Berta Sándor

A világ informatikai élvonalát célozza Ausztria

Az Információs és Kommunikációs Technológiai Részleg legfontosabb feladata, hogy mielőbb a világ élvonalába juttassa Ausztriát. A szervezet létrehozását Heidrun Silhavy és Christa Kranzl államtitkárok jelentették be.

A tanácsadó testületben képviselteti magát az ipar, a gazdaság, a tudomány és a szociális élet. A célok között szerepel, hogy legkésőbb 2009-ig minden osztrák lakosnak legyen szélessávú internethozzáférése. "Ezt a lépést csak támogatni lehet és fontos lépcsőfok egy sikeres és kellően ambíciózus, a képzés, az egészségügy, az infrastruktúra, a média, a közlekedés és a közigazgatás területén nemzeti informatikai és távközlési stratégia megvalósítására" - üdvözölte a szervezet megalakítását Christian Eggenreiter, az ICT Austria vezetője.

A cél többek között a hatékonyabb e-kormányzás megvalósítása, a lakosság tájékoztatása a jövőbeni informatikai és távközlési fejlesztésekről, az emberek megismertetése a legújabb technikákkal. "Az informatikai és távközlési terület az egész társadalom számára fontos. A mi feladatunk az, hogy a máris meglévő ajánlatokat az idősebb generáció tagjai számára is elérhetővé tegyük. Ausztriának újra a világ élvonalába kell tartoznia" - közölte Heidrun Silhavy.

"Az információ és a kommunikáció a jövő egyik húzóágazata, amelynek az évi forgalma Ausztriában 15 milliárd eurót tesz ki és amely125 0000 alkalmazottal büszkélkedhet. Így az informatikai és a távközlés egy modern gazdasági, közigazgatási és egészségügyi rendszer alapjának számít. Az új szervezet létrehozása jó lépés volt. Most már csak az kell, hogy a kancellár és a miniszterek is közösen kiálljanak a fejlesztések mellett" - tette hozzá Franz Geiger, a Siemens AG Österreich elnökségének tagja.

"A legfontosabb, hogy az emberek el kezdjék használni a már meglévő és az újonnan kiépítendő rendszereket és az e-kormányzati hálózatot, legyen szó oktatási, közigazgatási vagy egészségügyi kérdésekről. Persze ehhez elsősorban megfelelő beruházások kellenek, ugyanis ezektől függ az ország gazdasági növekedése" - hangsúlyozta Martin Bredl, a Telekom Austria szóvivője. A szkepticizmus jogos, hisz mint hazánkban, Ausztriában sincs igénye sok embernek ilyen szolgáltatásokra.

A szakemberek szerint fontos, hogy a politikai pártok egységesen kiállnak az informatikai és távközlési fejlesztések kérdésében. Most már csak arra van szükség, hogy neves szakértők és prominens személyiségek ötleteket és gyakorlati segítséget adjanak a stratégiák megvalósításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #2
    Ígéretekkel látom ők is jól állnak, de inkább az eredményekre és módszerekre leszek majd kíváncsi.
  • AzUs #1
    Valami ilyesmi hiányzik Mo-ról.. szerintem