Dojcsák Dániel

A szervert terheld, ne a pénztárcád!

A XXI. század sokak szerint nem szól másról, mint az informatika térhódításáról, az internet és az online szolgáltatások terjedéséről. A vállakozások kénytelenek ezt a fejlődést lenyelni, hasonlóan ahhoz, mint mikor a lovaskocsiról áttértünk a robbanómotoros járművekre. A különbség viszont az, hogy ez kevésbé kézzelfogható. Hogyan érti meg egy vállalatvezető, hogy mi a jó a cégének és mi az a szerver és miért van rá szükség?

A technológiai forradalmak mindig azoknak a vállalkozásoknak kedveztek, akik nem voltak restek fejlődni, invesztálni a változásba. Egyáltalán nem meglepő manapság, ha egy semmiből jövő cég az internet adta lehetőségek mentén több ezer százalékos fejlődést ér el rövid időn belül. Talán hamarosan eljutunk oda, hogy azok a cégek, akik szolgáltatnak, de nem fejlesztenek, nemhogy előnyhöz nem jutnak, de hamar leengedhetik a rolót, mert a verseny új pályára költözik.

Értse meg, kedves cégvezető, hogy az informatika nem felesleges kiadás, hanem kötelező lépés, persze lehet racionális döntéseket hozni és kevésbé racionálisakat is. Ki lehet dobni úgy az ablakon milliókat, hogy annak az égvilágon semmi haszna és lehet párszázezres befektetésnek is kulcsfontosságú marketing értéke. Ez a cikkünk főleg azt a témát kívánja körüljárni, hogy az online szerepléshez szükséges szervermegoldások kialakítására milyen ésszerű forgatókönyvek léteznek.

A baba első lépései

Legyen szó bármilyen vállalkozásról érdemes megjelennie az interneten, akár egy mára kezdetlegesnek mondtható statikus honlappal is. Az üzletfelek, ügyfelek számára egy biztos pont a telefonkönyvön túl, ha a céggel kapcsolatban tájékozódhatnak a világhálón. Alapesetben ez egy egyszerű html vagy flash alapú oldal, korlátozott számú aloldallal, ami nem fog bonyolult számításokat végezni, kéréseket teljesíteni, sem óriás fájlok letöltését kiszolgálni.

Az első lépéshez ajánlott szolgáltatás, mikor egy létező szerveren bérel az ügyfél egy kis zugot magának, ezt shared hostingnak vagy webhostingnak nevezzük. Itt akár 100 ügyfél is osztozhat egy szerveren, de jól megférnek egymás mellett, mert senki nem akar nagyot harapni a teljesítményből. Számtalan szolgáltató kínál havi pár ezer forintos csomagáron 100 - 250 Mbyte tárhelyet, saját domain nevet és email szolgáltatást, de bele kell nyugodni, hogy ezzel pénzt nem fog keresni közvetlenül senki. Szerencsés helyzet indulók számára, hogy itt nem kell foglalkozni azzal, hogy a szerver milyen hátteret igényel, fogalma sem lesz róla, hogyan működik. Kap egy online elérhető felületet, ahová feltöltheti/feltöltetheti weboldalát, ami működni fog akár az örökkévalóságig.

Tinédzser korszak

Az igazi kihívás ott kezdődik, mikor valaki egy komolyabb informatikai megoldást szeretne létrehozni, mely a külvilág felé nyitott, nagyban internet függő. Ez már húsba vágó téma lesz, több évre előre tervezést igényel. A kérdés, hogy mekkora legyen a szerver, milyen platform, milyen szabvány, milyen teljesítmény, milyen alkalmazások fussanak rajta. Hol helyezzék el a szervert, saját tulajdonú vagy bérelt legyen, saját alkalmazottak működtessék vagy külső céget bízzanak meg? Ügyvezető legyen a talpán, aki a cég eredeti céljainak elérése mellett ezt is kellő higgadtsággal, de nem közönnyel tudja kezelni.

