Berta Sándor

Szigorúbban büntetnék a kéretlen telefonhívásokat

A német kormány a legújabb elképzelések szerint minden eddiginél keményebben lépne fel a kéretlen reklámhívásokkal szemben.

Az ötletet azonban érdekes módon nem fogadta osztatlan siker, a tervezet legnagyobb ellenzője - érthető okokból - a Német Direktmarketing Szövetség (DDV). A javaslat leginkább az úgynevezett hideg hívásokkal (Cold Calls) foglalkozik. Ez a fogalom olyan beszélgetéseket jelöl, amikor a hívott és a hívó felet semmilyen üzleti kapcsolat sem fűzi egymáshoz.

"A kéretlen telefonhívások az egész országot érintő problémává váltak. Az emberek 86 százaléka érzi úgy, hogy ilyen módon zaklatják, 64 százalékukat pedig az elmúlt egy hónapban legalább egyszer kéretlenül felhívta egy cég. A hívott félnek gyakran csak bosszúság marad és ezek az esetek gyakran vezetnek a szerződésekkel kapcsolatos vitákhoz és konfliktusokhoz" - nyilatkozta Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter. A politikus szeretné, ha a jövőben az emberek könnyebben megszabadulhatnának a zaklató hívásoktól. Ennek egyik módja lenne, hogy az ilyen beszélgetéseket kezdeményezőket súlyos pénzbüntetésekkel sújtanák.

A DDV az ötletet magát nem ellenzi, azonban a pénzbüntetések kiszabását már igen. "A jelenlegi jogszabályok tökéletesen megfelelnek a telefonspam-probléma kezelésére. Régóta kampányolunk amellett, hogy a hatóságok éljenek a törvény által lehetővé tett, maximum 250 000 eurós összegű bírságok kiszabásának lehetőségével" - reagált a miniszter szavaira Patrick Tapp, a DDV alelnöke. Való igaz, hogy a jelenlegi német törvények tiltják a hívott fél szándéka ellenére kezdeményezett telefonbeszélgetéseket és ezek kéretlen reklámtevékenységnek minősülnek. Aki ezt a szabályt megsérti, perelhető és akár kártérítés fizetésére is kötelezhető.

Sok vállalat kihasználja a hatóságok figyelmetlenségét és a legtöbb ügyfél már csak akkor döbben rá, hogy rászedték vagy rávették egy szerződés aláírására, mikor a postás csenget és kézbesíti neki a szerződés egy példányát és egy csekket.

Brigitte Zypries az előírás ellen vétőket a jövőben 50 000 eurós pénzbírsággal sújtaná. Ezenkívül egy módosító indítvány szerint világossá kellene tenni, hogy valaki csak akkor kaphat ilyen hívásokat, ha előtte nyomatékosan kijelentette, hogy hajlandó erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #17
    Az USA-ban 2000 körül már annyira eldurvult a helyzet, hogy még pár kormányzót is zaklattak kéretlen hívásokkal.

    Ekkor a politika megoldotta a kérdést: Létrehoztak egy központi, nyilvános listát azokról, akik nem kérnek kéretlen hívásokat. Erre bárki jelentkezhet ma is.

    A listán szereplő polgárok hívása hívásonként USD 500 büntetés automatikusan. A büntetést a zaklatott kapja kárpótlásként. A bizonyítás nagyon egyszerű, a telefontársaság logjából történik.

    100 000 Ft/hívásért engem nyugodtan hívhatnak akár egész álló nap. ;-)))

    Persze a spam hívások azonnal teljesen megszűntek...

