24
-
eax #24 "Szerintem nézz utána annak, hogy a mikro mely frekvenciákat használja és a wireless mely frekvenciákat használja és majd rájössz, hogy mennyi köze van a kettőnek egymáshoz..."
Megsugom, eleg sok. Kb annyi, hogy kozel azonos frekvencian uzemelnek.
Valoszinu, hogy most ujdonsagot mondok, de 802.11 szabvanyok egyike sem tamogat 250 csatornat, hanem FCC szerint europaban csak 13-at, de ezeknek sincs sajat frekvenciatartomanyuk, hanem atfedik egymast, tehat a tenylegesen kulon frekvenciabol csak 3 db van: 1, 6, 11. Es hiaba van soksok AP, hazon belul az interferenciaval mindenkeppen szamolni kell.
shabba: Victor Hugo kornyeken igazabol minden tele van kabelcsatornaval, uh azert az egesz varost nem kellene felturni, de oda nyilvan nem engedik be a te kis kabeledet, csak durva osszegekert (es azt meg nem is emlitettem, hogy a monomodusu optikai kabel ara is eleg kemeny). Igazabol szvsz az egyetlen megvalosithato otlet a berelt vonal.
"Nekem ne spanyolviaszozzál, mert pont ti hiszitek ezt magatokról, hogy ti mindent tudtok, közben meg..."
Szerintem pedig erdemes lenne megfogadni azok tanacsat, akik mar epitettek nagyobb halozatot, ha mar egyszer lovesed sincs a dolgokrol.
De tudod mit? Igazabol a te penzed, azt csinalsz, amit akarsz, max. par honap mulva lehet venni egy csomo AP-t bagoert. -
shabba #23 Akuma:
Nem tudom hogy gondolod azt hogy egy 100 lakásos társasházban majd mindenki fizet neked egy ilyen project után. A gyakorlatban ez nem így működik. 100 lakásból jó ha 10-20 előfizet netre a többit nem érdekli. Az pedig hogy ebből a 10-20-ból mind egy szolgáltató felé húzzon megint ritka. Hisz akinek már van mondjuk netje azt hűségszerződés köti, ezek nem minden embernél egy időpontban járnak le hogy majd a te felszólításodra minden eddigi broadbandes felmondja amije van és áttérjen a te álom projectedre.
Azt írtad közel van a háztömb a BIX-hez. Mondanál egy távolságot hogy ez kb mint jelent? 100 méter, 1km, több? Azért optikai kábelt fektetni nagyobb távolságra nem olcsó főleg nagyvárosban ahol komolyan kell bontani az aszfaltot vagy a járdákat. Erre nem ad csak úgy engedélyt az önkormányzat, ha meg igen jellemzően úgy adja hogy ő is jól járjon. Pl. felbontat egy szétrohadó, szinte használhatatlan járdát hogy alá fektethess optikát, de csak akkor ha utána helyreállítod de akkor már neki spanyol gránit burkolat kell, meg kandelláberek meg parkosítás meg minden. Ilyenkor szokták az önkormányzatok rálőcsőlni a saját feladataikat arra aki adott területen szeretne valamit. És bizony ezeknek az alkuknak igen komoly költség vonzata lehet.
A másik lehetőség hogy veszet attól optikát akinek már van fektetve. Ez viszont aligha fog elérni a házatokig. Vagyis meg kell keresni hol van az optikai kábel legközelebbi kicsatlakozása és odáig megint el kell túrni saját kábellel és megint visszajutottál az előző bekezdséhez.
Ha pedig maga a szolgáltató csinálja ezt meg és havi bérlet van, akár sötét szálra, akár bérelt vonalra annak a havidíja igen borsos lesz. Már a beruházási költségek is sok százezerrel fogják megdobni a 10-20 net iránt érdeklődő egyszeri költségeit, de a havi költségek sem lennének sokkal alacsonyabbak.
Én úgy érzem a számításaidban igen sok költségtételt 1xűen nem veszel figyelembe, pedig pont az lenne a legnagyobb tétel.
