Berta Sándor

Német könyveket digitalizál a Google

A Bajor Állami Könyvtár is csatlakozott az amerikai vállalat könyvdigitalizálási programjához - jelentette be Dr. Thomas Goppel tartományi kulturális, kutatási és tudományos miniszter és az intézmény vezetői.

Az együttműködés keretében a Google a könyvtár jelenlegi gyűjteményéből az összes olyan könyvet és más művet digitalizálni fogja, amelyek nem tartoznak a szerzői jog védelme alá. Ilyen módon számos értékes német alkotás, köztük például a Grimm fivérek meséi vagy Goethe művei válnak majd a nagyközönség számára is hozzáférhetővé. Miután az egyes könyveket beszkennelték, bárki megtekintheti a tartalmukat, beleolvashat az egyes alkotásokba vagy kereshet bennük.

A Bajor Állami Könyvtárban azonban nemcsak jelentős és értékes német vagy német nyelvű művek találhatók, hanem olasz, francia, spanyol, latin és angol nyelvű, valamint ázsiai és kelet-európai nyelveken íródott könyvek és dokumentumok is.

"A képzés és a tudomány kulcsfontosságúak a mai modern információs társadalomban. A Google-lal való együttműködésnek köszönhetően a Bajor Állami Könyvtár gazdag és egyedülálló gyűjteménye végre bárki számára elérhető lesz egyetlen egérkattintással" - szögezte le Dr. Thomas Goppel. "A mai bejelentéssel megnyitjuk az intézményünket az egész világ előtt és ezzel egy jelentős lépéssel közelebb kerülünk a bibliotékák valódi rendeltetése felé, ami a könyvek és a tudás felfedezése. Lenyűgöző kihívás, hogy szerte a világon minden olvasónak megmutathatjuk Németország irodalmi hagyományait" - tette hozzá dr. Rolf Griebel, a könyvtár főigazgatója.

"A Google-lal való együttműködés az intézményünk, mint multimédiás, kutatási és oktatási információs szolgáltató számára kíváló lehetőséget jelent" - nyilatkozta Dr. Klaus Ceynowa, a könyvtár igazgatóhelyettese. Jens Redmer, a Google Book Search európai, közel-keleti és afrikai részlegvezetője szerint a BSB gyűjteménye jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy egyre több könyvet fedezhessenek fel az emberek.

A Google könyvdigitalizálási programjában eddig a michigani, a Harvard, az oxfordi, a Stanford, a virginiai, a wisconsini, a kaliforniai és a Princeton, valamint a Barcelonai Egyetem, a Complutense Madrid bibliotékái és a New York-i Közkönyvtár vesznek részt. A cég ezenkívül segít az amerikai Kongresszus könyvtára gyűjteményének digitalizálásában is. A projekthez most csatlakozott Bajor Állami Könyvtár az egyik legpatinásabb intézmény a világon. 1558-ban alapították, jelenleg több mint 9 millió kötete van és 49 000 különböző újság régi és aktuális példányait olvashatják a látogatók. Az intézményben 89 000 középkori kézírásos dokumentumot, valamint 20 000 úgynevezett inkunábelt őriznek.

A Silicon német hírportálnak Jens Redmer elmondta, hogy várhatóan a Bajor Állami Könyvtár egymillió könyvét fogják digitalizálni. Az eljárás teljes költségét a Google vállalta magára és a BSB minden beszkennelt műből kapni fog saját másolatot. A bedigitalizált alkotások egyaránt elérhetők lesznek nemcsak a Google Book Search, de a könyvtár hivatalos oldalán is. A bibliotéka egyébként az első német intézmény, amelyik részt vesz a Google programjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!