    Most már csak meg kellene ezt a törvényt itthon is hozni...
  • atlagember #16
    A díjcsomagos telefonajánlatokat egyébkánt nagyon egyszerűen le szoktam rázni, mindíg a következőt mondom:
    "Ó, ez nagyon érdekel. Most IP-telefonnal szoktam telefonálni, az ugyanis ingyenes. De nagyon kíváncsivá tett, hogy mi az a szolgáltatás, ami ennél olcsóbb."
    Az esetek többségében ilyenkor elég bunkó módon egyszerűen csak leteszik a telefont, és még arra sem veszik a fáradságot, hogy elnézést kérjenek a zavarásért.
  • atlagember #15
    Az a gond, hogy mindezt nem csak telefonbeszélgetés formájában, hanem faxban is csinálják. A faxpapír pedig pénzbe kerül. Én ilyenkor küldök vissza egy faxot, hogy küldjön egy tekercs faxpapírt, mert törvényt sértett, és kárt okozott. Ha nem teszi feljelentem. Már volt akit feljelentettem, meg is büntették, majd felllebezett. Persze elvesztette a fellebbezést is, most bíróságra ment. Még az a szerencse, hogy nekem nem kell mennem a bíróságra miatta, mert megoldja ezt a hivatal.
  • llax #14
    Attól még felhívnak. De ez esetben törvénysértést követnek el.
  • KM #13
    Remélem, hogy téged fog először a falhoz állítani a forradalom, miután letépték a lakókocsid ajtaját!
  • teddybear #12
    Hibás kiindulás. Nem a pasi hibázott a feljelentéssel, hanem az "igazság-szolgáltatás". Méghozzá azzal, hogy a büntetés nem vette el a pasi kedvét a "bosszúállástól". Ha az agyi kapacitásához mérten kapja a büntetést, akkor eszébe sem jutott volna a kekeckedés.

    Frayer; ez a "munka" sokunk számára utálatosabb, mint a WC-pucolás csupasz kézzel. Ha ez neked jó, érdekes gyomrod van.
  • wanek #11
    Ez sajnos Magyarországon is így van... Épp most folyik a botrány, pont a tele2-vel kapcsolatban.
  • wanek #10
    Ennek sok értelme nincs, mert a spammelők mennek végig automatikusan az összes telefonszámon, vagyis mindenképpen megtalálnak.

    Mondok egy másik módszert: felveszed, és bemondod: tessék, Nemzetbiztonsági Hivatal. A spammelő garantáltan leteszi. Az ismerősöknek meg el lehet mondani, hogy ezt a módszert alkalmazod, tehát őket nem fogja meglepni :)
  • Stanlee #9
    Németországban félve (na jó nem igazán félve) veszed fel a kagylót, ha ismeretlen szám hív. Ugyanis, a kinti szabályozás szerint ha felajánlanak egy szolgáltatást neked telefonon, és nem küldöd el őket a .... és nem mondod nekik egyértelműen, hogy nem kell, nem érdekel, akkor az szóbeli beleegyezésnek minősül, a szerződést aláírtad, és szaladhatsz a pénzed után és fizetheted a nem kívánt előfizetés díját. pl. Tele2, felhív, blabla, mondod jónak tűnik=előfizetted. A számlát már küldik ezerrel. A jó k***a, harcolnod kell velük, hogy semmissé tedd a nem létezőt. A sok öreget, meg azokat, akik nem értik a nyelvet, gyorsan be lehet húzni, ők nem mennek a fogyasztóvédelemhez. Szopacs. Ez ellen kell a törvénynek tennie, hogy ilyesmi ne történhessen.
  • Frayer #8
    Arról nem is beszélve ha botneten küldöd, ott márr milliós számokról beszélhetünk.
    Volt egy segg aki nagyon harcolt egy ilyen spemmer ellen, a végén ő szívta meg, ment neki több tíz ezer, "nem sok" anti-reklám, melyben beismeri hogy pénzt szedett ki másokból. Egy csomóan fenyegették, megverték :DD, hogy adja meg a behúzott pénzt ami nem létezik.
    Most az igaz,hogy kamu volt, de a nagy számok törvénye alapján ha csak 100 ból egy vette komolyan akkor igen csak nehéz napjai lehettek a fickónak akkor.
    Ja, és az akkori on-line vállalkozása teljesen csődbe ment, be kellett szüntetnie.
    Csupán egy feljelentés miatt, mely tartalmazta a feljelentő adatait is. :DDD