JohnnyCage

Internet kávézó a Mount Everest táborában

Alighanem annak az internetes kávézónak a kiépítése jelenti a legnagyobb kihívást a világon, amelyet a Mount Everest meghódítását követő 50. év alkalmából egy helyi sherpa készül kialakítani 5400 méter tengerszint feletti magasságban.

A röpködő mínuszok, illetve a rendkívül heves viharok mellett az is komoly problémát jelent a Mount Everest alaptáborában, hogy sem áram, sem pedig vezetékes víz nincsen a területen. Mindemellett egyetlen állandó épület sincs a táborban, amely egy gleccseren található, így naponta néhány centivel arrébb vándorol.

"Az általam tervezett Internet kávézó egy ideiglenes viskóban lesz, de kőfalak veszik majd körül, valamint egy nagy sátor fogja borítani" - mondta Tsering Gyalzen, akinek a nagyapja egy volt azon több mint 100 sherpa közül, akik az eddigi mintegy 1953 Mount Everest expedíció felszereléseit és csomagjait szállították. Állandó épület a területen a gleccser miatt nem építhető.


Tsering Gyalzen parabolaantennája mellett - nyitás jövő hónapban

Az Internet kávézó csak tavasszal, illetve ősszel lesz nyitva, amikor a hegymászók megpróbálnak feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára, illetve a közeli Khumbu régió többi csúcsára. "Ha lenne internethozzáférésünk az alaptáborban, egyszerűen és gyorsan hívhatnánk a mentőhelikoptert, de az online időjárásjelentéseket is nyomon követhetnénk" - mondta Ang Tshering, aki egy teherhordó szolgáltatást működtet a táborban.

A műholdas internetes összeköttetést egy második kunyhó fogja megvalósítani, amely mintegy két órányival az Internet kávézó alatt lesz, és rádióhullámú jelekkel fogja továbbítani az adatokat a műhold és a kávézó között. "19-50 ezer hegymászó jön az Everest régiójába minden évben, akik nyilvánvalóan szeretnének egy pár sort írni barátaiknak és családjuknak" - mondta Gyalzen.


Gyalzen sherpa nagyapja tagja volt az 1953-as, Sir Edmund Hillary által vezetett expedicíónak

A tervezett Internet kávézóban nyolc notebook lesz, amelyet generátorok, illetve napelemek látnak el árammal. Gyalzen reméli, hogy a kávézó még a tavasz folyamán elkészül, bár a helyszín, illetve a nepáli kormány bürokratikus hozzáállása nem könnyíti meg a vállalkozó dolgát.

A Mount Everestet az új-zélandi Edmund Hillary hódította meg elsőként Tenzing Norgay sherpával, mégpedig 1953. május 29-én. A Mount Everestet azóta több mint 1200-an mászták meg, és hozzávetőleg 200 hegymászó vesztette életét meghódítása közben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #5
    Érdekes párhuzamot vélek felfedezni a gellérthegy és a himalája között: mindkettő tetejére kávézó épült! Kiváncsi vagyok az ottani önkormányzat mit lép majd :)
  • Lazarus #3
    Maga egy idióta
  • Lammer #1
    Nem Semmi...
    IRC-n a szöveg: Szevasztok, Feri vagyok a hegyről"
    :)) LOLLER