Gyurkity Péter

DVD Jon licenceli az iTunes feltörését

A DVD Jon néven ismertté vált hacker pénzt csinálna az Apple másolásvédelmének feltöréséből. Ezt szerinte a cég sem fogja megakadályozni, mert mindez az iPod lejátszók malmára hajtja a vizet.

A GigaOM értesülése szerint a most 22 éves Jon Lech Johansen megkezdte az iTunes zenebolt digitális másolásvédelme feltörésének értékesítését azon vállalatok számára, amelyek saját tartalmaikat szeretnék elérhetővé tenni az Apple népszerű hordozható lejátszóin. Bár ez nem nevezhető éppenséggel barátságos lépésnek a cég irányába, a vélemények megoszlanak a várható válaszról. Könnyen lehet, hogy az almás cég nem torolja meg az akciót.

DVD Jon cége, a DoubleTwist azon vállalatokat keresi meg ajánlatával, amelyek érdeklődnek az iPod lejátszók iránt, de az Apple másolásvédelme miatt eddig nem tudták saját tartalmaikat elérhetővé tenni a készülékeken. A Fairplay nevű DRM-technológia ugyanis éppen ezt akadályozza meg, megvédve a zeneboltot a zeneszámok illegális terjesztésétől, valamint a konkurensek próbálkozásaitól. Ezt ugyan a hacker már tavaly feltörte, ám csak most jutott el odáig, hogy a PyMusique névre keresztelt eljárást üzleti alapon értékesítse.

Jon társával együtt arra számít, hogy a cég nem fogja megtorolni a lépést, mivel ez még népszerűbbé teszi a hordozható lejátszókat. Januárban - a konkrét tervek ismertetése nélkül - "Jobs királlyal" is találkoztak és bár az Apple főnöke leszögezte, hogy cége valószínűleg nem vesz majd elégtételt, jelezte, hogy minden bizonnyal nem mindenki lesz ilyen elnéző. Johansen azonban továbbra is úgy gondolja, hogy nem törvénytelen amit tesz: szerinte inkább hozzáadnak, mintsem feltörnek egy DRM-eljárást. Igaz, ezzel az iTunes vonzereje nagyban csökkenhet, az iPod lejátszók viszont még nagyobb népszerűségre tehetnek szert azzal, hogy más cégek kínálatát is közvetítik.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben mit tesz Jobs, betartja-e ígéretét, vagy - látva a licencelési törekvéseket - Jonék orrára koppint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #24
    "Az Apple bármikor nyilttá tudná tenni a hálózatát, ehhez nem kell a kiccsávó."

    Ehhez talán a kiadóknak is lenne 1-2 szava...
  • cigam #23
    Januárban beszéltek egymással, és az ott elhangzottak nem feltétlenül a mostani eseményekről szóltak. Egyébként meg: http://beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/a_9_eves_shea_csalodott_steve_jobsban/
  • cigam #22
    "a konkrét tervek ismertetése nélkül"
  • Morden23 #21
    "az Apple főnöke leszögezte, hogy cége valószínűleg nem vesz majd elégtételt, jelezte, hogy minden bizonnyal nem mindenki lesz ilyen elnéző"
  • cigam #20
    Te hol olvastad, hogy "az Apple azt mondja, hogy nem várhatóak retorziók"?

    Igen nagyfoku naivitasra utal, hogy bárki azt képzeli, hogy az Apple ezt szó nélkül hagyja. Sztem kicsidzsont úgy lenyomja, hogy nem gyöz majd sikoltozni :)
  • Morden23 #19
    nyilvánvalóan van oka annak, hogy az Apple azt mondja, hogy nem várhatóak retorziók.

    Ahhoz a tárgyhoz nem kapcsolódik, amit én mondtam - hogy valószínűleg megszervezett akcióról van szó. A "fiú" amúgy sem érdekel, az exhibicionista ifjú titán hackerekből 12 egy tucat. A szituáció ragadta meg a képzeletemet.
  • fade2black #18
    Az Apple bármikor nyilttá tudná tenni a hálózatát, ehhez nem kell a kiccsávó.

    gondolom ezse érdekel.

    tárgyhoz meg hogyne kapcsolódna erről a fiuról szól a fél cikk. szted nem?
  • Morden23 #17
    Kit érdekel? Mármint a tárgyhoz nem kapcsolódik, hogy "17 évesen mit csinált".

    A valószínűbb akkor is az, hogy megállapodott az Apple-al.
  • fade2black #16
    gondolum ugyanígy összeesküvésből törte fel jon és tsai 17évesen a CSSt is aminek segítségével mindenki olyan dvdt másol le amilyet csak akar.

    csakhohy kiről is van szó a 2004es hack/crackjai.
    On April 25, 2004 Johansen released yet another program: DeDRMS. Written in C#, this 230 line program is also said to remove copy prevention.

    On July 7, 2004 he released FairKeys, a program that can be used to retrieve the keys needed by DeDRMS from the iTunes Music Store servers itself.

    On August 12, 2004 Johansen announced on his website that he defeated Apple's AirPort Express's encryption which lets users stream Apple Lossless files to their AirPort Express.

    On November 25, 2004 he released a proof of concept program that allows Linux users (via VLC) to play video encoded with Microsoft's proprietary WMV9 codec, by porting the reference version of the software. This is a large development as Microsoft has been lobbying to have their codec used with the next DVD standard.

    2002/2003/2005/2006os ténykedése se sokkal gynegébb....
  • fade2black #15
    a forgalom hány %át adja is az ipod&itunes...? 60%? számítógép eladás meg a maradék 40%....?