Gyurkity Péter

Új szuper­számí­tó­gé­pes lista - nagy a várakozás

A rangsor összeállítását végző szervezet a menetrendnek megfelelően elkészítette a Top 500 Supercomputer lista legfrissebb változatát, ám az aktuális helyezéseknél is nagyobb érdeklődés övezi az IBM készülő monstrumát.

Az első helyeket természetesen ezúttal is a Nagy Kék birtokolja, a Blue Gene sorozat tagjai egyelőre továbbra is verhetetlenek - legalábbis a brutálisabb változatok, hiszen minden attól függ, hogy a klaszteres összeállításoknál mennyi egységet "drótoznak össze". A Lawrence Livermore National Laboratory központjában dolgozó Blue Gene/L teljesítménye csaknem 500 teraflops - majdnem duplázódott a legutóbbi mérések óta, mivel folyamatosan fejlesztették, bővítették -, míg a második helyezett ennek kistestvére, a Blue Gene/P, amely Németországban található.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az IBM az 500-ból összesen 232 rendszert mondhat magáénak, ezzel szintén elhódította az első helyet - a Top 10-ben 4, az első 100-ban 38 kapott helyet ezek közül. A második a sorban a HP, amely 166 masinát állított csatasorba, némileg visszaszorulva, hiszen hat hónappal ezelőtt még kissé meg tudták előzni vetélytársukat. Ami a processzorokat illeti, itt az Intel növelte előnyét, 289 helyett immár 354 szuperszámítógép lelkét adták a cég chipjei, míg az AMD megtartotta második helyét, ám 105-ről 78-ra esett vissza a vállalat részesedése.

Érdekességként említik, hogy India először tudott betörni az első 10-be, mégpedig a Hewlett-Packard által szállított Cluster Platform 3000 BL460c rendszerrel. Ez Pune városában kapott helyet, amelyet a Tata konglomerátum fontos központtá épített ki - jelentősége hamarosan országos szinten is mérhető lesz. A lépés egyértelműen jelzi a fejlődő országok előretörését is. A másik fontos momentum, hogy az aktuális listánál is nagyobb érdeklődés övezi az IBM készülő fejlesztését, amely nemes egyszerűséggel megduplázná a mostani első helyezett teljesítményét, elsőként szakítva át az 1 petaflopos álomhatárt. A Roadrunner jövőre készül majd el és a Blue Gene/L mellett kapna elhelyezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greg971 #18
    Az IBM a szerverpiacot uralja ... nem értem miért keversz be torzított informácciókat . A szerverplatform más mint egy , a cikkben említett rendszerek .

    Az informácciókat fel kellene dolgoznod talán és nem csak a nyers számokkal vagdalkozni.
  • Gabe Dearborne #17
    Na bumm, és akkor mi van?
  • sathinel #16
    Jah és a főnökök akik pénzt adnak kb olyanok mint az átlag vásárlók. valahol hallod hogy intel sokkal jobb, és megveszik azt. Az intel kb úgy nyomul mint az MS . meglepő számodra hogy beeszik a fejesek azt a hülyeséget amit a nagytöbbség beeszik?

    Lehet nézelődni, és az árakat nézegetni, + alaplapot is számold bele mert az mindíg olcsóbb AMD-nél. Persze sok emberrel tali és elkezdi magyarázni hogy intel imért jobb, majd ha valami gondja van a géppel, vagy fejleszteni akar akkor meg felhívnak hogy mit érdemes venni, vagy hogy kell telepíteni stb. tesztek
  • KERI 15 #15
    Üdv!
    Aki szerti az online stratégiai játékokat az reggeljen itt! nekem nagyon tetszik!!
    http://www.travian.hu/?uc=hux_27242
  • homeless #14
    Kifejtenéd, hogy miért gagyik?

    Amúgy max a belépő szintű szerverknél drágább a sun a hp-nál.
  • dez #13
    Az is kemény, hogy hiába van 65%-kal jelen Intel proci, teljesítmény szempontjából kisebbségben vannak...
  • roliika #12
    Gyártanak persze de a konkurenciánál (HP) drágábbak, és elég gagyik.
  • Darth Sith #11
    azért elég kemény h ezeknek a gépeknek több mint a 3/5-ödében Xeon muszikál, és az AMD meg az IBM vetekszik csak a maradék pár százalékért :)
  • homeless #10
    Gyártanak x86 alapú szervereket is. Meg most a szuperszámítógép piacra is vissza akarnak térni.
  • roliika #9
    Sun seholsincs. Jelenleg Ultra spark alapú szervereket gyártanak, csak 16 procival, és 128-256 giga rammal...bár ezeket persze össze lehet kapcsolni fiber chanelles kábelekkel.