés is hatalmas lépés lenne. A rézkábeleket jelenleg elsősorban otthoni vagy belső hálózatokban használják, ezeken a helyeken ugyanis az optikai kábelek alkalmazása túl drága" - reagált a hírre Joachim Fabini, a Bécsi Műszaki Egyetem Szélessávú Kommunikációs Intézetének munkatársa. Azonban amíg egy ilyen megoldás elterjedhet, sok időnek kell még eltelnie. Ennek az a legfőbb oka, hogy a jelenlegi modemek nem támogatják ezt az adatátviteli sebességet és a használt chipek mérete is még túl nagy. A Pennsylvania Állami Egyetem tudósai ezért úgy vélték, legalább két-három mikrochip-generáció múlva jelenhetnek csak meg az első kompatibilis modemek.

Tavaly német és holland szakembereknek először sikerült 107 gigabit/s-os adatátviteli sebességgel továbbítaniuk 160 kilométer távolságra adatokat optikai hálózaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #14
    "Hogy van, h itthon semmit nem érzékelünk belőle?????? Viccc..."

    Miert ne erzekelnenk. Ma egy otthoni halozat mar altalaban gigabites. (mivel minden uj alaplap az es a gigabites switch-ek sem tul dragak) Tehat az emberek cegen belul vagy a lakasukon ilyen sebesseggel erhetik el a sajat halozatukat. Ez mar egesz korrekt ertek, majdnem olyan jo mint a lokalis merevlemezek.

    A wan eleres pedig akar 10 Mbit is lehet, ami a gerinchalozaton 1000 elofizeto eseten mar 10 Gbit, ami a jelenlegi legjobb technika. Csak azert nem erzik az emberek mert egyre tobb ember kozott oszlik meg ez a nagy savszelesseg. Ha minden keruletben/megyeben csak 100 embernek lenne internet hozzaferese, akkor mindenki 100Mbit-es vonalat kaphatna. De tobben vagyunk. Ha minden magyar lakos kapna 1 Mbit-et, akkor az orszagnak 10 Terabites vonal kellene, ami meg sehol sincs. 10 Gigabitnel jarunk, ami 1000 kabelt jelentene a gerincvezetekben. Ha ezt felvisszuk 10 Mbit-re, akkor mar 10000 darab 10Gbit-es kabel kellene. Ekkora kapacitas meg sehol sincs a vilagon. Ha az orszag jelenlegi kapacitasat nezzuk, akkor kb. 128 Kbit jarna minden embernek, tehat kb. isdn2-es sebesseg, ha egyenloen osztanank el a savszelesseget. Akinek tobb jutott az oruljon neki...
  • god25 #13
    Mindehol csak azt olvasni,h milyen faxa emberek vannak a világon. Különböző algoritusokat találnak ki a gyorsításra,ilyen sebesség...olyan sebesség növekedés.
    Hogy van, h itthon semmit nem érzékelünk belőle?????? Viccc...
  • kvp #12
    A 10Gbit-es ethernet kartyak mar kaphatoak. (egyelore dragak ugyan) A jelenleg legjobb kereskedelmi rezdrotos rendszerek is kb. 20-25Gbit korul vannak. Ha csokkentik a feszultseget, akkor ez elmeletileg meg tovabb novelheto, viszont erzekenyebb vevok kellenek es meg fog noni a kabel erzekenysege a kulso hatasokra. 100 Gbit-hez elmeletileg legalabb 200 Ghz kell. Ha kepesek lesznek 200 Ghz-es ado/vevo aramkoroket kesziteni, akkor siman megoldhato a 100Gbit-es rezkabel, csak jobban kell majd arnyekolni.

    ps: Gyakorlati peldanak ott a sata esete. A legtobb elso generacios sata kabel cat5e-s volt, ami mar nem megbizhato 3Gbit-en. Az ujabb kabelek cat6-osak, tehat kepesek atvinni a forgalmat akar 10Gbit-ig is. Extra arnyekolassal ez konnyen novelheto akar 100Gbit-re is.
  • aDannyBoy #11
    nesze neked elfogy az internet 2010re hír :D
  • turul16 #10
    Van egy slew rate nevu limit a felvezeto eszkozknal. V/s tipusu.
    Ez olyasmit jelent, hogy limit frekvincia*feszultseg = slew_rate/2.

    Hivjuk maximalis jelvaltozasi sebessegnek mondjuk. (Nem tudom mi a magyar neve)
  • shabba #9
    Az optikai 100 Gbps legkorábban 2010 körül érkezhet, a réz alapú változat hasonlóan több évet késhet mint ahogy 10 Gbps esetén is történt. Ez alapján nagyon nem lenne valószínű hogy pl. 2013 előtt legyen 100 Gbps réz alapú szabvány, már ha valaha lesz egyáltalán.

    Addig pedig az optikai megoldások térnyerése sokat változhat, ami alapjaiban teheti értelmetlenné egy réz alapú megoldás megjelenését. Alig 2 hónapja hogy a Corning bemutatott egy új optikai kábelt, ami már ugyanolyan hajlékony és strapabíró mint egy rézkábel, megtartva az optikai kábel előnyösebb tulajdonságait lásd

    Az optikai hálózati eszközök terén meg pl. az Intel féle szilícium lézer megoldás hozhat jelentős változásokat 2010 után. Ha beválik még a jelenleginél is nagyobb ütemben csökkenhet az optikai megoldásokon alapuló hálózati eszközök ára. Ez a kettő együtt akár olyan változásokat is hozhat ami hosszútávon végleg eltemetheti a réz alapú megoldásokat.
  • Csi9aa #8
    Áh, minek... az Internetnek már úgyis lőttek....
    ;)
  • MuardorPro #7
    Gondolom az ilyen hireket terjeszto szakujsagiroknak a nagy isp-k routereire read/write snmp comm.stringjuk van es folyamatosan monitorozzak hogy tokeletesen tisztaban legyenek a valosaggal. Valoszinuleg... En meg holnap felszantom a hold tulso felet... aki nem hiszi nezze meg ;o)
  • stevenson1988 #6
    50 méterenként egy repeater? kicsit drága lenne szerintem, mármint ha internetről beszélünk, de még belső hálózatnál (egy nagyobb irodaház esetében pl) sem valami költséghatékony, akkor már inkább több gyengébb sávszélű kábelen jöjjön a háló
  • bakagaijin #5
    Az internet-bedugulást nem azért prognosztizáclják mert nincs meg a technológia, hanem azért mert nem fejlesztik a meglevő hálózatokat a szerintük megfelelő ütemben.