Berta Sándor

Drámai mértékben nő az online adatforgalom

Az Intel egyik vezetője szerint az elmúlt években drámai mértékben megnőtt a világhálón továbbított adatok mennyisége, s a folyamatnak még egyáltalán nincs vége, sőt.

Kirk Skaugen, az Intel Architecture Group vezetője a Web 2.0 Summit nevű rendezvényen tartott előadást, amelynek során az elmúlt években látványosan növekvő internetes adatmennyiséggel foglalkozott. Kiemelte: csak tavaly annyi adatot továbbítottak a felhasználók és a vállalatok a világhálón, mint amennyit korábban az internet létrejötte és 2009 vége óta eltelt időszakban összesen.

Az emberek nagyon sok tevékenységet végeznek a világhálón: szörfölnek, leveleznek, fotókat és videókat néznek, zenéket hallgatnak meg, játszanak vagy különböző tartalmakat keresnek. Az internet által kínált lehetőségek szinte korlátlanok és ami ennél is fontosabb, a kihasználásuk egyre nagyobb adatmennyiséget emészt fel. Ugyan ezeket az adathegyeket lehet mérsékelni vagy korlátozni, de a végeredmény marad: egyre nagyobb adatmennyiséggel kell szembenéznünk.


A legaggasztóbb az, hogy a tárolt tartalmak és fájlok száma soha nem látott mértékben emelkedik. Jelenleg 4 milliárd eszköznek van hozzáférése az internethez. Az Intel szakembereinek becslése szerint ez a szám 2015-ig 15 milliárdra fog nőni, 2020-ig pedig 50 milliárd internetezésre alkalmas készülék lesz forgalomban. Ehhez pedig igazodnia kell az infrastruktúrának is, mindez azonban közel sem lesz egyszerű. Néhány szerver ugyanis már most a teljesítménye határán dolgozik, főként igaz ez a különleges szolgáltatásokat működtető számítógépekre.

Skaugen konkrét példaként a YouTube-ot említette, ahol jelenleg percenként 48 órányi videót töltenek fel a felhasználók. Emellett kiemelte a Twittert és a Facebookot is. A Twitter naponta 200 millió üzenetet továbbít, míg a Facebook rendszerébe havonta 7,5 milliárd (!) fotót töltenek fel az emberek. A szakember szerint az Intelnek és más IT-cégeknek egyre olcsóbb és egyszerűbb hardvereket kell kínálniuk, mert csak így lehet a jövőben is eredményesen felvenni a harcot a növekvő adatmennyiséggel szemben. "Amikor az Intel belépett a szerverpiacra, akkor a szerverek átlagára 58 000 dollár volt. Most 3800 dollár és továbbra is csökkenő tendenciát mutat" - hangsúlyozta végül Kirk Skaugen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #15
    "A szakember szerint az Intelnek és más IT-cégeknek egyre olcsóbb és egyszerűbb hardvereket kell kínálniuk, mert csak így lehet a jövőben is eredményesen felvenni a harcot a növekvő adatmennyiséggel szemben."

    "Amikor az Intel belépett a szerverpiacra, akkor a szerverek átlagára 58 000 dollár volt. Most 3800 dollár és továbbra is csökkenő tendenciát mutat" - hangsúlyozta végül Kirk Skaugen."

    Akkor most végül is mi volt a célja ennek az előadásnak? Mert ebből kb. az jön le, hogy "Tyűha, nagy gond van, de már megoldottuk". Vagy talán még ez sem... :D

    Ezek szerint mégsem kell letöltenem a zinternetet? Nem halunk meg mind? Feltéve, hogy nem kerül terroristák kezébe... X)
  • jackoneill90 #14
    Bár összeomlana az egész. Kitör a 3. világháború
  • Athlon64 #13
    Windows7 telepítő
  • Athlon64 #12
  • Athlon64 #11
    hülyék :)
  • csulok0000 #10
    majd küldj már a floppykból másolatot (:
  • KAWAszaki #9
    Én már letöltöttem a teljes internetet. Most írom ki 3,5-ös floppykra.
  • Rotyoka #8
    Ma reggel 8%-nál tartottam
  • viasz #7
    Én meg elkezdtem letölteni az internetet. Azt írja 1% már lejött.
  • Laza #6
    Terából nekem egy is elég lenne :) (Tera Patrick)