Az első és legegyszerűbb variáció, ha a szerver célja a telephelyen belül működő számítógépek kiszolgálása. Ilyenkor egy egyszerű kicsi szerver és kábelezés, szoftverezés után működik is a rendszer. Nem érdemes nagyon ragozni, de tételezzük fel, hogy Kovács úr, egy kis- vagy középvállalat vezetője megvilágosodott és szeretné tevékenységét kiegészíteni online felülettel is. Lehet ő kereskedő vagy lapkiadó vagy szolgáltató cég is, a feladat azonos.

Konzervatív beállítottságú lévén úgy gondolja, hogy szeretné saját kezében tudni ezt a feladatot, így cége létező telephelyére álmodott meg egy szerverszobát, ahol a szálak összefutnak majd. Tevékenysége komoly számítási kapacitást kíván, ezért informatikusai tanácsára egy ipari kategóriás, négyprocesszoros, redundáns táppal ellátott szervert vásárolna meg 4 Gbyte memóriával és három darab 73 Gbyetos merevlemezzel. Boldogan kifizetik érte a 2,5 millió forintot, majd újabb informatikus-rendszergazda alkalmazottakat vesznek fel (havi 200 ezer kiadás), akik ezt a rendszert kezelik.

Sajnos a cég telephelye nem a Victor Hugo utcában van (BIX: adatkicserélő központ, ahol a hazai szolgáltatók adatainak nagyrésze találkozik), ezért egy nagy sávszélességű bérelt vonalat rendelnek meg egy szolgáltatótól, ami 3-400 ezer Ft-ba kerül majd havonta. A kiválasztott szerver teljesítményénél fogva majdnem átvette a kazán szerepét, ezért gondoskodni kellett arról is, hogy egy különálló, lehetőleg pormentes teremben, de mindenképp klimatizált környezetben berreghessen magának a szerver. Sőt takarítőnő-, kíváncsi vendég- és rosszindulatú dolgozóbiztosra is kellett alakítani a termet, ami összességében újabb hét jegyű kiadásnak bizonyult. Az igazi meglepetés akkor következett, mikor a bérelt vonal netszámlája mellé a villamosművek kiküldte a következő havi villanyszámlát is - bár gyanús volt, hogy a szerverben nem dísznek van két 1740 W-os táp.

Felelősségteljes felnőtté válás

A fenti rémtörténet akár el is riaszthatna bármilyen céget attól, hogy belevágjon ilyen fejlesztésbe. Természetesen mindenki skálázza be magának a kategóriát, de egy kisvállalkozásnak a fél milliós belépő szintű szerver a 100 ezer forintos bérelt vonallal ugyanolyan megterhelő, mint a közepeseknek a 2,5 millió. Az alternatíva, ahogyan egy korábbi cikkünkben a teljes IT-outsourcing esetében, itt is egy specializált külső szolgáltató lehet. Szerencsére a hazai piac is eljutott oda, hogy elsődleges az ügyfélérdek, mert abból lesznek a hosszútávú együttműködések. Ennek megfelelően szinte bármilyen igényt képesek elég versenyképes áron kielégíteni a nagyobb és akár a kisebb szolgáltatók is.


Kovács úr újrakezdi a gondolkodást, immár az alternatívát is figyelembe véve. Meglepően hallja, hogy a szolgáltatóval való tárgyalásain a konkrét típus kiválasztása után választhat a hardvervétel és a bérlés között. Bérlés esetén ugyan 1-2 év hűséget kell fogadnia, de ez pontosan úgy működik, mint a mobilszolgáltatóknál. A fent említett szervert az egyik szolgáltató egy éves szerződés esetén 2,7, míg 2 éves hűséggel 3,5 millió forintért vesztegeti, ami havonta esedékes számla formájában érkezik (229 ezer/hó, illetve 149 ezer/hó). Elsőre nem tűnik csábítónak az ajánlat, hiszen 2 év után sem lesz Kovács úré a szerver, pedig legalább annyit kifizetett érte. Ugyanakkor kapott két extra szolgáltatást. Bár nézőpont kérdése, akár a szervert is veheti extrának a másik kettő mellé.

