Gyurkity Péter

IT-imázst épít Mexikó

Az USA déli szomszédja közelségére és olcsó munkaerejére alapozva szeretne az amerikai erőforrás-kihelyezések középpontjába kerülni és felsorakozni India, valamint Kína mellé.

Ma ért véget a San Franciscóban megrendezett Gartner Symposium Itxpo, amelynek négy napja alatt nagyvállalatok és érdekcsoportok vezetői találkoztak egymással és fejtették ki véleményüket az ágazat fontosabb kérdéseiről. Eduardo Ruiz Esparza Flores, a mexikói CANIETI csoport elnöke országa terveiről és esélyeiről beszélt a Cnetnek adott interjúban, hangsúlyozva a földrajzi fekvésben rejlő előnyöket.

Közép-Amerikai legnagyobb országa ugyanis többek között az északi szomszéd közelségére épít az IT-ágazattal kapcsolatos elképzeléseiben. Igaz, hogy India és Kína jóval nagyobb munkaerőt kínál - ráadásul a legtöbb esetben olcsóbban - ám a szomszédság révén jócskán lecsökkennek a kihelyezési költségek és egyszerűbb a kapcsolattartás. Ezt a lehetőséget szeretné megragadni Mexikó, amely gyors felzárkózást irányzott elő programjában. A Prosoft névre keresztelt kormányzati projekt 2004 és 2013 között évi 15 milliárdos növekedéssel számol, amelynek révén felvehetik a versenyt az ázsiai óriásokkal.

A Prosoft keretében jelentős támogatásokat irányítanak a tíz legfontosabb területre. Közöttük szerepel Baja California, amely akár a híres Szilícium-völgy déli folytatásává válhat. Az állam 2004-ben 1,7 millió dollárt (mintegy 340 millió forint) támogatást kapott oktatási, marketing, és üzleti célokra, az elsőrendű cél továbbra is a nagyvállalatok figyelmének felkeltése. Példaként említik az Intelt, amely mintegy ezer embert foglalkoztat az országban. A munkaerő rendelkezésre áll: összesen mintegy 400 ezer főre tehető a területen tanuló diákok száma, akik közül évente 60 ezren végeznek.

Az első számú probléma az egyre erősödő kínai áradat, amely főleg a termelési ágazatokban szorítja ki vetélytársait. Nem lesz könnyű megkapaszkodni egy ilyen trenddel szemben, főleg ha az északi szomszéd továbbra is ferde szemmel néz az országra - igaz, a bevándorlók számának megugrásánál minden bizonnyal szalonképesebb megoldásként jelenhet meg a határon túli területek felfuttatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #1
    Jó a kép, bár a cikkhez nem sok köze van.