Németh Szabolcs

FIFA 2008: megvennéd?

Nehéz az EB-selejtezők után néhány nappal indulatok nélkül írni a játékról. Bár igazából hálásnak kellene lennünk, hiszen az EA nélkül sosem tapasztalhatnánk meg, hogy milyen is egy csapattal a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülni, netán egy ország nemzeti tizenegyével kijutni egy nívós világversenyre.

A FIFA '94 volt első olyan játék, amely már-már igazi 3D-ben jelenítette meg a futballt. Igazából még az 1993-ban megjelent játék is egy ügyesen turbósított izometrikus nézettel operált, mégis milliók próbáltak szerencsét a virtuális világbajnokság nehéz mezőnyében. A gyorsan jött siker sajnos elkényelmesítette az EA Sportot, és 1998-ig mindössze ráncfelvarrásokkal tömte tele zsebeit. Aztán 1998-ban történt valami. Sokak egybehangzó véleménye szerint megszületett a sorozat leghangulatosabb, és összeszedettebb epizódja, amely a világbajnokság tiszteletére, a Road to World Cup '98 után World Cup '98 néven vésődött be a köztudatba.

Az egyedi ötletek, a részletes kidolgozás és a fantasztikus hangulat miatt a program mnden szaklapnál 90% körüli eredményt ért el. Kilenc év telt el a neves cím óta, ám azóta sajnos egyetlenegy kiemelésre méltó résszel sem örvendeztettek meg minket a fejlesztők. Persze a szokásos minimális grafikai tuning mellett az adatbázisok frissültek, és a méregdrágán megvett jogok révén mindenki saját tulajdon nevével szerepelt a programban - ám itt el is fogyott a FIFA tudása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Talán a legjobbkor csöppent be a Konami Pro Evolution Soccere a képbe. Néhány lelkes programozó olyan játékot alkotott, amely évről-évre a földbe gyűrte az addig egyedüliként trónoló FIFÁ-t. Idén ősszel - ahogy eddig minden évben - jön a csata első tagja, a kihívóvá szürkült FIFA, amely remélhetőleg végre méltó lesz a játék hagyományaihoz.

Az biztos, hogy a 2008-as verzióhoz már erős gépre lesz szükségünk, ugyanis megkapja azt a NextGen motort, amit a PS3, illetve az Xbox 365 tulajok is élvezhetnek majd. Az igazi újdonságot az úgynevezett "Be A Pro" játékmód adja majd amely, az EA Sport játékait erőszeretettel forgató emberek számára már ismerős lehet a Madden NFL-ből. A lényege, hogy a csapat tizenegy emberéből mindössze egyetlenegyet irányítunk majd mi, játékosok. Nem nehéz kitalálni, hogy ez milyen lehetőségekkel kecsegtet többjátékos (internet) módban.

Ez némi RPG ízt ad a játéknak, hiszen a kiválasztott játékossal sok-sok türelem és gyakorlás árán igazi karriert futhatunk be. Ami viszont továbbra is érthetetlenül kimarad a játékból az a teremfoci, amely legjobb emlékeink szerint '97-ben tette tiszteletét a programban.

Klikk ide! Klikk ide!

Az EA-nál a mesterséges intelligencia fejlesztésére most nagyobb hangsúlyt fektettek, és a számítógép által vezérelt játékos összesen 35, úgynevezett "döntés motor" alapján választja ki a helyzetnek leginkább megfelelő mozdulatot. Egy régi hiányosságot is pótoltak az EA-nál. Végre érthető, és értelmes módon végezhetjük el a szabadrúgásokat, amely során a program a védők közelségén keresztül a légnyomáson át, a rúgó játékos fizikai állapotáig mindent bekalkulál.

