Berta Sándor

Felgyorsítják az európai légiutas-adatbázis létrehozását

Az elmúlt napokban letartóztatott terroristák és a meghiúsított merényletek miatt az illetékes európai uniós biztos további szigorításokat vezetne be, ami az internetre is kiterjedne.

"Az Európai Bizottság új nemzetközi terrorizmus-ellenes akcióterven dolgozik, amelynek részét képezi a légiutasokkal, valamint az Európai Unión belüli légijáratokkal kapcsolatos adatok gyűjtése és kiértékelése is. Európa ugyanolyan lehetséges célpontja lehet a terrortámadásoknak, mint az Egyesült Államoknak" - jelentette ki Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa az Európai Parlamentben.

Mint ismeretes, a terv már egy ideje létezik, ennek gyakorlati megvalósítását szeretné Frattini felgyorsítani. Az uniós biztos ezenkívül fellépne a robbanóanyagok vagy azok létrehozásához használható alkotóelemek online beszerzése ellen is, ezért kezdeményezte egy európai robbanóanyag-adatbázis felállítását. A rendszert Hágában, az Europol központjában helyeznék el és a benne tárolt információkhoz az európai uniós tagállamok illetékes szervei férhetnének hozzá. Így a rendőrség pontosan tudná, hogy ha például valahonnan valakik robbanóanyagokat loptak el.


A hét elején három terroristát fogtak el Németországban

Az uniós biztos emellett javasolta olyan intézkedések bevezetését is, amely megnehezítené a terroristák online kapcsolattartását. Büntetnék az internetes bombakészítési útmutatók nyilvánosságra hozóit, terjesztőit vagy a terrortámadásokra felhívó anyagok készítőit és terjesztőit. Frattini elmondta azt is, hogy az akciótervet várhatóan még az idén novemberben előterjeszti. "Az e-oktatásban rejlő lehetőségek a terroristák figyelmét sem kerülték el. Éppen ezért az egész Európai Unióban büntetni kell az ilyen jellegű tevékenységeket. A légiutasok adatait minden tagállamnak meg kellene őriznie, fel kellene dolgoznia és ha szükséges, megosztania egymással" - közölte Frattini.

Silke Stokar és Omid Nouripour, a német parlament Szövetség 90/Zöldek frakciójának két képviselője viszont azonnal bírálták a biztost és tervét, mondván az ötlet az állampolgárokban bizalomvesztéshez vezethet és az emberek magánéletének védelmét felválthatja a terrorizmus elleni küzdelem. Ráadásul szerintük Frattini ezzel a lépéssel az Egyesült Államok "adatgyűjtési őrületét" tekinti példának és szembehelyezkedik az Európai Parlamenttel és az európai adatvédelmi szakemberekkel. A két politikus az egész folyamatot és az új európai-amerikai légiutas-egyezményt úgy minősítette, hogy túl sok hivatal túl sok adatot kap meg túl hosszú időre és túl sok célra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blendeguz #5
  • Inquisitor #4
    A tegnapi eset után (fél napig furikázott egy B52-es 4db, azaz négy darab atombombát, mire észrevették!) erre a bomba lopásra hivatkozni elég vicces, meg amúgy is. Egy "jó" terrorista azzal kezdi, hogy megtanulja hogyan csináljon nitroglicerint a hűtőben, de szükség esetén bármit felrobbant cukroból, aluporbó és mosószerekből vagy műtrágyából kevert robbanóanyaggal. Meg hát ugye a fegyvergyárak sem adnak el, csak legálisan robbanóanyagot, azért van minden jobban felszerelt terroristánál "jelöletlen" semtex. ;)
  • blendeguz #3
    a rendőrség pontosan tudná, hogy ha például valahonnan valakik robbanóanyagokat loptak el.
    Ez jajjj de nagyon gyenge érv!
    Aki komolyan gondolja a robbantgatást, az nem lopni szokta az anyagot...
  • blendeguz #2
    Welcome to the New World Order!
  • tar86 #1
    Mért takarják el az arcukat? Ja személyíségí jogok, bocs.