Hunter

Egy ex-kém halála

Az utóbbi napok híradásainak egyik főszereplője volt Alexander Litvinyenko, hajdani KGB ügynök, aki drasztikusan romló egészségi állapotát mérgezésnek tulajdonítva saját nemzetét gyanúsította.

A Londonban élő orosz kém csütörtökön 43 éves korában hunyt el szívelégtelenségben, pénteken a brit Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) pedig közzétette vizsgálati eredményeit, mely szerint Litvinyenko vérében radioaktív polónium nyomaira bukkantak, így a kém sejtései beigazolódtak.


Alexander Litvinyenko
a mérgezés előtt...
A HPA igazgatója, Pat Troop, miután Litvinyenko vizelete is pozitív eredményt adott a sugárzásra, példátlan esetnek minősítette a radioaktív anyaggal történő mérgezést a brit egészségügy történetében. Az ügynökség jelenleg azt vizsgálja, milyen kockázatot jelenthetett a kiugrott titkos ügynök azokra az emberekre, akik kapcsolatba kerültek vele, a családtagokra és az őt ápoló kórházi személyzetre. Emellett megpróbálják kidolgozni a patológusok számára is a boncolás legbiztonságosabb módját, bár az sem kizárt hogy nem kockáztatják meg a procedúra elvégzését, tudta meg a New Scientist.

Litvinyenkot saját teóriája szerint egy londoni étteremben mérgezték meg, amit igazolnak a hatósági mérések, melyek magas sugárzási szintet regisztráltak az egykor a szervezett bűnözéssel és a korrupt tisztviselőkkel foglalkozó ügynök által sűrűn látogatott hotelben, valamint az ominózus sushi étteremben is, ahol Litvinyenko november 1-én vacsorázott. Az éttermet a HPA bezáratta.

A pénteken kiadott hivatalos jelentés szerint szervezetében jelentős mennyiségű polónium-210 radioaktív izotópot találtak, a testbe való bejutás módja azonban még nem tisztázott.


... és a kórházban
Litvinyenkót csak november 17-én vette fel a londoni University College kórháza, a kivizsgálás során észlelt tünetek, a hajhullás, hányás, kiszáradás és a rendkívül alacsony fehérvérsejt szám mind megerősítették a sugárzó anyag általi mérgezés gyanúját. A szakértők szerint a polóniumot valamilyen oldhatatlan sóval keverhették, feltehetően polónium-nitráttal, így könnyedén hozzákeverhetővé vált bármilyen ételhez. A polónium egyébként egy igen nehezen beszerezhető anyag, elméletileg egy részecskegyorsítóból vagy egy nukleáris reaktorból származhat. Felezési ideje 138 nap, azaz még mindig megtalálható a testben és a felhasználás helyén.

A polonium-210 bomlásterméke a stabil ólom-206. A bomlás közben az izotóp alfa részecskéket sugároz, melyek a legtöbb anyagon, így a bőrön sem képesek áthatolni, ezért is valószínű, hogy étellel került a szervezetbe. Odabent azonban megtámadják a szöveteket, elektronokat lökve ki a molekulákból, ami súlyos csapást jelent a sejtmechanizmusra. A hatás rákosodásban, sugárbetegségben, vagy még ennél is rosszab tünetben jelentkezik, nyilatkozott a Litvinyenko kezelését ellátó kórház kémikusa, Andrea Sella.

Kis dózisban egy ilyen anyag, mint a polónium, nem sok tünetet produkál, Litvinyenko azonban feltehetőleg 5 gray feletti dózist kapott, ami akár napok alatt is szervelégtelenségekhez vezethet. A keleti blokkban nem volt ritka a sugármérgezés, az egykori keletnémet Stasi is igen előszeretettel alkalmazta külföldre menekült ügynökei esetében, ők a szkandiumot használták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #195
  "Mivel az alfa részecske két protont tartalmaz ami vonzza az elektronokat a szervezet belsejébe juttatott anyag teljesen felborítja az elektronháztartást."

  Ahhoz olyan mennyiségben kéne nyelni, ami már tényleg durva lenne. Sugárzásként meg jóval angyobb kárt okoz, ugyanis szétszakítja a molekulákat.
 • babajaga #194
  Az alfa-részecske:- Egyik fajtája a radioaktív atom atommagjából kibocsáttott részecskéknek. Hasonló a hélium atommagjához: két protont és két neutront tartalmaz, relatív atomtömege 4,2 pozitív töltése van. Viszonylag lassan mozog és kicsi az áthatolóképessége.

  A béta-részecske: - Nagy sebességû részecske, amelyet a radioaktív atommag akkor bocsájt ki, amikor abból neutron hasad le. A béta-részecskék kis sûrûségû, vékony tárgyakon át tudnak hatolni.

  A gamma- sugárzás:- Hullámtermészetûek és legnagyobb az áthatolóképességük: alumíniumlemezen is áthatolnak.Radioaktív atommagból alfa vagy béta-részecskék után kibocsátott sugarak.

  Látod milyen fasza gyerek vagyok?
 • babajaga #193
  "Az alfa-sugárzás során a mag egy négy nukleonból - két proton és két neutron - álló úgynevezett alfa-részecskét bocsát ki. Az alfa-részecske tulajdonképpen azonos a hélium 4-es tömegszámú 42He izotópjával. "

  Mivel az alfa részecske két protont tartalmaz ami vonzza az elektronokat a szervezet belsejébe juttatott anyag teljesen felborítja az elektronháztartást.
 • babajaga #192
  "nem az alfa sugárzásnál a legkisebb és a leggyorsabb a részecske"

  Nem. A legnagyobb és nem hatol át semmin, legfeljebb halászhálón. Az alfa részecskéket a bőrről vízzel le lehet mosni. A gamma sugárzás egysége a Röntgen, nem gyanús valahonnan?
 • Epikurosz #191
  Bombahír:
  http://www.radio.hu/read/211329
 • Epikurosz #190
  Megvan: http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=205878&rid=PWdUTQ==
  Én a veteránokra tippelek.
 • Epikurosz #189
  [URL=http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=205800]"Felhívtuk Gajdar pártjának alelnökét, Leonyid Gosmant, de ő egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta Lugovoj és Gajdar egykori kapcsolatáról szóló információt."[/URL]
 • Epikurosz #188
  Jujj. Most a szívemhez kaptam.
 • uniu #187
  Csak tippeim vannak, 1 ezek kozul: a kemelharitas.
 • wanek #186
  Mi az az "ott" dolgoznak? Tudod egyáltalán, hogy Magyarországon mi minősül titkosszolgálatnak?