Berta Sándor

Keresőkkel a szexuális bűnözők ellen

Az online keresők nemcsak az átlag felhasználóknak nyújtanak segítséget, hanem a hatóságoknak is. Az Egyesült Államokban elsősorban a szexuális bűncselekmények elkövetői számíthatnak arra, hogy a rendőrök így akadnak a nyomukra.

A már büntetett szexuális bűnözőknek az Egyesült Államokban kötelező magukat az aktuális lakóhelyükön regisztráltatniuk. Sokan azonban ennek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, állandóan változtatják a lakóhelyüket, ez pedig komoly problémát jelent a hatóságoknak. A rendőrség azonban nem esik kétségbe, inkább különleges keresőket alkalmaz. Így sikerült megtalálni tavaly ősszel egy szexuális bűnözőt, akit korábban már - tévesen - halottnak nyilvánítottak.

"Ez a férfi szövetségi államról szövetségi államra vándorolt és sohasem regisztrálta magát. Az utolsó állam, ameddig vissza tudtuk követni (Illinois), közölte, hogy már meghalt" - jelentette ki Mary Coffee, a floridai rendőrség szexuális bűnözőket regisztráló programjáért felelős szakember. Floridában a szexuális bűncselekmények elkövetőinek nyomon követésére a Lexisnexis cég Advanced Sex Offender Search (ASOS) technológiára épülő rendszer prototípusát használják a szintén a Lexisnexis által kifejlesztett Advanced Investigative Solution (AIS) rendszerrel együtt.

Az Egyesült Államokban jelenleg becslések szerint 600 000 szexuális bűnöző van és közülük minden hatodik elmulasztja magát regisztráltatni. Ezek a keresőprogramok átkutatják a különböző rendőrségi és más személyi adatbázisokat, a bűnügyi nyilvántartásokat és megtalálják az összes bűnöző utolsó ismert tartózkodási helyét, valamint akár az általa használt álneveket is. Ennek a technikának a segítségével tudták a floridai nyomozók Indiana államban megtalálni a már halottnak hitt személyt, aki a regisztrációs kötelezettség elmulasztása miatt most akár 31 hónapos börtönbüntetést is kaphat.

Florida egyike annak az öt szövetségi államnak, amely az ASOS technikát használja lassan már két éve. Az AIS rendszert viszont csupán egy esztendeje tesztelik több mint 6500 amerikai rendőrkapitányságon. A két megoldás lehetővé teszi más államok adatbázisainak az átvizsgálását is, amennyiben létezik erről szóló megállapodás. Ez rugalmas és olcsó megoldás, hiszen jelentős mértékben megtakaríthatók a telefon- és faxköltségek.

A két rendszer azonban nemcsak ezeknek a személyeknek a felkutatásában segíthet, hanem amennyiben eltűnik például egy gyermek, akkor megállapítható, hogy az eltűnés közelében, lakik-e szexuális bűncselekményt korábban elkövető személy. Egy térképen R betű mutatja a regisztrált szexuális bűnözőt, H pedig a címét. Ezenkívül a rendszer kijelzi a lakóhelyet az iskolától elválasztó távolságot is. Az ASOS és az AIS ára kiépítettségtől függően 100 000 és több millió dollár között van.

A két megoldás az eltűnt gyermekek utáni kutatással, és a gyermekeket érintő szexuális bűncselekmények felderítésével foglalkozó National Center for Missing & Exploited Children nevű szervezet adatai szerint csak tavaly 146 eltűntnek nyilvánított gyermek megtalálásában, valamint csak Floridában 1300 nem regisztrált szexuális bűnöző felkutatásában segített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #7
    Nem lehetsz valami értelmes, ha ezt is szexbűnténynek sorolod be. Ha ellopsz egy csomag óvszert, akkor tolvaj vagy, semmi más.

    Félreértések elkerülésére, akiknek bejelentkezési kötelessége van, az komoly barom, azaz veszélyes. Nem tudom, hogy igaz-e a 600 000 -res adat, de nem lehetnek százalékosan sokkal többen, mint akár nálunk.

    Ami pedig az internetes nyomokat illeti, hát az van. Mindenkinek. Nekem is, nektek is. Ezek a keresőprogramok nem csak a bárki által használt lapokon keresnek, hanem azokban az adatbázisokban is, amik zártabbak, pl. a lakcímnyílvántartásban, a gépjárműadatbázisban, illetve a többi kormányzati nyílvántartásban.
    Éppen ezért félnek sokan, hogy az adataik rossz kezekbe jutnak. Régebben ugyanis legalább meg kellett harcolni az adatok összefésüléséért, azaz jópár nyílvántartást átnyálazni, kikeresni a dossziékat, majd eldönteni, hogy melyek az összetartozó akták. Ez persze lassú, fárasztó munka volt, az irattárak meg aránylag kevés adatot őríztek. Drága volt na. Ezért aránylag ritkán is csinálták.
    Most azonban az "aprómunkát" rábízhatják a gépre, amely úgyis gyorsabb, és pontosabb, mint az emberi irattárosok, ezért könnyebb és gyorsabb átfésülni a szükséges adatok után az internetre kapcsolt adatbázisokat.
  • duke #6
    egy ujabb amerikai baromsag

    Vajon aki ellop egy csomag ovszert az sexualis bunuzo ??
  • bandypappa #5
    "Vagy egy neten lógó terrorista miért lenne veszélyesebb, vagy miért lenne könnyebb elkapni, mint azt aki nem lóg rajta?"

    Nem egy terrorista-hálózatot füleltek már le az internetröl. Ök valószínüleg hírszerzési célokra használják, ugyanúgy mint a cia, akik az információjuk 90%-át a netröl szerzik, télleg!
  • NEXUS6 #4
    Annyira dúrvának találom, hogy a netet össze akarják kapcsolani azzal a két bűnözési formával, ami elvileg a legjobban felháborítja az embereket: szexuális bűnözés, meg a terrorizmus.

    Miért gondolja minden "szakember", hogy a molesztálók, ahelyett hogy a sarkon leskelődnének a suliból kijövő gyerekekre, vagy a terrorista aki ahelyett hogy bombát gyártana, inkább egész nap a neten lóg?
    Vagy egy neten lógó terrorista miért lenne veszélyesebb, vagy miért lenne könnyebb elkapni, mint azt aki nem lóg rajta?

    miközben tartok tőle, hogy a terroristák és a szexuális bűnözők között is csak annyian és arra használják a netet, mint a népesség más része.
  • Neerpelt #3
    "Szexuális bűnőző vagyok. Hol kell regisztrálnom magam? Hol kell aláírnom?"

    LOL

    Hülye lenne az a maradék 500 000 regisztrálni magát, hiszen ettől bűnöző
  • AgentKis #2
    "Az Egyesült Államokban jelenleg becslések szerint 600 000 szexuális bűnöző van"

    Hehe ennyien már alapíthatnának vallást is!
  • bandypappa #1
    "Az Egyesült Államokban jelenleg becslések szerint 600 000 szexuális bűnöző van"

    Akkor elég sok cukrosbácsi költözött át a netre, ha ennyien vannak.