Co-location

Újabb idegen kifejezés: Co-location, azaz elhelyezés. Esetünkben ez annyit tesz, hogy a szolgáltató vállalja, hogy az adott szervert - legyen az saját vagy bérelt - egy erre speciálisan kialakított szerverteremben működteti. Gondoskodik a folyamatos áramellátásról és fizeti a villanyszámlát, klimatizálja és pormentesen tartja a helyet, hogy a szerverek a lehető legoptimálisabb körülmények között végezhessék dolgukat. Sőt kivétel nélkül 24 órás rendszerfelügyeletről gondoskodnak és viszonylag rövid idő alatt garantálják bármilyen hiba elhárítását is.

IP-hosting

Emelett természetesen egy 10/100/1000Mbit-es sávszélességű állandó kapcsolatot kap az elhelyezett szerver, ami közvetlenül csatlakozik a gerinchálózatokhoz, nem szabva gátat semmilyen irányból érkező látogató seregnek. A kutya többek között itt van elásva. Míg egy otthoni bérelt vonal kiépítése és üzemeltetése havi többszázezerbe kerül, addig a közvetlen BIX kapcsolattal rendelkező szerverhotelek egy komolyabb üzleti ADSL áráért (kb. 30 ezer Ft) kínálnak 100Mbit-es kapcsolatot, ami még akkor is nagyon kedvező, ha hozzá kell számolni, hogy ugyanennyit érdemes elkölteni a telephelyen is internetelérésre, hogy a szervereket a dolgozók is kényelmesen elérhessék.

"Az ár kedvezősége abból adódik, hogy a szerverteremben is a fajlagos költségek minimálisak, hiszen egy óriási teremben akár több száz szerver is elduruzsol egymás mellett közös klímán és rendszergazdákon osztozva. Továbbá a szolgáltató nagy tételben képes megrendelni meg szervereit, sőt a szerveralkalmazásokat is a gyártótól kb. a kiskereskedelmmi ár 80%-t fizetve érte, amire a banki költségeit és profitját rászámolva is csak 90% lesz. - tudtuk meg Rozsnyai Lászlótól, az Interware marketing és termékfejlesztési vezetőjétől.

Ki fizeti a révészt?

A fenti két változatból ugyan még nehéz kihámozni, csakúgy mint a valóságban, hogy pontosan hány forint különbség van a két opció között. A legérdekesebb kérdés a bérlet vagy vétel döntés. A vétel hátránya, hogy induláskor nagy befektetést kíván, de legalább egy banki hitel felvételét, viszont akár 3-4 évig is használni tudja a cég a vasat. Ennél tovább szinte semmiképp, hiszen ez alatt a periódus alatt bőven fejlődik annyit a világ, hogy elavultnak fog számítani. Ráadásul megvan annak a kockázata, hogy az organikus növekedés során a cég kihízza a szervert és kellemetlenséget okozhat annak eladása és egy teljesen új beszerzése.

A bérlet hátránya éppenséggel a hosszan tervezőknek mutatkozik meg, hiszen a szerződés lejárta után semmi nem marad tulajdonban, tehát 4 évre vetítve inkább érdemes elgondolkodni a saját tulajdonú szerver hotelben való elhelyezésén, de aki dinamikus növekedésre számít, annak bérelt szerver esetén bármikor megvan a lehetősége magasabb csomagba való átállásra komolyabb költségek nélkül. A bérelt szerverhely mellé alkalmazhat a cég saját informatikust, ő automatikusan szabad hozzáférést kap a hardverhez, bármikor bemehet egy merevlemez cserére. Illetve a szolgáltatótól is megrendelhető rendszergazdai szolgáltatás, ami egyszerűbb, de adott esetben drágább is lehet.