Az évek tapasztalataiból okulva nem törünk pálcát a játék felett, de nem is dicsérjük agyon. Igazi, mértékadó összehasonlítást pedig csak akkor ejtünk meg, amikor a PES következő része is belép a ringbe, mert az mostanában mindig alaposan megkeveri a lapokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zritya #48
    Demot ki atták YEAHH
  • Danyi #47
    A PES idén mindenben odavágja a FIFA-t. Grafikában is.
  • lemongrass #46
    hmm... pénzt ilyenre? áá dehogy... hát, miért vagyok Rapidshare előfizető? :D LOL! majd onnan... :D hamarabb fentlesz, minthogy a teszkó akciósan hozza... szóval a válaszom NEM!!!!
  • Lnntos #45
    Egyszerű az irányítás, billentyűzetről is majdnem mindent meg lehet csinálni talán 1 vagy 2 cselt nem de ezzel együtt is 20szor annyit mint a fifában :D Egyszerűen át kell állítani a kiosztást úgy mint a fifában és hamar megszokod! Mivel én azzal játszottam a 2005ig így tudom...
    De egyből átváltottam pesre. Egyébként van többféle mozgás, a magasabb emberek lassabban futnak... És a védőkkel elég nehéz gólt lőni nem úgy mint a fifában. A fifa2007ben sokszor úgy játszottam hogy felcseréltem a pozíciókat, védő csatárt csatár védőt játszott és észre se lehetett venni a különbséget lol. De nem is ez a legrosszabb benne hanem hogy mindig ugyanazokat a mozdulatokat lehet csinálni benne... Persze amíg nem volt pes addig jó volt.
  • plcdfa #44
    Nem baj attól még a FIFA a kihívó és a PES a király. A játékgyártók szerte a világon NEM az eladásokra mennek hanem arra hogy minél jobb kritikát kapjanak Németh Szabolcstól. Ezt te nem tudtad? :D
  • plcdfa #43
    FIFA-ban az arcok tényleg viccesek tudnak lenni néha
  • plcdfa #42
    1. Hát nekem gépiesen egyfomán volt béna mindenki a kapuralövésben, pedig nem csak hurka csapatokkal voltam. Az meg hogy valaki 5-ből 5-ször nem találja el a kaput a tizenhatoson belülről pl. a spanyol bajnokságban az szvsz nem így van IRL. :) (Ja és szét lehet szivatni a védelmet egy emberrel, csak az iránygombokat használva, és még csak Ronaldinho sem kell hozzá, de azt elismerem hogy nehezebb megcsinálni mint a FIFA-ban, és nem is a legnehezebb fokozaton játszottam.)
    2. Elég sokat böngésztem a taktikai beállításokat, de nem találtam kipipálható "Ne aluggyá' vazze" négyzetet
    3. Viszont ha szándékosan ér az ellenfél a labdába úgy már nem les.
    4. LOL nekem a PES3 (!) nem ment rendesen egy GFX 5200-esen annó, pedig az elvileg erősebb kártya mint a 9000-es Radeon, de javítson ki valaki ha tévedek. Mindenesetre érdekes...
    5. Hát ez annyira szubjektív dolog hogy nincs értelme vitatkozni rajta, ha neked a PES valósághűbb hát lelked rajta. Amúgy a FIFA-ban az arcok tényleg tudnak lenni néha (emlékszem hogy röhögtem anno a World Cup 2002-ben Gaizka Mendieta jobban hasonlított a valódi Beckham-re mint Beckham) de azért sokkal jobban felismerhetők mint a PES-ben. Vagy az arcokat is licencelik?
    6. "Hogyan adsz arcot a csapatnak egyedi taktika nélkül?" Úgy hogy egyedien játszom vele. :) Bármilyen furcsa is én egy "action" foci szimulátorban (értsd nem menedzser játék) a pályán akarom tölteni az időt és nem a menük között. Ha menüzni akarok akkor ott az FM. (Igen a Football Manager.) És nem, nem unalmas, hiába "gépiesen egyhangú" a FIFA. Az egyedüli amit hiányolok belőle az pár plussz difficulty.
  • breckinridge #41
    1. A kapuralövés formától és a játékos értéketől függ. Nem egyszer előfordult, hogy x játékossal 5 ziccert kihagytam, máskor 3-ból 3. Ez IRL is így van. A góllövés, csapatjáték, védekezés forma, fáradtság, helyszín és az értékek függvénye. Nem gépiesen egyforma. Nem úgy van, hogy egy atyaúristennel szétszivathatom a védelmet. (Anno egy régebbi fifában Puskás 40m-ről sem hibázott sosem, ez azért vicces volt.)
    2. A játékosok helyezkedését nagyon befolyásolja a taktika. Ha úgy (nem) mozogtak, akkor miért nem állítasz a taktikán? Pl. csatár visszafelé is mozoghat labdáért.
    3. Mint írtam, nekem csak a visszafelé jövő labdánáé tűnt fel. Ellenféltől kapottnál nem. Viszont a labda megpattanását is számításba veszi, ami valóságos.
    4. A VGA volt kevés, ezért szaggatott. De a PES6 nem. Nem igazán érdekel más tapasztalata, ez az enyém, ami egyértelműen a PES kisebb igénye felé mutat.
    5. Rajzfilmesebb. Nem találtam rá jobb kifejezést, hogy nem valósághű színek, fények, renderelések vannak benne tömkelegével. A fifában sok-sok arcon nevetnem kellett, olyan rosszul sikerült. Sokkal sematikusabb mozgások, (számomra) rossz kameraállások, olyan "idegen" az egész, hangulattalan. A PES arcai élethűbbek (pl nem csillogósak, jobb a fejforma, testalkat). Bár mindenféle grafikát pakoltam a PES-re, ez tény. Dehát ugye a fifa liszenszelt, így elméletileg azt nem is igen kellene modolni.
    6. Taktika nélkül a foci szimuláció sem az igazi. Hogyan adsz arcot a csapatnak egyedi taktika nélkül? Vagy minden csapattal ugyanazt a taktikát játszod? Ez elég unalmas lehet.
    7- Legalább az FM-ben megegyezünk. Már amennyiben ez a Fottball Managert jelenti. A fifa abban (is) futottak még.
  • DjDano #40
    A PES földbe döngölte a FIFA-t? Írja csak be a kedves cikkíró az eladási adatokat!
  • DjDano #39
    Nyissunk egy olyan topikot hogy a "népszerű játékok agyatlan fikázása" és akkor végre minden fikagép eltakarodik a topikokból