Németh Szabolcs

FIFA 08



Kiadó: EA Sports
Fejlesztő: EA Canada
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,5 GHz, 256 MB RAM, 64 Mbyteos videokártya
Ajánlott: 3 GHz-es Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP 3200+, 512 MB RAM, Nvidia 6600+
Hasonló játékok: FIFA 2007, Pro Evolution Soccer
Kategória: futball szimulátor

Igazán nehéz feladatot kaptam, ugyanis egy olyan játékról kell véleményt alkotnom, amelyet valaha nagyon szerettem, ám néhány éve kiírta magát a szívemből. Mivel azonban a 2008-as verzióról csupa jót olvastam, még egyszer rászántam magát, és esélyt adtam a kilencvenes évek legjobb futball szimulátorának. A bevezetés azért sikerült ennyire személyesre, mert tisztességesen szeretnék játszani. Egyrészt nem titok, hogy hatalmas FIFA rajongó voltam, ahogy az sem, hogy mostanában inkább a PES-ben találtam meg számításaimat. Természetesen mindkét programot megvizsgáljuk, így mindenki eldöntheti maga, hogy melyik játék a jobb, vagy van e ilyen egyáltalán. Természetesen magától értetődő, hogy a végleges döntés a nagy kihívó Pro Evoilution Soccer 2008 kivesézése után születik meg.

Sajnos rögtön nyavalyognunk kell, ugyanis a FIFA PC-s verziója semmilyen tekintetben nem említhető egy lapon a nextgen grafikával felvértezett konzolos programmal. Egy laikus ránéz a két játékra, és meg nem mondja, hogy mindkét programot az EA adta ki, olyan hatalmas a differencia a két produktum között. A valóságtól nem is vagyunk messze, hiszen mindkét platformon más-más csapat fejleszti a FIFA-t. Ez persze még nem lehet mentség arra, hogy a két FIFA 08 grafikailag összehasonlíthatatlan, de hát mit lehet erre mondani? Ez van.

A fejlesztők mentségére legyen mondva, hogy a játék nem a lustaság miatt olyan amilyen PC-n: a piac egyszerűen még nem elég fejlett, a játékosok elhanyagolható része rendelkezik olyan asztali számítógéppel, amin elfutna a konzolos FIFA. Ez az érv védhető, hiszen nap mint nap látja az ember, hogy a felhasználók a játékok hatalmas erőforrás igényeire panaszkodnak. El lehet képzelni, hogy egy Xbox 360-t teljesen kihasználó FIFA hogyan futna egy átlagos PC-n. A válasz egyszerű és tömör: sehogy.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Be a Pro

Egyértelműen kitűnik, hogy az EA Sportsnál végleg szakítottak az unalmas gép elleni játék fejlesztésével. A hangsúlyt a kooperatív módra fektették, ahol interneten keresztül, illetve multiplayerben hús-vér emberek ellen szerezhetünk magunknak kellemes órákat. Az idei FIFA igazi ütőkártyája a "Be a Pro" névre keresztelt, teljes szezonra kiható fejlesztés. A kőkemény fifások már az előző részekben is próbálgathatták szárnyaikat, amikor nem össze-vissza passzolgattak a gép ellen, hanem áthívva a havert, kizárólag a csapat egyes részeit vonták irányításuk alá. Igen ám, de mint minden új dolognak, ennek a funkciónak is megvoltak a maga gyermekbetegségei, hiszen sokszor a program nem reagálta le kellően gyorsan a parancsokat. A FIFA 2008-ban ennek már szerencsére nyoma sincs, és néhány óra komoly szitkozódás, és billentyűzet, netán kontroller csere után elkezdjük élvezni a módot.

Az újítás lényege, hogy egy meccsen - vagy ha eléggé mazochisták vagyunk, egy teljes szezonon - keresztül egy, azaz egy játékost irányítunk. A másik tíz pályán lévőre nem is válthatunk át, mindössze parancsokkal "terelgethetjük" magunkhoz a bőrt. Elsőre nagyon komplikáltnak tűnhet, és az is, de sok-sok játékóra után az igazi kihívásokat kedvelők ráéreznek a mód lényegére, és le sem bírják majd tenni a játékot. Természetesen a játékos fölötti hatalmunk nem merül ki az irányításban. Az RPG-kből már jól ismert pontosztozkodással karakterünk legfőbb tulajdonságait is meghatározhatjuk. Sőt, annak megfelelően, hogy védővel, középpályással vagy csatárral vágtunk bele az idénybe, feladatokat teljesítve további pontokat szerezhetünk, amelyekkel tovább tökéletesíthetjük védencünk képességeit.