Abban az esetben, ha egy cég a szervert is bérli szoftverekkel együtt, a szerverhelyet is rendszergazdai szolgáltatásokkal, illetve természetszerűleg az azon működtetett alkalmazás, portál is egy speciális fejlesztő cég kezében van, akkor a vállalat hátradőlhet kényelmesen, végezheti a dolgát amire eredetileg megalakult és havonta kap egy számlát a teljes háttérszolgáltatásról, csakúgy mint otthon a telefonálásról vagy a kábeltévéről.

Ki ne?

A szerver elhelyeztetés és bérlet persze nem minden vállalkozásnak automatikusan jó dolog. A közeljövőben ugyan a gazdasági miniszter szerint az EU pályázati pénzek nagy része informatikai fejlesztéssel is együtt járó projekteket támogat majd, de minden vállalkozásnak a körültekintés és a lehetőségek felmérése a legfontosabb feladata. Nyugat-Európához képest a hazai internet kevésbé szolgáltatás orientált, mint tartalom, tehát van még lefedetlen terület, ki kell használni. Nem biztos, hogy az 50 fős pékségnek saját szerverre van szüksége, de az 5 fős grafikai stúdiónak lehet elkelne egy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #24
    "Szerintem nézz utána annak, hogy a mikro mely frekvenciákat használja és a wireless mely frekvenciákat használja és majd rájössz, hogy mennyi köze van a kettőnek egymáshoz..."

    Megsugom, eleg sok. Kb annyi, hogy kozel azonos frekvencian uzemelnek.

    Valoszinu, hogy most ujdonsagot mondok, de 802.11 szabvanyok egyike sem tamogat 250 csatornat, hanem FCC szerint europaban csak 13-at, de ezeknek sincs sajat frekvenciatartomanyuk, hanem atfedik egymast, tehat a tenylegesen kulon frekvenciabol csak 3 db van: 1, 6, 11. Es hiaba van soksok AP, hazon belul az interferenciaval mindenkeppen szamolni kell.

    shabba: Victor Hugo kornyeken igazabol minden tele van kabelcsatornaval, uh azert az egesz varost nem kellene felturni, de oda nyilvan nem engedik be a te kis kabeledet, csak durva osszegekert (es azt meg nem is emlitettem, hogy a monomodusu optikai kabel ara is eleg kemeny). Igazabol szvsz az egyetlen megvalosithato otlet a berelt vonal.

    "Nekem ne spanyolviaszozzál, mert pont ti hiszitek ezt magatokról, hogy ti mindent tudtok, közben meg..."

    Szerintem pedig erdemes lenne megfogadni azok tanacsat, akik mar epitettek nagyobb halozatot, ha mar egyszer lovesed sincs a dolgokrol.
    De tudod mit? Igazabol a te penzed, azt csinalsz, amit akarsz, max. par honap mulva lehet venni egy csomo AP-t bagoert.
  • shabba #23
    Akuma:

    Nem tudom hogy gondolod azt hogy egy 100 lakásos társasházban majd mindenki fizet neked egy ilyen project után. A gyakorlatban ez nem így működik. 100 lakásból jó ha 10-20 előfizet netre a többit nem érdekli. Az pedig hogy ebből a 10-20-ból mind egy szolgáltató felé húzzon megint ritka. Hisz akinek már van mondjuk netje azt hűségszerződés köti, ezek nem minden embernél egy időpontban járnak le hogy majd a te felszólításodra minden eddigi broadbandes felmondja amije van és áttérjen a te álom projectedre.

