Napi Online

Washingtonnak nem tetszik a kínai másolás

Bár márciusban csaknem negyedére csökkent a kínai külkereskedelmi mérleg többlete, Washington és Peking között tovább éleződtek a kereskedelmi viták.

Washington már hosszabb ideje kifogásolja a kétoldalú kereskedelemben mutatkozó hatalmas kínai többletet, amely tavaly 232 milliárd dollárra rúgott (ebben jelentős szerepet játszott a mesterségesen alacsonyan tartott jüanárfolyam). A kereskedelmi feszültségek tovább éleződtek, miután az USA hivatalos panaszt nyújtott be Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amiért nem lép fel határozottabban a szellemi tulajdont érintő jogok megsértése és a hamisítás ellen. Ezenkívül egy másik panaszt is benyújtottak amiatt, hogy korlátozzák az amerikai filmek, lemezek és könyvek értékesítését Kínában.

Az érintett cégek érdekeit képviselő lobbicsoportok állítása szerint az illegális kínai gyakorlat 2,2 milliárd dollárral csökkentette az egyesült államokbeli szoftvercégek, zene- és könyvkiadó vállalatok árbevételét tavaly. Az USA kereskedelmi főmegbízottjának helyettese, Karan Bhatia már februárban jelezte, hogy esetleg a WTO-hoz fordulnak az ügyben. Peking bírálta Washington lépését, mivel ezzel figyelmen kívül hagyta a kínai kormány erőfeszítéseit a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok védelme érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #7
    szép kis színjáték! A tudatos nyugati technológia export nélkül a kínaiak még most is kohókat telepítenének a falvakba...
  • Fen3gyerek #6
    áááá, nem....
  • exxile #5
    Igen, johet minden ami kinai. Pl. a Denon es a Harman/Kardon is Kinaban gyartatja a keszulekeit, es nem is akarmilyen minosegben.... Nem feltetlenul a gagyit jelent a Made In China felirat, jobb lesz ezt vegre belatni.
  • HappyBoy #4
    én mindkét államot korlátozni szeretném.
  • Zro #3
    A világ egyik legnagyobb és növekedésben lévő piaca :) Még jó, hogy be akarja szabályozni az USA :) Ami bizonyos mértékben érthető is, hogy ha te eladhatsz nálam mindent szabadon, én meg le vagyok korlátozva nálad, s még el is lopod a cuccaim, akkor az nem picit zavarna
  • WinG #2
    Jaja, jöjjenek csak a kínai autók, áruk, boltok, fegyverek, jöjjön minden, ami kínai, ugye?!
  • reszcsi #1
    Nehogymár az amcsik mondják meg mi legyen kínában wazze. Így is belepofáznak az országok 99%-ának belügyeibe, katonailag is nem egyszer. Nem mintha szeretném Kínát, de legalább valaki jól a pofájába röhög a yankee-knek.