Gyurkity Péter

Google-Yahoo-Microsoft szövetség a keresésért

Megaszövetség alakult a keresőpiac legnagyobb riválisai részvételével, mégpedig az internetes oldalak könnyebb indexelése érdekében. A három nagy a Google megoldását fogadta el közös alapnak.

A Google, a Yahoo és a Microsoft a jelek szerint hajlandó együttműködni, ami némileg meglepő a kiélezett versenyben. A három cég közösen jelentette be, hogy az internetes oldalak beindexelését, azaz a keresőkbe történő felvételét megkönnyítendő, egységes alapokra helyezik a procedúrát, így az oldalak üzemeltetőinek egyetlen helyen kell bejegyezniük lapjukat. A szövetség tagjai a Google Sitemaps nevű megoldását, annak is a 0.9-es verzióját fogadták el közös platformnak, amelyhez a jövőben mindhárom nagy kereső alkalmazkodni fog.

A szövetség gondolata a Google és a Yahoo ötletfelelőseitől származik, akik így szeretnék megkönnyíteni az adminisztrátorok dolgát, illetve tovább népszerűsíteni a keresőmotorokat. Aki ugyanis eddig be szeretett volna kerülni a nagyobb keresők indexébe, annak mindhárom helyen külön jeleznie kellett ezen szándékát, és mindhárom megoldás külön-külön végezte el az adott weboldal átvizsgálását, indexelését.

A most létrejött szövetség, illetve a közös platform azt jelenti, hogy egyetlen központi lapon végezhetjük el a procedúrát, ami mindenképpen könnyebbséget jelent. Persze egy valamirevaló kereső nem várja el, hogy minden honlap-tulajdonos bejelentse lapjait, a hivatkozásokat követve magától is megtalálja azokat, de sokan inkább biztosra mennek - és előkelőbb helyezésre pályáznak a terjedelmes listában.

"Közösen ismertetjük a kezdeményezést, és arra számítunk, hogy hamarosan még több keresőmotor csatlakozik hozzánk" - jelentette ki Tim Mayer, a Yahoo termékmenedzselésért felelős igazgatója. Ken Moss, a Windows Live Search igazgatója a Microsoft részéről ehhez annyit tett hozzá, hogy reményeik szerint ez csak az első közös projekt a három cég között, vagyis további együttműködésre számítanak, mégpedig több területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ssdb #14
  annyira nem, de mrá 70 körül jár :P

  Egyébként ötletnek ez a a 3-as szövetség nem hülyeség. Én mint honlap tulaj és webszerkesztő kifejezetten üdvözlöm. Mondjuk én eddig mindent csak a Google site-map-ba regeltem be. A többivel nem foglalkoztam, mert ezek eddig is figyelték egymást így egy pár hétre rá "véletlenül" magától bekerült a többibe is, nem tom hogyan. Szal sztem ezen a helyzeten akartak a jáccopajtások a keresőmezőn javítani ls ezzel felgyorsítani azt.
 • Pestaa #13
  Tény és való. :)
 • MrPrise #12
  Ennek nem az a lényege, hogy "tutifrankonbiztosan" benne legyél a keresőben. Fontosabb, hogy te a sitemap segítségével tudod leírni, hogy milyen oldalakon mászkálhat a kereső(k) robotja. Gyakorlatilag a robots.txt egy kényelmesebb megvalósítása.
 • Port Dubowski #11
  Hogyhogy gyengébben kezeli?
 • 50T #10
  Azert annyira meg nem illant el az a 95%...
 • explicit #9
  Bár a Google jelenleg piacvezető, viszont technikailag gyengébben kezeli a dinamikus tartalmakat, mint a Yahoo. Ez, hosszabb távon kiveheti a kezéből a piacvezetői pozíciót.
  Emlékezzünk, pár éve az IE 95 százalékkal piacvezető volt... most agyonveri a firefox és az Opera, az a 95 százalék pedig igencsak elillant...
  A Google-t a Microsoftétől eltérő innovativ, és nem csupán profitorientált hozzáállás mentheti meg. Ez megvan náluk.
 • Benedicht #8
  Nemtudom jol ertem-e amit irni akartal. Te azt hiszed, hogy penzert lehet regisztralni a keresobe, es akkor elorebb dob ki? Mert ha igen akkor ez a cikk nem errol szol. Te is beregisztralhatod a sajat veboldaladat, ha azt akarod, tutifrankonbiztosan benne legyel a keresoben.
  Persze mar regota lehet "fizetett hirdetest" is feladni.
 • sathinel #7
  "de sokan inkább biztosra mennek - és előkelőbb helyezésre pályáznak a terjedelmes listában"

  lol tehát nyiltan vállalják hogy ahol a pénz az van elöl ami free az hátul....

  Nem gond, ha a fizetős portálokat ki lehetne szűrni de akkor elveszítenék a pénzt.

  MS eddig is a pénzre utazott ezután mégjobban fog ez érződni a keresésekben is ...
 • rumos #6
  ránéztem a naptárra, de nem ápr 1 van, szóval ez elég súlyos.
 • Sanyix #5
  Igen, az m$ piacvezető helyzete sem fog örökké tartani más piacokon ;)