Gyurkity Péter

Készül az első wiki-regény

A Penguin kiadó ötlete alapján indult útjára az első wiki-regény, amelynek írásába bárki beszállhat, új szállal toldva meg a sztorit, vagy csak kijavítva a tévesnek ítélt részleteket. A kiadást egyelőre nem tervezik.

A Penguin érdekes kezdeményezést indított az Egymillió Pingvin névre keresztelt oldalon. Ennek keretében internetezők jelentkezését várják, akik hajlandóak beszállni az első közösen készített regény írásába, vállalva a közös munka feltételeit. A munkára egyelőre érdekes kísérletként tekintenek, a mű nyomtatott változatának kiadásáról nincs szó.

Eddig az első fejezet készült el, ebben megismerhetjük Carlót, aki meglehetősen sok gonddal küszködik, és éppen kutyáját sétáltatja a parkban. Eközben "a világ másik oldalán" Tom Morouse, egy könyörtelen gyilkos éppen következő áldozatának elcsábítását tervezi. Nagyjából ennyi a sztori, a munka jelentős része tehát még hátravan, ám ebbe elméletileg bárki beszállhat, aki érdeklődik a projekt iránt. A Penguin szóvivőjének elmondása szerint a készülő mű - amely az első, nagy kiadó által is támogatott wiki-regény - nagyjából hat héten keresztül lesz elérhető az internetes oldalon.

A kísérletként jellemzett kezdeményezés elsődleges célja a számos alkotó között kialakuló együttműködés vizsgálata. A kiadónál leginkább arra kíváncsiak, hogy az internetezők ki tudnak-e alakítani valamilyen közös, az olvasók által hihetőként értékelt hangot, fenntartva a közösségre jellemző sokszínűséget. Egyfelől tehát fontos a közös platform kialakítása, ezzel egy időben azonban legalább ilyen hangsúlyos a sok eltérő felfogás, elképelés és hangnem megjelenése, ami már önmagában megkérdőjelezi egy ilyen alkotás várható sikerét.

A regénytől egyszerre várnak hihető sztorit, humort és egyensúlyt mindezen szempontok között, amit nem könnyű megvalósítani. Hamarosan meglátjuk, mi lesz a végeredmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamekp #3
    A wikis ötlet tényleg új az átírással, de az, hogy többen írják, az már volt korábban is. Például A Nagy Könyvben írtunk tavalyelőtt egy ~270 A4-oldalas regényt és szerintem nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, ilyesmi még azelőtt is létezhetett valahol.
  • Emmegki #2
    Érdekes kezdeményezés.
    A Wikipédia jól tud működni ha a témáról vannak források, mert eldönthető igaz-e vagy sem. Ellenkező esetben csak hosszadalmas viták születnek.
    Itt az ellenkező eset áll fent...
  • norbre #1
    hasonló már van itt is ..
    Egyszavas történet