Berta Sándor

4 ezer SMS másodpercenként a briteknél

Amíg a szigetországban az óriási mennyiségű rövid szöveges üzenet, addig Ausztriában a vezetés közbeni SMS-ezés okoz komoly problémákat.

A Mobile Data Association (MDA) nevű szervezet legfrissebb kimutatása szerint jelenleg a britek küldik a legtöbb rövid szöveges üzenetet. A szigetország lakói másodpercenként 4000 SMS-t írnak, ami azt jelenti, hogy hetente átlagosan több mint egy milliárd SMS-t indítanak útnak. Ennyi rövid szöveges üzenetet utoljára 1999-ben küldtek.

Szeptemberben a britek összesen 4,825 milliárd SMS-t küldtek, ami személyenként havonta átlagosan 70 SMS-nek és az előző esztendő hasonló időszakához képest 25 százalékos növekedésnek felel meg. Az MDA munkatársai arra számítanak, hogy idén világszerte az emberek 52 milliárd SMS-t írnak majd, ami 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi évben mért 42,8 milliárd SMS-hez képest. "Nagy-Britannia ezzel a hat legtöbbet SMS-ező ország közé tartozik" - közölte Mike Short, az MDA elnöke.

Ausztriában eközben nem a hatalmas SMS-mennyiség okoz gondot, hanem az, hogy a rövid szöveges üzenetek vezetés közbeni írása és küldése. A helyzet annyira súlyos, hogy Werner Faymann osztrák közlekedési miniszter bejelentette: jövőre a kétszeresére növelik a vezetés közbeni telefonálás esetében kiszabható büntetéseket.

"A legutóbbi felmérésünk alapján, amelyben több mint 500 osztrák autós kérdeztünk meg, kijelenthető, hogy nem árt ellenőrizni is a vezetés közbeni telefonálásokat. Ráadásul a tendencia egyre inkább eltolódik az SMS-ezés irányába. A vezetés közben telefonálók 38 százaléka ismerte el, hogy rendszeresen ír vagy olvas is rövid szöveges üzeneteket a kormány előtt. Minden nyolcadik személy elmondta, hogy vezetés közben írja és olvassa az SMS-eit" - hívta fel a problémára a figyelmet Dr. Othmar Thann, az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KfV) igazgatója.

Mindezek után elképzelhető, hogy mennyire tud figyelni egy vezető a forgalomra, a gyalogosokra és egyáltalán a közlekedési szabályok betartására. Érdekes, hogy a megkérdezett autósok többsége szerint az lenne a hatékony megoldás, ha teljesen betiltanák a vezetés közbeni telefonálást és SMS-ezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kernerster #6
    kb 6sms meg 7-8perc kell ahhoz, amit egy 40mp-es telefonban meg lehet beszélni.
  • BandiG #5
    Valami 500 koruli ingyen sms van havonta elofizuval es meg feltoltossel is vagy 100 korul. Mellesmeg en nem latok annyi embert SMSezni, se buszon, se otthon se melohelyen. Viszont annal tobben telefonalnak. :) Szoval sztem erdekes ez a statisztika.
  • roliika #4
    Náluk fix havidíjért lehet korlátlanul küldeni, ill. ingyen.

    Ha azt mondanák nektek, hogy fix 400Ft mellett bármennyit telefonálhattok, nem tennétek?
  • RpPRO #3
    Pontosan ugyanigy vagyok ezzel en is. A brit statisztikat jelentosen rontanam, a kb 5 sms/ev adatommal. :D
  • archkoven #2
    Érdekes, hogy ilyen magas életszínvonalú országban is mennyi sms-t küldenek.
    Én speciel ki nem állhatom a szöveges üzeneteket, utálom küldeni és utálom kapni is, csak akkor küldök ha valaki baszik felvenni a telefont. Amit az ember egy percig ír, azt pár másodpercig tart elmondani.
  • duke #1
    "4 ezer SMS másodpercenként a briteknél"
    Hulye angolok,angol hulyek.
    "autósok többsége szerint az lenne a hatékony megoldás, ha teljesen betiltanák a vezetés közbeni telefonálást és SMS-ezést."
    Nem kell tiltani,csak mondjuk 1000 fontra,kb felmilliora meg kell buntetni a parasztot.Ha kitudja fizetni,irja csak nyugodtan az smseket.