Hunter

A marsi vulkanizmus is az egykori víz jeleiről tanúskodik

A NASA Spirit marsjárója egy ősi vulkánkitörés bizonyítékaira bukkant, ami újabb adalék a Mars vizes múltjához.

A robotgeológus felfedezése az első szinte teljes bizonyossággal azonosítható robbanásos vulkánkitörésből származó üledék a bolygón. A marsjárók tudományos műszereinek főfelügyelője, Steve Squyres elmondása szerint a Gusev-kráter Columbia Hills elnevezésű dombos területének egy medencéjében, az úgynevezett Home Plate-en talált rétegezett kőzet nagy valószínűséggel egy vulkanikus robbanásból született. A területet bazaltos kőzet jellemzi, ami kitöréskor inkább rendkívül folyékony lávaként jut a felszínre, ritkán kíséri heves robbanás. Ezen szórványos esetek egyike, ha a bazaltos láva vízzel érintkezik, ekkor a kialakuló gőz nyomása robbanáshoz vezet.


A Spirit 160 fokos panorámaképe a Home Plate-ről

A vizes elméletet alátámasztják a Spirit műszeres elemzései, melyek a kőzet összetételében víz munkájára utaló jeleket találtak, ilyen például a magas klorin tartalom, ami a bazalt sós vízzel bekövetkezett kölcsönhatását jelezheti. A Home Plate robbanásos eredetének legfőbb bizonyítéka egy "bombakráter", ami jól láthatóan fennmaradt a fennsík alsóbb lankáinak rétegezett kőzetében. Ezek a képződmények a Földön a vulkanikus robbanásokkor keletkeznek, amikor a heves reakciók hatására kőzetek, vulkáni bombák repülnek a levegőbe, majd a puha üledékben landolnak, magyarázta Squyres.


A mélyedések egyike, benne a bazaltos kőzettel, átmérője körülbelül 4 centiméter

A Spiritnek ez a második vizsgálata a Home Plate-en. Először 2006 februárjában érte el a fennsíkot, ahol számos hónapot töltött kutatással, mielőtt a marsi tél miatt átvonult volna a Low Ridge elnevezésű területre. A tél elmúltával a projekt vezetői úgy döntöttek, visszaküldik még egy körre robotjukat, mivel ez a Gusev-kráter egyik legérdekesebb helyszíne. Tavaly elsődlegesen a terület északi és keleti peremeit vizsgálták, az idei elemzések azonban már a víz felszínformáló tevékenységének jeleire fókuszálnak.

A Spirit és ikertestvére, az Opportunity negyedik éve dolgoznak a vörös bolygón, miután 2004 áprilisában már teljesítették három hónapra tervezett elsődleges küldetésüket. Azóta négyszer hosszabbították meg szolgálatukat. A Spirit április 26-án teljesítette 1177. marsi napját, ezen idő alatt 7095 métert tett meg a felszínen. Az Opportunity többet barangolt, 1157 marsi nap alatt 10 509 métert hagyott maga mögött.

Korukhoz képest még mindig meglepően jó állapotban vannak, minden tudományos műszerük működik, és a mai napig újabb és újabb adatokkal és felvételekkel kápráztatják el a tudósokat, adott rövid jelentést a két marsjáróról a projekt vezetője, John Callas, a robotok irányítását végző NASA Sugárhajtómű Laboratórium munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balu0 #18
    Ehhez először egy autonóm vezérlő szoftver kell.. vagy a kis drág belemegy az első homokos gödörbe és ki se jön többet.. vagy beleesik egy kráterbe..

    ezen dolgoznak erősen, mert a mostani sebesség tényleg nem megfelelő...

    Amúgy ezen a két kis drágán is 3-szor hajtottak végre "agytranszplantációt" és cserélték le fullra az vezérlőszoftvert... íg egyre gyorsabbak lettek ők is...

    Arra a feladatra amit te javasolsz pedig repülő eszközöket terveznek... azok autonóm vezérlése már megoldott.. ugy csak a hegynek nem szabad nekimenni :D ott a probléma az éjszaka.. mert nappal még csak csak elrepked napenergiával, de akkora aksikat nem tud vinni ami a levegőben tartja egész este.. A marson alapból marha nagy fesztávú és nagyon könnyű géppel lehetne repülni.

    Egy másik koncepció a helikopter, mert az naplemente előtt szépen leszáll... csak ott meg maga a repülés necces a ritka légkör miatt nagyon nehéz olyan hlikoptert tervezni ami rendesen tud repülni...
  • Balu0 #17
    Nem tudom szó nélkül hagyni annyi marhaságot összehordtál...

    "Annyira nevetséges. Elmennek 150 millió kilométerre és ott idétlenkednek."
    - jó sokba kerül ám ez az idétlenkedés, és nagyon sok nagyon okos ember játszik távirányítósautósdit...

