Berta Sándor

Elkészült az OLPC kezelőfelülete

Az One Laptop Per Child (OLPC) nevű szervezet hivatalosan is közzétette a száz dolláros laptop kezelőfelületének leírását. A nyilvánosságra hozott fotóról kiderül az is, hogy a felhasználói felület ugyan grafikus, de mindenféle sallangtól mentes, a fejlesztők a fő hangsúlyt az egyszerűségre helyezték.

Az OLPC olcsó notebookjának kezelőfelületét a fejlesztő Sugar névre keresztelték el és a céljuk az volt, hogy a segítségével azok az emberek is gyorsan és könnyen elsajátítsák a számítógép használatát, akik előtte még soha nem láttak közelről notebookot vagy PC-t.

A személyi számítógéphez szokott szemnek a legnagyobb különbséget első látásra az jelenti, hogy a kezelői felület különböző elemeit eltérő módon, a megszokottól teljesen másképpen hívják. Így lett például a Programok menüpontból Tevékenységek, az Asztalból Környék, míg az adatokat objektumoknak nevezték el. A felhasználók a Sugar kezelőfelület négy fő megjelenítési módja közül választhatnak.

Szintén érdekesség, hogy csak a programok futnak teljes képernyős módban, minden más alkalmazás keretben érhető el. A keret alsó részén láthatók a különböző értesítések, például így értesülünk arról is, hogy ha valaki meghívott minket, hogy csatlakozzunk az egyik programhoz. Ez utóbbi funkció főleg azért hasznos, mert az egyes alkalmazásokat akár többen is használhatják egyszerre, így a diákok között kialakulhat az együttműködés, a feladatok közös megoldásának képessége.

A Sugar ugyanakkor képes megjeleníteni a hálózathoz tartozó szerverek különböző adatait is. Ezek a szerverek lehetnek éppen egy adott közösség helyi számítógépei, így a felhasználók mindig pontosan képet kapnak nemcsak a saját, de a környező laptopok állapotáról is. A fejlesztők azonban közel sem elégedettek még az immár XO Laptop Computer névre hallgató készülékek teljesítményével és fogyasztásával, így a piacra dobása előtt még szeretnék tökéletesíteni néhány funkcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Nicsak.
  • kvp #7
    "Az alkalmazások nem programok?
    Lehet, hogy csak rossz a fordítás..."

    A programok alatt a valaszthato tevekenysegeket azaz programokat ertik.
    A keret pedig jelen esetben a menu bar-t jelenti, ahol egyszerre latjuk a futo progrmokat, az ertesiteseket es innen lehet programot inditani. Teljesen eltertek a hagyomanyos terminologiatol. Ez kb. olyan mint az hogy miert olyan furcsa a pic microvezerloknel a dolgok neve (pl. a ram miert register file). Azert mert 1963-ban meg nem volt szabvanyositva semmi. Ma mar erdemes lenne kovetni az 1973-as xexox parc szabvanyt. (szinte minden gui egy az egyben atvette a neveket) Viszont ha minden igaz, benne lesz a squeak is, ami egy smalltalk virtualis gepen futo keretrendszer es meg az eredeti alto kornyezeten bootolt be eloszor, azota is csak hibernaljak diszkre es tovabbmasoljak.
  • chuky123 #6
    elég ratyinak tünik a képböl itélve
    Azért kiváncsi lennék ez oprendszer mivel kompatibilis??
    (saját magával)
    De a One Laptop Per Child (OLPC) nevű szervezetnek gratulálok a munkájáért.
    illetve célkitüzéseiért
  • mikloss #5
    Tevékenységek, Környék, objektumok. Heh :D biztos falun nőtt fel a fejlesztő UFO fanatikusokkal. :)
  • HappyBoy #4
    Egy kicsit retro fílingje van :)
  • csorfab #3
    kipróbáltam virtuális géppell... elég gáz. sokkal jobbat is össze tudtak volna rakni
  • snorbi #2
    Az alkalmazások nem programok?
    Lehet, hogy csak rossz a fordítás...
  • AranyKéz #1
    "Szintén érdekesség, hogy csak a programok futnak teljes képernyős módban, minden más alkalmazás keretben érhető el."

    "A legnagyobb különbséget az jelenti, hogy a kezelői felület különböző elemeit a megszokottól eltérő módon teljesen másképpen hívják." Na hát ez aztán értelmes változtatás.

    És ronda a kép.