Pl. micronál hogy gondolod. Beraksz egy saját szerver co-location valamelyik szerver parkba és gondolod ott majd engedik neked hogy attól a géptől te majd saját magad elkábelezgess a ház tetőjéig, ott elhelyzett egy saját micro antennát csak úgy és legyen mivel összelőni a saját épületetekkel? Azért ez nem úgy megy, ilyenbe a szerver hotel tulaj nem fog belemenni. -
shabba #22 wireless, micro az egykutya, jellemzően wifi szabványt takar 2.4Ghz-en. Ez pedig egy szabad frekvencia, pont ezért nem kell utána licence díjat fizetni. Mivel szabad freki boldog-boldogtalan használja, és sok műszaki eszköz is ezt használja pl. a microsütő. Csak az 900w-on megy nem 100 mW-on. -
Akuma #21 Szerintem nézz utána annak, hogy a mikro mely frekvenciákat használja és a wireless mely frekvenciákat használja és majd rájössz, hogy mennyi köze van a kettőnek egymáshoz... Továbbá ha 50 ember ugyanazt a frekvenciát használná, akkor nem tudna kommunikálni a gép, de mivel nem ugyanazt a frekit használja ezért tud! Márpedig a gép egyidejüleg képes 250 számítógéppel kommikálni! Ha be is zavarna egy frekvencia, az is csak egy lakót érintene, azt se sokáig. Nem kell semmilyen cég hozzá, ez egy közös befektetés lenne a házzal, mint bármi más...
Nekem ne spanyolviaszozzál, mert pont ti hiszitek ezt magatokról, hogy ti mindent tudtok, közben meg... -
lazly #20 Radiozaj pl nem is erint? :) Nem tartom teljesen normalisnak hogy ekkora wlant akarsz felhuzni.
"Ha meg is akad a net, akkor is megéri, mondhatni még a hülyének is... " Komoly problema van a hozzaallasoddal. Inkabb fizetek valamiert 10x annyit, de az stabil es megbizhato legyen. (Itt most nem chellora gondolok, nagyon nem csipazom, de hasonlo aron nezz korul mit kapsz)
eax kolega mondta a tutit. En viszont akkor is allitom, hogy kis tarsashaznal, max 8 lakasig mukodik ez igen igen gazdasagossan es stabilan, a felett az egyszeri koltseg mar jelentos. Es az esetleges javitasokat is szamold ide. Vagy veszel valami uber feszultsegvedelmet, esetleg valahogy kotsz biztositast a cuccra? Hogy fogsz szolgaltatni? Alapitasz egy ceget, felveszed a valalkozoit? Honnan tudod hogy a 100 emberbol 90 nem nez hulyenek, masik 5 meg szarik az egeszre (ertsd: ha mar 50 lakast meg tudsz gyozni akkor vert fogsz hugyalni, es dupla koltsegen vagy). Stb stb...
A spanyolviasz feltalalas karos On es kornyezete egeszsegere! -
Akuma #19 Lehethogy nem olcsó, de az eszközt egyszer kell megvenni és ezen van a hangsúly! Hosszútávon bejön az ára már igen korán...
A chellonak is 24000 forint a kiépítési díja, ezen felül kell még havi 9000 forintot fizetni, legalább 1 éves hűségnyilatkozattal, na most számold ki, hogy az több, mint 120ezer forint az első évben,
majd minden évben 100ezer forint csak az internetelőfizetés... Ezzel szemben, amit én leírtam, az havi max egy 1000 forintos összegével igen hamar behozza és nyereségessé teszi az egész rendszert a többihez képest! Az első évben kerülne max 300ezer forintba szerverrel, wirelessel együtt 50lakásnak összesen, tehát 1 lakásra kb 6000 forintot jelentene+ wireles adapter 7000forint (1*) + 12000forint 1 évi előfizetés, a következő években pedig évi 12ezer forintba összesen... Összesen tehát első évben egy lakó fizet 25ezret, összes többiben 12ezret... Azthiszem nem nehéz összehasonlítani, hogy melyik a nyerő páros.
25ezer vs. 120ezer / 1. év
12ezer vs. 100ezer / év
Ha meg is akad a net, akkor is megéri, mondhatni még a hülyének is... na ezt nem taglalom tovább, fáradt vagyok :) -
eax #18 saldi:
Johat, irhattam volna pl. Junipert is, csak a ciscot jobban ismerem, a lenyeg h. normalis halozati eszkoz, es nem tajvani muanyag kacatok.
Udv, kollega! :) En most is ott lakok, es van egy kis kozom a halozatahoz is. :) Azota le lettek cserelve a switchek 2950-esekre, a core switch egy 6506-osra, uh a regirol nem tudok nyilatkozni, viszont a jelenlegi allas egesz kellemes.