    Azt írtad közel van a háztömb a BIX-hez. Mondanál egy távolságot hogy ez kb mint jelent? 100 méter, 1km, több? Azért optikai kábelt fektetni nagyobb távolságra nem olcsó főleg nagyvárosban ahol komolyan kell bontani az aszfaltot vagy a járdákat. Erre nem ad csak úgy engedélyt az önkormányzat, ha meg igen jellemzően úgy adja hogy ő is jól járjon. Pl. felbontat egy szétrohadó, szinte használhatatlan járdát hogy alá fektethess optikát, de csak akkor ha utána helyreállítod de akkor már neki spanyol gránit burkolat kell, meg kandelláberek meg parkosítás meg minden. Ilyenkor szokták az önkormányzatok rálőcsőlni a saját feladataikat arra aki adott területen szeretne valamit. És bizony ezeknek az alkuknak igen komoly költség vonzata lehet.

    A másik lehetőség hogy veszet attól optikát akinek már van fektetve. Ez viszont aligha fog elérni a házatokig. Vagyis meg kell keresni hol van az optikai kábel legközelebbi kicsatlakozása és odáig megint el kell túrni saját kábellel és megint visszajutottál az előző bekezdséhez.

    Ha pedig maga a szolgáltató csinálja ezt meg és havi bérlet van, akár sötét szálra, akár bérelt vonalra annak a havidíja igen borsos lesz. Már a beruházási költségek is sok százezerrel fogják megdobni a 10-20 net iránt érdeklődő egyszeri költségeit, de a havi költségek sem lennének sokkal alacsonyabbak.

    Én úgy érzem a számításaidban igen sok költségtételt 1xűen nem veszel figyelembe, pedig pont az lenne a legnagyobb tétel.

    Pl. micronál hogy gondolod. Beraksz egy saját szerver co-location valamelyik szerver parkba és gondolod ott majd engedik neked hogy attól a géptől te majd saját magad elkábelezgess a ház tetőjéig, ott elhelyzett egy saját micro antennát csak úgy és legyen mivel összelőni a saját épületetekkel? Azért ez nem úgy megy, ilyenbe a szerver hotel tulaj nem fog belemenni.
  • shabba #22
    wireless, micro az egykutya, jellemzően wifi szabványt takar 2.4Ghz-en. Ez pedig egy szabad frekvencia, pont ezért nem kell utána licence díjat fizetni. Mivel szabad freki boldog-boldogtalan használja, és sok műszaki eszköz is ezt használja pl. a microsütő. Csak az 900w-on megy nem 100 mW-on.
  • Akuma #21
    Szerintem nézz utána annak, hogy a mikro mely frekvenciákat használja és a wireless mely frekvenciákat használja és majd rájössz, hogy mennyi köze van a kettőnek egymáshoz... Továbbá ha 50 ember ugyanazt a frekvenciát használná, akkor nem tudna kommunikálni a gép, de mivel nem ugyanazt a frekit használja ezért tud! Márpedig a gép egyidejüleg képes 250 számítógéppel kommikálni! Ha be is zavarna egy frekvencia, az is csak egy lakót érintene, azt se sokáig. Nem kell semmilyen cég hozzá, ez egy közös befektetés lenne a házzal, mint bármi más...

    Nekem ne spanyolviaszozzál, mert pont ti hiszitek ezt magatokról, hogy ti mindent tudtok, közben meg...
  • lazly #20
    Radiozaj pl nem is erint? :) Nem tartom teljesen normalisnak hogy ekkora wlant akarsz felhuzni.
    "Ha meg is akad a net, akkor is megéri, mondhatni még a hülyének is... " Komoly problema van a hozzaallasoddal. Inkabb fizetek valamiert 10x annyit, de az stabil es megbizhato legyen. (Itt most nem chellora gondolok, nagyon nem csipazom, de hasonlo aron nezz korul mit kapsz)

    eax kolega mondta a tutit. En viszont akkor is allitom, hogy kis tarsashaznal, max 8 lakasig mukodik ez igen igen gazdasagossan es stabilan, a felett az egyszeri koltseg mar jelentos. Es az esetleges javitasokat is szamold ide. Vagy veszel valami uber feszultsegvedelmet, esetleg valahogy kotsz biztositast a cuccra? Hogy fogsz szolgaltatni? Alapitasz egy ceget, felveszed a valalkozoit? Honnan tudod hogy a 100 emberbol 90 nem nez hulyenek, masik 5 meg szarik az egeszre (ertsd: ha mar 50 lakast meg tudsz gyozni akkor vert fogsz hugyalni, es dupla koltsegen vagy). Stb stb...