Védőként például, ha nem szabálytalankodunk tizenegyest érően a tizenhatoson belül, már plusz egységekkel gyarapodhatunk. Ha pedig gólt rúgunk vagy gólpasszt adunk, evidens módon ugyancsak lesz mit a tejbe aprítanunk. A belső tulajdonságok mellett egy kifinomult karakterfejlesztővel az egyént külsőleg is kedvünkre átszabhatjuk, hogy a végén teljesen eggyé válhassunk vele. Amikor először hallottam a Be a Pro-ról, azonnal felmentem a hivatalos oldalra, de a szokásos PR-szöveg után nem lettem sokkal okosabb, ezért kicsit tartózkodva vártam az új fejlesztést. Az aggodalom azonban felesleges volt, mert amit ezer szóban sem lehetett leírni, azt a játékban rögtön megtapasztalhatjuk. Annak ellenére, hogy egy játékost irányítunk, egy percig sem unatkozunk, hiszen a csapattársakat koordinálni kell. Persze a 2008-as verzióban majdnem mindig megfelelően viselkednek a gépi ellenfelek, de azért az nem rossz, hogy ha a gép 8 méterre van a kaputól, és még mindig vinné a lasztit mígnem a kapusban elakadna, rászólhatunk, hogy ugyan bikázd már meg azt a golyót...

Emellett szöktethetünk, passzolhatunk, ívelhetünk, és még kitudja mennyi mindent csinálhatunk a nem általunk irányított játékossal. Ám vigyázat! Ha netán hozzánk kerülne a labda (a félelmekkel ellentétben sokszor fog), akkor becsüljük azt nagyon meg. A bármerre, bárhogyan rúgom úgyis célba ér dolgot felejtsük el. Ha egy kicsit is erősebben rúgjuk meg a lasztit vagy az irányzék nem stimmel, a címzett nem kapja meg a passzt, átadást, keresztlabdát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Beletelik néhány óra gyakorlásba, míg ráérzünk ennek az ízére, ám utána hatalmas élmény forintos labdákat osztogatni, milliméter pontos ívelésekkel, átadásokkal operálni. További újdonság, hogy egyes játékosok scripteket (az EA szerint személyiséget) kaptak. Azaz egészen más taktikával lépünk pályára védőként Christiono Ronaldo, Wayne Rooney vagy éppen Henry ellen, hiszen mindhárom erőssége másban rejlik. A gép védekezé fényévekkel jobb, mint a 2007-es verzióban, de még mindig találunk olyat, amibe bele lehet kötni. Való igaz viszont, hogy emberünk ténylegesen tapad a csatárra, vagy akinél éppen a labda van, ami az eddigi FIFA-kra nem volt jellemző.

Zone Play

A Zone Play a Be a Pro könnyített verziója. Azok számára készült, akik esetleg nem éreznek rá az előző fejezetben taglalt mód ízére. Itt nem egy játékost, hanem egy védelmi vonalat, vagy középpályás sort, netán a csatárokat irányíthatjuk. A taktikától függően ez kettő, három, négy, netán öt embert jelenthet. Ami viszont érthetetlen az az, hogy ebben a részben az általunk kontrollált játékosok nem fejlődhetnek. Nem tudom megmondani hogy ez miért maradt ki, igazából arra gyanakszom, hogy nem volt elég idő a Be a Pro által támasztott követelmények kielégítése után a Zone Play finomhangolására.

Klikk ide! Klikk ide!

Számtalan apró, ám mégis fontos plusz dolog van, amelyek tovább javítják a program esélyeit a piacon:
  • Visszajátszások megosztása: felvehetjük legjobb meccsünket, vagy annak pillanatait, és egy videóban bárkivel megoszthatjuk őket
  • A menedzser részt továbbfejlesztették. Például barátságok mérkőzések lebonyolítására is lehetőségünk van a szezon előtt, valamint az edzések is színesedtek<
  • 30 liga, 30 stadion (3-4 új), és 14 000 játékosból álló hatalmas adatbázis
  • Internetes lehetőségek garmadája
  • Szabadrúgások gyors elvégzésének lehetősége
  • Már nem kell hosszú másodperceket várnunk arra, hogy a kapus a labda felszedése után kirúgja a labdát a mezőnybe
  • Lelassított játékmenet a realitás kedvéért, valamint, hogy a nehezített játékmódokban is esélyünk legyen
  • A játékosok személyiséget kaptak. Ronaldinho úgy viselkedik a pályán, mint egy cselező gép, Pirló szívesen vállalkozik távolról, Messi minden téren klasszis stb.
    br> Ezek mind-mind apró részei a játéknak, de ha ezek tökéletesen illeszkednek, akkor hatalmasat dobhatnak az összképen.

