Berta Sándor

Elektronikus adóazonosítószám Németországban

Július elsejétől minden jelenlegi és jövőbeni német állampolgár - legyen az egy 80 éves aggastyán vagy egy éppen megszületett gyermek - elektronikus adóazonosítószámot kapott.

A vasárnaptól bevezetett új adóazonosítószám (TIN) segítségével a jövőben Németországban bárki immár egyszerűen, akár az interneten is intézheti adó- és közigazgatási ügyeit, elkészítheti adóbevallását és információkat, tanácsokat kérhet. A központilag kiosztott számokat kizárólag az adott személy halála után 20 évvel törlik a rendszerből. A tervek szerint az új megoldással az eddiginél jobban és gyorsabban lesznek kiszűrhetők az adócsalók.

A TIN minden esetben tizenegy számból áll és idén őszig vezetik be. Az első állampolgárok október elejétől kapják meg az adóazonosító számukat, az utolsók pedig várhatóan már csak 2008-ban. Addig azonban összegyűjtik az összes állampolgár adatát, és ezeket ellenőrzik. Jellemző, hogy a körülbelül 82 millió német állampolgár személyes adatait összesen 5500 német népességnyilvántartó hivatalnok ellenőrzi le, majd továbbítja őket a német Szövetségi Központi Adóhivatalnak. A hatóság aztán összeveti a beérkezett és az esetleg már tárolt információkat, amennyiben szükséges, pontosítja azokat.

Az adatok között vannak a családi, a születési és az utónév, az esetleges akadémiai és tudományos fokozatok, ha van, a művésznév vagy -nevek, a születési hely és időpont, a nem, az aktuális lakcím, az illetékes adóhatóság, valamint, ha már elhunyt személyről van szó, az elhalálozás pontos dátuma. Az adatokat csak adó célokra lehet használni, az adatvédelmi szakembereket azonban ez nem nyugtatta meg és attól tartanak, hogy ez a döntés is csak egy újabb lépés az "üvegpolgárok" létrehozása, vagyis a teljes megfigyelés bevezetése felé.

Az új TIN-rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert ha valaki az egyik szövetségi tartományból a másikba költözött, automatikusan új azonosítószámot kapott és így egy idő után átláthatatlanná vált a nyilvántartás. Ráadásul egyre többen intézik az ügyeiket online és az új TIN ebben is az emberek segítségére lehet. Az új adóazonosítószám viszont a születésétől a halála utánig, a lakóhelyétől függetlenül nyomon követi az egyes német állampolgárokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #2
    "attól tartanak, hogy ez a döntés is csak egy újabb lépés az "üvegpolgárok" létrehozása, vagyis a teljes megfigyelés bevezetése felé"
    A masik veglet pedig a magyar adatvedelmi torveny, amikor senki nem adhat ki senkinek semmilyen informaciot (pl. az egyes allami szervek sem egymasnak), ebbol kovetkezoen pedig mindenhova neked kell bejelenteni mindent egyenkent, brutalis mennyisegu papirmunkat generalva. Akkor mar inkabb a "teljes megfigyeles".
  • metaljesus #1
    "az adatvédelmi szakembereket azonban ez nem nyugtatta meg"
    ezeket az adatokat eddig is millió helyen nyilvántartották, semmi rossz nincs ebben