Akuma: akkor is kell valami, amibe bele tudod dugni a BIX-bol jovo kabel veget, es amibe gbicet lehet rakni, az mar kapasbol nem olcso. A radiofrekis halozat pedig egy sz.r. Nekunk otthon olyanon jon a net, attol mindenkit ova intek, kb. 70% a rendelkezesreallasa (pedig iranyitott antennaval megy). Ha vhol bekapcsoljak a mikrot, akkor leesik az atviteli sebesseg a felere, meg ilyenek. Arrol nem is beszelve, hogy ha 10-nel tobb user van 1 AP-n, akkor mar kuzd, mint diszno a jegen, ha pedig 10 juzer torrentezik, akkor teljesen megfekszik tole. -
Akuma #17 Már ki is néztem egy eszközt, ami 250 számítógép között tudja tartani a kapcsolatot, úgyhogy nehogy azthidd, hogy most elrettentettél :)) -
wanek #16 "mivel az access point havonta/2havonta tropára fog menni attól a pár száz giga adatforgalomtól." - ezt mire alapozod? Egyébként meg akár naponta is 1 perces kiesés árán újra lehet indítani... -
gamer001 #15 A wlant nem ajánlanám már egy 10(jobb esetben 20) gépnél nagyobb hálózat kiszolgálására, ráadásul az otthoni eszközökkel nem éri meg nekikezdeni, mivel az access point havonta/2havonta tropára fog menni attól a pár száz giga adatforgalomtól. Viszont annak nem látom akadályát én sem hogy egy szerver ki tudna szolgálni akár 100 gépet is nat használattal (a rapidshare, megaupload meg pár rokona kivételével nem érhet nagy kár) -
#14 Én meg arra gondoltam, h a BIXszel párhuzamosan csináltatok hozzánk egy másik gerincvezetéket, érintve néhány fontosabb központot Bécs, Amszterdam, Párizs, London; kiegészítve plusz közvetlen néhányszáz-Petabites kapcsolattal NYC, LA, Sydney, Hong-Kong, Shanghai, Tokyo, ISS -felé. Meg lövetek fel néhány SAT műholdat, h előbb legyen HD Mo-n..
:) -
Akuma #13 Nem tudom hallottatok e már a rádiófrekis hálózatokról... itt a házban tökéletesen működne és nem kellene bénázni a sok kábellel, routerrel, csak jó helyen kéne elhelyezni és mindenki jelszóval tudná használni a netet...
Tuti nem is kerülne annyiba, mint a teljes Cisco rendszer. Csak a házig kell kihúzni a közvetlen BIX kábelt. Ami biztos nincs ingyen, de az is biztos, hogy nem csillagászati az ára... És egyáltalán nem igénye senkinek sem a "userenkent" "kb 30-40 mbit" ! -
saldi #12 eax: meg fogsz lepodni, nem csak a cisco gyart switchet, mas gyartotol toredek aron lehet venni eszkozt. kicsit kevesebbet tud, de otthon nem biztos, hogy egybol LACP spanning-tree es vlanok, vtp-domainek felallitasaval fogod kezdeni a munkat.
#OFF
Az ezredfordulon a Schönherz koleszban laktam (BME villanykar kolesz). Ekkor már részben UTP hálózat volt a koleszban (~600-800 gép, mindegyik intenzíven használva, hisz itt nem sok manci néni lakott aki csak zserbó receptet keres az interneten). Az egész hálózat gerince ekkor egy Cisco 3524-es volt + néhány switch + sok hub. És működött (úgy-ahogy, azért volt gond is). Ja és Q1-ben 10-es ping volt minden magyar szerverre :) -
eax #11 Hat, azert az optikai kabelt kihuzni eleg durva osszegekbe tud kerulni, es berelt vonal havidija is sokszazezer HUF. Ha ez nektek megeri, erzes szerint.
Ezenkivul kell meg venni halozati eszkozoket is, ami ha ~100 embert szolgal ki, akkor a 30E forintos dzsunka sz.roknal nem art ha par fokkal jobb (kulonben ha raszabadul ennyi ember, akkor modemsebessegu lesz). Kb. 2-300 000 Ft-ert lehet venni pl. Cisco 2960-asat, vagy 100-200E korul hasznalt 2950-eset (de ez meg csak nem is kifejezetten gerinceszkoz), de annak nincs 100 portja, tehat legalabb 2 db kell. Es akkor ez meg csak switch, router is kell. Ekkora halozatnal a router alatt nem azt a 15 ezer forintos kinai muanyag sz.rt ertik, hanem valami komolyabb eszkozt, es arra is szamitani kell, hogy a BIX-bol UTP kabelt nem fognak kihuzni, tehat ennek tudnia kell pl. optikai gbe-t). Mondjuk egy cisco 2800, ami szinten parszazezer HUF.