    "Nem is értem, hogy a NASA miért nem tudott egy rendes, felborulásbiztos, hip-hop kis terepjárót összedobni, illetve odadobni."
    - Azért nem érted mert nem vagy elég okos/tájékozott... Az a két rover amúgy elég borulásbiztos hip-hop kis terepjáró... és elég nagy karizom kellett hogy odáig eldobják őket... 90-nap helyett 4 éve mennek.. ha ez nem hip-hop kis terepjáró akkor semmi sem az...

    "Mert amúgy nem egy ilyen terepjáró elkészítése lenne nehéz, hanem az odajuttatása."
    - Pont fordítva.. odajutni a könnyeb.. ha nem így lenne, akkor itt a földön az autók már maguktól mennének... a jó Rovert sokkal nehezebb megcsinálni... a rakéta ami odaviszi 50 éves technológia amit... már magáncégek meg civilek reptetik őket mostanság (Falcon 1 sikeres kilövés LEO-ra néhány hete... 5 millió dollár a cucc ösz visz)

    "Én nem vagyok megelégedve."
    - egyéni szoc prob... ráadásul szíved joga... a vélemény olyan mint a segglyuk.. mindenkinek van egy...

    "Rég lehetett volna már rovarokat mintázó robotot készíteni, amely több tíz km-t barangol be havonta. Ehhez képest az a 7-10 km nagyon kevés. "
    - Sok sci-fi-t néztél nem ? rovarszerűen mozgó robotot máig nem csináltak normálisat + 300-al több mozgó alkatrész = 300-szor nagyobb meghibásodási lehetőség... Nézd meg szegény Spirit-et... neki csak 6 kereke van, mégis "már" (csoda hogy még megy 4 év után) elvesztett egyet...

    huh. megeaszondtam...
    /Balu felveszi az azbesztruhát...
  • Epikurosz #16
    Elmondom mire gondolok. Egy roboto odaküldeni, az luxus, tehát minden másodpercét ki kell használni.
    Tehát az én robotm leszállna, majd menne és menn ott folyamatosan, soha meg nem állva. Útközben fényképezne, és küldené vissza az adatokat. Mivel folyamatosan mozog, természetesen nem lenne alkalmas fúrásokra, mert egyelőre ilyen feladatokhoz kell a földi személyzet irányítása, és ugye ott van a 20 perc időeltolás, de akárt azt is be leehtne programozni, hogy minden nap egy pontban megáll, és ott lefúr és mintát vesz, közben folyamatosan küldi vissza a jeleket. Ehhez persze sok energia kell, így a napelemekt csak kiegészítők lehetnének az RTG (vagy RTG, vagy mi) mellett.
  • Epikurosz #15
    Annyira nevetséges. Elmennek 150 millió kilométerre és ott idétlenkednek. Nem is értem, hogy a NASA miért nem tudott egy rendes, felborulásbiztos, hip-hop kis terepjárót összedobni, illetve odadobni. Mert amúgy nem egy ilyen terepjáró elkészítése lenne nehéz, hanem az odajuttatása. Én nem vagyok megelégedve.
    Rég lehetett volna már rovarokat mintázó robotot készíteni, amely több tíz km-t barangol be havonta. Ehhez képest az a 7-10 km nagyon kevés.
  • L3zl13 #14
    Ez a video nagyon LOL. :D
  • Balu0 #13
    Mars 2020 Sprintgime

    na mégegyszer a linket
  • Balu0 #12
    Most nyáron lövik fel a Phoneix Lander-t, ami a Mars Északi sarkán fog leszáli.

    Ez most rendes rakétás leszállás lesz, nem légzsákos mint a roverek-é. Ez most csak egy lander, nincsenek kerekei, nem mozog, viszont cserébe tud ásni, Kb 1 méter mély gödröt + 10x annyi tudományos műszere van... 2008 -ra ér oda.

    Nagyon kíváncsi leszek arra is meddig bírja.

    Lassan így fog kinézni a bolygó:
    http://www.youtube.com/watch?v=yjiGH9QNiU0&mode=related&search=

    Nagyon lol
  • Mynet #11
    persze mert az maga a marsjáró. saját magából is lát egy kicsit a kamerája
  • BaltásRém #10
    Csak én látom az A kép bal alsó sarkában azt a valamit ? Mintha ablaka lenne ?
    Lehet hogy nem is hiteles ez az egész, valahonnan leszedték a képet :) Bár ha igaz ez az egész, minden elismerésem !
  • Thrawn #9
    Másodpercenként 5-10 centimétert tudnak megtenni, azt sem folyamatosan, percekre meg-megállnak "tájékozódni". Óriási eredmény a 7-10 kilométer, előttük csak a Pathfinder tudott mozogni, nagyságrendekkel kisebb utat megtéve. Az eredeti tervek szerint már a Columbia Hills elérése is esélytelen volt, csak a kibővíttett tervben szerepelt. Minden elismerésem a csapaté!