    A spanyolviasz feltalalas karos On es kornyezete egeszsegere!
  • Akuma #19
    Lehethogy nem olcsó, de az eszközt egyszer kell megvenni és ezen van a hangsúly! Hosszútávon bejön az ára már igen korán...
    A chellonak is 24000 forint a kiépítési díja, ezen felül kell még havi 9000 forintot fizetni, legalább 1 éves hűségnyilatkozattal, na most számold ki, hogy az több, mint 120ezer forint az első évben,
    majd minden évben 100ezer forint csak az internetelőfizetés... Ezzel szemben, amit én leírtam, az havi max egy 1000 forintos összegével igen hamar behozza és nyereségessé teszi az egész rendszert a többihez képest! Az első évben kerülne max 300ezer forintba szerverrel, wirelessel együtt 50lakásnak összesen, tehát 1 lakásra kb 6000 forintot jelentene+ wireles adapter 7000forint (1*) + 12000forint 1 évi előfizetés, a következő években pedig évi 12ezer forintba összesen... Összesen tehát első évben egy lakó fizet 25ezret, összes többiben 12ezret... Azthiszem nem nehéz összehasonlítani, hogy melyik a nyerő páros.
    25ezer vs. 120ezer / 1. év
    12ezer vs. 100ezer / év
    Ha meg is akad a net, akkor is megéri, mondhatni még a hülyének is... na ezt nem taglalom tovább, fáradt vagyok :)
  • eax #18
    saldi:

    Johat, irhattam volna pl. Junipert is, csak a ciscot jobban ismerem, a lenyeg h. normalis halozati eszkoz, es nem tajvani muanyag kacatok.

    Udv, kollega! :) En most is ott lakok, es van egy kis kozom a halozatahoz is. :) Azota le lettek cserelve a switchek 2950-esekre, a core switch egy 6506-osra, uh a regirol nem tudok nyilatkozni, viszont a jelenlegi allas egesz kellemes.

    Akuma: akkor is kell valami, amibe bele tudod dugni a BIX-bol jovo kabel veget, es amibe gbicet lehet rakni, az mar kapasbol nem olcso. A radiofrekis halozat pedig egy sz.r. Nekunk otthon olyanon jon a net, attol mindenkit ova intek, kb. 70% a rendelkezesreallasa (pedig iranyitott antennaval megy). Ha vhol bekapcsoljak a mikrot, akkor leesik az atviteli sebesseg a felere, meg ilyenek. Arrol nem is beszelve, hogy ha 10-nel tobb user van 1 AP-n, akkor mar kuzd, mint diszno a jegen, ha pedig 10 juzer torrentezik, akkor teljesen megfekszik tole.
  • Akuma #17
    Már ki is néztem egy eszközt, ami 250 számítógép között tudja tartani a kapcsolatot, úgyhogy nehogy azthidd, hogy most elrettentettél :))
  • wanek #16
    "mivel az access point havonta/2havonta tropára fog menni attól a pár száz giga adatforgalomtól." - ezt mire alapozod? Egyébként meg akár naponta is 1 perces kiesés árán újra lehet indítani...
  • gamer001 #15
    A wlant nem ajánlanám már egy 10(jobb esetben 20) gépnél nagyobb hálózat kiszolgálására, ráadásul az otthoni eszközökkel nem éri meg nekikezdeni, mivel az access point havonta/2havonta tropára fog menni attól a pár száz giga adatforgalomtól. Viszont annak nem látom akadályát én sem hogy egy szerver ki tudna szolgálni akár 100 gépet is nat használattal (a rapidshare, megaupload meg pár rokona kivételével nem érhet nagy kár)