Alex

2015-re megnégyszereződik az internetforgalom

A Cisco előrejelzése szerint 2015-re minden emberre két hálózati eszköz jut, az internet pedig másodpercenként 1 millió percnyi videoforgalmat bonyolít le. Régiónkban ötszörösére nő az IP-forgalom.

A Cisco előrejelzése szerint a hálózatokhoz csatlakoztatott eszközök száma 2015-re meghaladja a 15 milliárdot, ami mintegy kétszerese a világ népességének. A cég globális előrejelzésben az is szerepel, hogy 2015-re várhatóan megnégyszereződik a világ teljes internetforgalma, és így eléri az éves 966 exabájt szintet. A 2014-2015 közötti időszakban önmagában is 200 exabájtos növekedés várható, ami több, mint a 2010-ben világszerte generált összes IP-forgalom. A világ IP forgalma 2015-re várhatóan megközelíti az 1 zettabájtot (azaz ezertrillió bájtot vagy ezer milliárd gigabájtot).


A növekedés a társaság szerint négy fő tényezőre vezethető vissza. Elsőként egyre több az eszköz, terjednek a táblagépek, a mobiltelefonok, a hálózatra csatlakoztatott készülékek és egyéb intelligens eszközök. 2015-ben várhatóan közel 15 milliárd hálózati, többek között gép-gép kapcsolat működik majd a világon, azaz a kapcsolatok száma több mint kétszerese lesz a Föld népességének. Másodsorban több lesz az internethasználó: 2015-ben közel 3 milliárd ember fogja használni az internetet, ami az akkorra várható népesség több mint 40%-át teszi majd ki.

Harmadrészt bővebbek lesznek a szélessávú kapcsolatok, ezek átlagsebessége az előrejelzések szerint a 2010-es 7 Mbit/s-ról 2015-re 28 Mbit/s-ra nő majd, ami négyszeres növekedést jelent. Csak az elmúlt egy évben ez az érték a duplájára, 3,5-ről 7 Mbit/s-ra nőtt. Végül maga a továbbított tartalom mennyisége is megugrik, például 2015-re 1 millió percnyi, azaz 674 teljes napnyi videoforgalom száguld majd a világhálón a nap minden egyes másodpercében.


2015-re Ázsia csendes-óceáni térsége mondhatja majd magáénak a legnagyobb IP-forgalmat (havi 24,1 exabájttal), ezzel megelőzve az eddigi éllovasnak számító Észak-Amerikát (22,3 exabájt/hónap). Az előrejelzés tárgyidőszakában (2010-2015) a leggyorsabb ütemű fejlődést várhatóan Közel-Kelet és Afrika produkálja majd (a régió 52%-os összesített éves növekedési rátát, azaz összesen nyolcszoros bővülést mutatott föl), ezzel lekörözve a tavalyi első helyezett Latin-Amerikát (hétszeres növekedés).

Közép-Kelet-Európában ötszörösére nő az IP forgalom, és 2015-re kétóránként nagyobb adatforgalom bonyolódik majd le, mint az eddig valaha készített mozifilmek gigabájtra átszámított összesített értéke. A teljes lakossági internetforgalom 42%-át a videók adják majd, szemben a 2010-es 25%-os értékkel. A régió mobil eszközeinek adatforgalma 42-szeresére nő, ami 111%-os összesített átlagos éves növekedési rátának felel meg. Összességében véve a közép-kelet-európai régióban a mobilhálózatok adatforgalma a vizsgált 2010-2015 közötti időszakban előreláthatólag 3-szor gyorsabban bővül, mint a vezetékes rendszereké.


A növekedés elsődleges motorja a lakossági videózás, a globális online videoközösség tagjainak száma a 2010-es több mint 1 milliárdról 2015-ben 1,5 milliárdra emelkedik majd. Míg 2010-ben még a PC-k adták a lakossági internetforgalom 97%-át. Ez 2015-re várhatóan 87%-ra esik vissza, ami jól érzékelteti az egyéb, interneteléréshez használt eszközök, többek között táblagépek, okostelefonok és IPTV-k egyre nagyobb jelentőségét. A webes böngészésre alkalmas tévékészülékek térnyerése is töretlenül folytatódik, hiszen 2015-re a teljes lakossági internetforgalom 10%-át, az internetes videoforgalom 18%-át adják majd ezek az eszközök.

Nemzetközi szinten a háromdimenziós (3-D) és a nagyfelbontású TV (HDTV) technológiához tartozó videoforgalom az előrejelzések szerint 14-szeresére nő majd. A világ mobilinternetes adatforgalma a 26-szorosára bővül, ezzel eléri a havi 6,3 exabájt értéket (ami éves szinten 75 exabájtnak felel meg). 2015-re a P2P-forgalom a teljes nemzetközi lakossági internetforgalom 16 százalékát adja majd, ami jóval alacsonyabb a 2010. évi 40%-os aránynál. Az üzleti internetes videokonferenciák adatforgalma az előrejelzés szerint hatszorosára nő majd a vizsgált időszakban, ami majdnem kétszer nagyobb, 41%-os CAGR növekedési ütemet jelent 2010 és 2015 között a teljes üzleti internetes adatforgalomhoz viszonyítva.


A felmérés az internetprotokoll-alapú adatfogalom és trendek nemzetközi szintű becslésére szolgál, melyet független adatelemző forrásokból származó adatforgalmi, felhasználási és készülékadatok elemzésével és modellezésével készítenek el. A Cisco a globális internetszolgáltatók és a felhasználók által közölt tényleges forgalmi adatok alapján ellenőrzi az előrejelzését, a beérkezett adatokat és az alkalmazott módszertant.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #4
    Te ugye ne mtudod hogy mit írsz? :D
  • Sir Cryalot #3
    mennyi butaság? sok? kevés? nem-kevés? :D
  • Cefet #2
    Te magad sem hiheted el azt a butaságot, amit írtál...
  • Sir Cryalot #1
    gondolom most is letöltögetik a fos fullHD sztrímeket aminél még az 50es évekbeli analóg is jobb , ~540 soros felbontásával :D

    és letöltik a fullHD sztrímet tizenötcő mer fullHD! :D