    Grafika: Ha lemerjük írni, hogy szörnyű, akkor a vérmes FIFA-sok virtuálisan felakasztanak minket. Ha azt írjuk, hogy jó, nem vagyunk őszinték. Ezért maradjunk annyiban, hogy az Xbox 360-as verziót látva a PC-s elbújhat a legsötétebb sarokba. Pixelhegyek mindenütt, összehányt nézők, a konzolokéhoz képest gyenge kidolgozás. Nem is érdemes ezt tovább ragozni, mert egy foci szimulátorban a hangulat, az élmény a legfontosabb, és ezúttal az újítások révén az EA nem vetődött árnyékra.

    Kezelőfelület: Teljesen testreszabható, minden akciógomb és funkció átvariálható, amire azoknak lehet szüksége, akik már hozzászoktak egy másik program eltérő felületéhez. A menü a szokásos konzol hangulatú, billentyűzet alapú felépítés. A játékhoz erősen ajánlott egy gamepad, vagy legalább egy nagy tűrőképességű billentyűzet.

    Játszhatóság: Két ugyanolyan meccs biztos hogy nincs. Ez az újrajátszás lehetőségét körülbelül a végtelenre növeli. A játékot lecserélni legközelebb akkor kell, ha kijön az új változat, ezt sokan gondolom eddig is így csinálták.

    Zene, hanghatások: Nehéz szavakkal kifejezni, hogy milyen érzés egy magyar embernek, amikor az egyik kedvenc játéka magyarul kommunikál vele. Faragó Ricsi, és Hajdú B. István megint kitettek magukért. Az EA szerencsére nem kereste meg Léderer "nem tudok meccset közvetíteni" Ákost, és a már jól bevált páros ismét nem okozott csalódást. Persze az RTL Klub ügyeletes kommentátorához hasonló baromságokra ne számítsunk ("A holland szurkolók értetlenül állnak maguk előtt..."; "Cocu. ... Robban.... robban, robbanásra készen..."), de szellemes csipkelődésekben nem lesz hiány. A zenére egy mondatot sem érdemes pazarolni, hiszen azzal sosem volt gond a FIFA történelmében.

    Összegzés: 2008-ban végre egy vállalható focis játékot dobott piacra az EA Sports. A grafika miatt le lehet szólni a játékot, de nem érdemes, mert attól szebb már nem lesz. Viszont a keserű pirulát lenyelve, ha leülünk a játék elé, nem kelünk fel fél óra múlva, mondván hogy unalmas, ezt garantálhatom. Azt, hogy ez mire lesz elég a Konami zászlóshajója, a PES 2008-al szemben, még kérdéses, de legalább idén nem indul esélytelenül a királyválasztáson az amúgy hatalmas hagyományokkal rendelkező sportjáték. Nagyon várom a PES-t, mert idén a harc kimenetele egyáltalán nem egyértelmű, az EA ezúttal végre kiszolgálta a játékosokat.

    A játék demója Így kellene kínézni számítógépen is....

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • MTZ 82 #79
      Hy! senki se tud Fifa08 Regisztrációs kódot????????
    • MTZ 82 #78
      HY!!! MINENKINEK BOLDOG MIKIT KIVÁNOK!!!
      ' KÉRÉSEM LENE HOZÁTOK PC-re KÉNE NEKEM FIFA 08 REGISZTRÁCIOS KÓD!!! KÖSZI ELÖRE IS
    • mayer05 #77
      Gyertek FIFÁZNI!!!! http://rol_andfifa.mlap.hu.BL,Angol Kupa, VB és még lesz bajnokság gyertek jelentkezzetek!
    • alexandross #76
      sziasztok!!
      valaki tudja hogy hogyan lehet a fifa 08-ba extrém cseleket csinálni????????
    • Telcontar999 #75
      Üdv!
      Akinekvan kedve 1 jót jáccani bajnokságban részt venni annak itt a helye:
      http://bajnoksagom08.mlap.hu/
    • Lajee #74
      Egy FIFA videó
    • csavajda #73
      csumi valaki nem tud internetes kodot a fifához
    • Mike #72
      az szétfikázott fifa08 mégis hozza a bevételt az EA-nak

      hwsw cikk
    • MartonPéter #71
      http://www.travian.hu/?uc=hu4_3685 Regisztrálj fel! Játék!
    • jin #70
      Még hogy szar a grafikája az Xbox 360-as Bioshocknak??!! El vagy te szédülve!

      PC-n is megnéztem 7900GTX-en fullon. Az X360 simán szebb. Szebb, konzolosabb grafika. Meglehet nézni egy Bravián, beszarás a graf. Nem PC-s grafika, amitől hányni lehet.