Hunter

Halálos rakétabaleset a Scaled Compositesnél

Péntekre virradóan immár három halottja van az űrturizmusban úttörő szerepet játszó Burt Rutan nevével fémjelzett Scaled Composites LLC, Los Angelestől északra fekvő létesítményében csütörtökön bekövetkezett robbanásnak. A Mojave-sivatagban található Mojave Air and Space Port nevű létesítményből némi mérgező anyag is a levegőbe került.

A robbanáskor ketten azonnal életüket vesztették, míg négy főt életveszélyes, egyet könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba, közülük ketten jelenleg is kritikus állapotban vannak, egyiküké stabilizálódott.

A robbanásban érintettek mindegyike a 25 évvel ezelőtt alapított Scaled Composites alkalmazottja volt, akik közreműködtek a történelmet írt SpaceShipOne sikerében is. Burt Rutan, aki nem tartózkodott a robbanáskor a helyszínen, a CNN-nek adott nyilatkozatában elmondta, a robbanás egy kísérlet során következett be, melyben dinitrogén-oxidot folyattak át üzemanyag-befecskendezőkön. A hírcsatorna egy másik forrása szerint a technikusok egy új rakétahajtómű alkatrészeit tesztelték Sir Richard Branson űrturista vállalkozásának, a Virgin Galacticnek épülő SpaceShipTwo űrhajóhoz. A robbanás okára még senki sem tudott magyarázatot adni, a helyszínt a tűzoltóság szakemberei és bombaszakértők is átvizsgálták.

"Egy olyan tesztet végeztünk, amiről azt hittük teljesen biztonságos... Nem tudjuk miért robbant fel" - nyilatkozott még közvetlenül a baleset után a helyszínre érkező Rutan, hozzátéve, hogy a robbanás egy "hideg begyújtási teszt" során következett be. A baleset után készült légifelvételeken (video) egy megtekeredett vontató és egy ezüstös tartály látható, körülötte különböző felszerelések és járművek roncsaival, melyek több száz méteres körben szóródtak szét a robbanás középpontja körül.

A Scaled Composites 60%-ban Burt Rutan tulajdona, a maradék 40 pedig az űrrepülésben és hadászatban érdekelt Northrop Grummané, ami hamarosan megvásárolná Rutan részét is, a szerződést elvileg augusztusban írják alá. A Northrop Grumman szóvivője, Dan McClain csupán annyit mondott, hogy cége nem kívánja kommentálni a történteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #29
    és nekem kiépít? :)
  • NEXUS6 #28
    De akkor ki épít most űrhajót a Virginnek?
  • Griphons #27
    ... bocs, azt a csikket nem kellet volna eldobnom ...
  • Caro #26
    Az a dihidrogén-oxid, H2O ez meg N2O.
  • Alwares #25
    Dinitrogén-oxidot... Lol... talán vizet nem?
  • HöfEE #24
    Vagy az emberi szándék.
  • Epikurosz #23
    Valami emberi hiba lehetett. Mindig az emberi hiba.
  • Caro #22
    Egy ilyen baleset nem hiszem, hogy visszavetné a kutatásokat.
    Probléma inkább abból lenne, ha repülés közben adódott volna valami gond. Az tényleg visszafogná a fejlesztést.
  • valamit #21
    Én nagyon kevés véletlenbe hiszek ma már. Ráadásul ilyen esetben rengeteg más érdek van. A Nothorp-Grumman-on túl is. Vannak versenytársaik, akik per pillanat sehol nincsenek hírnévbe, most megingott a Scaledé is. Aztán vannak akik nem szeretnének ilyen űrturistásdisat, ők is keresztbe tehettek, mert ezzel az egész folyamat lassul. Aztán meg vannak, akik nem az USA-ból szeretnének ilyent, na ők is tehettek keresztbe, ugyanis így az USA-ban lassul a folyamat, nagyobb az esély utolérni őket... És akkor most csak hirtelen leírtam néhány eshetőséget.
    Persze lehet, hogy véletlen volt, de ha tényleg annyira kizárt, mint ahogy a mérnökök itt vázolják fentebb, akkor biztos elgondolkodnék más lehetőségen is, mint a technikai hibán.
  • babajaga #20
    Nem is mert N2O ról van a cikkben szó.