Gyurkity Péter

Jövőre jön a HD DVD régiókód

A DVD Forum Japánban megtartott tanácskozásán döntés született arról, hogy a formátumhoz kapcsolódó régiókód rendszert csak jövőre vezetik be. A részletek nem ismertek, folytatódik a találgatás.

A szervezet találkozóján szó esett arról, hogy a jelenlegi, teljesen nyitott és szabad átjárást biztosító rendszernek meg kell változnia. Ez nagyjából annyit takar, hogy a filmstúdiókkal egyeztetve kialakítják a fontosabb globális régiókat és a hagyományos DVD-knél megszokott módon határokat húznak a szabad forgalom előtt. Az érintettek ettől remélik a forgalom növelését és a nagyobb bevételeket, ám a részletekről még semmit nem tudni.

A DVD Forum ülésein már márciusban felmerült a régiókódok bevezetésének gondolata. Akkorra világossá vált, hogy a konkurens Blu-ray sem marad ki a körből, ám ennek viszonylag kései rajtja miatt várhatóan kevesebb problémát jelent a sokak által nem kívánt szigorítás. Igaz, a HD DVD is csak most lép elterjedésének első szakaszába, ám a stúdiók igyekeznek elejét venni a teljes szabadságnak, és még az igazi robbanás előtt szeretnék bevezetni a régiókódokat. Az még nem dőlt el, hogy erre pontosan mikor került sor, a tanácskozáson mindössze egy 2007-es intervallumot pendítettek meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hagyományos DVD esetében 6 ilyen régiót különítettek el, a 7. speciális célokra (repülők, stb.) maradt, a 8. pedig kiosztatlan tartalék. A rivális Blu-ray jóval enyhébb feltételek mellett érkezik, mindössze 3 elkülönülő területtel. Ezek sorrendben: A) Amerika, Japán, Korea, Délkelet-Ázsia, B) Európa, Afrika, a Közel-Kelet, Új-Zéland és Ausztrália, valamint C) Kína, India, Oroszország és a megmaradt országok. A HD DVD esetében nem tudni, hogy a váltást hogyan hajtják végre, lesznek-e olyan kitételek, hogy a megszabott dátum előtt vásárolt lejátszók kimaradnak a körből, illetve új firmware, vagy csere révén erőszakolják rá a vásárlókra a régiókódokat?

Egyelőre tehát továbbra is sötétben tapogatózunk. A Blu-ray kétségkívül vonzóbbnak tűnik - annak tudatában, hogy idővel mindkét szabvány bevezeti a régiókat -, remélhetőleg a DVD Forum sem esik túlzásokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #10
    Miez a sírás?! Meddig marad ez használható védelem? A DVD-nél vagy 1 hónapig volt az...
  • arty #9
    szénalmas :(

    a dvd 5-10k-ról indult, ez azért pofátlanság (gondolom mert exkluziv :( )
  • MEdievil #8
    a filmek egyre rosszabbak... mikor is volt valami nézhető mostanában?!
    most is csak újra kiadják a régi filmeket (amik már megvannak mindenkinek Vhs-DvD-n)+ az új szemetet rárakják és máris milyen jó nekünk

    falra mászok ezektől mindig a warez meg az internet a felelős mindenért de arra nem gondolnak hogy azért csökkennek az eladások mert nem csinálnak semmi fogyaszthatót és akinek van csöpp esze na meg számít neki az a pár százezer pénz ezért nem veszi a játékok-filmek-zenéket?
    Most komolyan aki ki mer adni ilyen filmeket (mint a Bloodrayne, HOTD, vagy itt ez a mérgeskígyós repülős baromság) azt bezárnám valami cellába és élete végéig ezeket nézetném vele
  • Gerygrey #7
    Nem értettem a hagyományos DVD-nél sem, hogy mire jó ez a régióbaromság, esetleg valaki fel tud világosítani?
  • nedudu #6
    A régiókód bekaphassa a szokásost
  • szivar #5
    Csodálatos. Ismét el lesz baszva kiscsillió pénz valami hülyeségre, amivel a bevételek nem nőnek, és a júzer meg ismét szophat, ha netán a régión kívül vesz véletlenül egy HD felbontású filmet. Ellenben a régiókód 'izélő' cég nagyon jól jár. Ez egyszerűen fenomenálisan frankó ötlet :(. Ismételten.
  • Luminas #4
    Ezért a régió kódos rendszer van nekem összesen egy DVD-m.. Egyszerűbb leszedni egy RIPet ha nem épp a mainstreamet néznéd, ugyanis itt szinte soha nem jelennek meg speciálisabb filmek, ha mégis akkor csillagászati áron..
    "Az érintettek ettől remélik a forgalom növelését" - ettől csökken...
  • Sir Quno Jedi #2
    Újra egy kalap alá kerültünk Afrikával és a Közel Kelettel ergo bantu nigger státuszunk 2006-7-ben is megerősítésre kerül! Előre! Most hogy újra fixálták helyünket az ő kis magánuniverzumukban, számunkra is megerősítették abbéli hitünket, hogy eszerint is fogunk eljárni velük szemben! Ufff!
  • vg #1
    Saturnban már lehet kapni HD DVD filmeket... 17.000 pénz 1db, szinte ingyen van!