Berta Sándor

Először küldött spamet egy hűtőszekrény

A bűnözők régóta használnak saját céljaikra megfertőzött számítógépeket, de modern háztartási berendezésekkel eddig még sosem terjesztettek kémprogramokat vagy kéretlen elektronikus reklámleveleket. Most erre is sor került.

A Proofpoint amerikai biztonsági szolgáltató nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését azokról a kibertámadásokról, amiket az úgynevezett "dolgok internetjéhez" (Internet of Things) tartozó eszközök bevonásával követtek el a bűnözők. Kiderült: több mint 100 000 megfertőzött készülékről több mint 750 000 spam- és adathalász e-mailt küldtek el. A megfertőzött termékek között voltak televíziók, routerek és egy hűtőszekrény is. Mindez alátámasztja azt, hogy új korszakba lépett az emberiség és ezek az eszközök - a számos plusz funkciójuk mellett - immár biztonsági kockázatot is jelentenek.

Az okostelevíziók és az akár okostelefonok segítségével is vezérelhető különböző szórakoztató elektronikai berendezések új lehetőségeket, innovatív megoldásokat kínálnak a felhasználók számára, de legalább ugyanilyen fontos, hogy biztonságosak is legyenek. A fejlesztőknek mielőbb lépniük kell, hiszen most legfeljebb érdekes egy ilyen eset, de néhány esztendő múlva már bosszúságokat okozhat.

A piackutatók azt prognosztizálták, hogy az IoT az évtized további részében komoly növekedést okozhat majd. Az IDC elemzői szerint a hálózatba kötött "dolgok" száma 2020 végére globális viszonylatban elérheti a 212 milliárdot. Mindez az intelligens városok, autók, otthonok megjelenésének köszönhető, valamint annak, hogy egyre több készülék csatlakozik a világhálóhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!