Aztan meg ottvan a kabelezes (a gerincen legalabb cat6 FTP-vel), ami azert megintcsak nem ingyen van. Viszont ha ez megvan, akkor mondjuk 100 mbites vonal eseten kb 30-40 mbit legrosszabb esetben is lesz userenkent. -
wanek #10 Nagyon nem értek itt valamit. Egy akárhánylakásos társasházban mi a fenének kell még plusz egy külön gép? Nem elég egy megfelelő router?
Külön gép egy cégnek kellhet, de lakóknak minek, mikor semmi közös dolguk nincs! -
Akuma #9 Nos az optikai kábel és kiépítése a házig egyszeri költség, nem akkora tragédia 50 lakásra elosztva az összege (nem vagyok olyan messzire a victor hugo utcától), egyszer ki lehet fizetni. Ugyanez a helyzet a lakásokig vezető kábelekkel (minek gigás drót??) és csatorna már minden lakáshoz ki van építve, feltételezem számítógépe van minden lakónak... Ha már ilyen olcsó lenne az egy főre jutó havi költség, akkor igazán vehet mindenki magának egy switcht is (nem fog belerokkanni), ki lehet számolni, hogy nagyon hamar visszajönne a belefordított pénz! 100 géphez nem kell csillagászati számításokra szakosodott szuperszámítógép! Alhálózati IP-címet meg adminisztrátor határozhatja meg, ezt csupán regisztrálni kell, a kapcsolatok regisztrálásához meg szintén nem kell több száz gigás wincseszter! Ha valaki bűnt követ el, azt könnyen vissza lehet követni! És igen hamar ki is derül. Nem én küzdök az adminisztrációval, erre való a számítógép! :) Ha gond van, akkor meg vissza lehet nézni minden kapcsolatot visszamenőleg... Kívülről csak a szerver ip-címét látják, bejönnek a házban és utánanézünk a regisztrációs bejegyzéseknek és rögtön kiderül melyik lakásból jött az a kapcsolat, ahonnan bűncselekményt csináltak volna...
"Ezen felül ne felejtsd el, hogy a 100 Mb-es kapcsolat havi átlagban nem 100 mbitet jelent, legalábbis a szerződésekben szoktak limitek lenni, olyan 20-40 Mbit körül."
A hátramaradó havi max 1000forintos összegért igazán eltekinthetünk attól, ha néha lekorlátozzák a 100Mbites sebességet 20-40-re, még úgy is megéri bőven!
Vagy havi 1000 forintért tudsz jobb megoldást? -
lazly #8 Ez pont hogy kistetelben mukodik, nem nagyban...
kb 6-8csaladot rohogve elbir akarmilyen (na jo, P2+) gep, bekotteted a kornyeken aktualis 6-8 megabites vonalat kb 20-25ezeres havidijjon, hozza a kabelezes nem sok, a szerver tulkep ingyen van, villany se tul sok, a switch meg szinten kimerul max 10ezerben.
Sacolom: Egyszeri koltseg 8 lako eseten 2500-3000huf, havikoltseg hasonlo. De akkor meg lehetne oldani, hogy a savszelesseg inteligensen legyen kiosztva, vagyis ha ep ejjel kettokor csak tetoltesz, akkor tied a 8megabit, stb stb... (Igy belegondolva azert lehet nem eleg a P2, hatareset)
A fent leirtakat sokan csinaljak a kornyekunkon, csak ep nem szerver van meg switch, hanem egy vaskosabb router, bar dragabb, de csendesebb es energiatakarekosabb megoldas.
Udv! -
TLoF #7 Ezzel egyetlen hatalmas probléma van. A havi 30.000 Forint -os 100 Mb internet hozzáférés csak a Victor Hugo utcában a Bix épületben és max 100 méteres körzetében igaz. Ha te mondjuk a Havanna Lakótelepen kivánod ezt igénybe venni, nyugodtan számold még hozzá a Siemens-Trafic cég számláját, akitől Budapesten belül optikai szálat tudsz venni.
Ezen felül ne felejtsd el, hogy a 100 Mb-es kapcsolat havi átlagban nem 100 mbitet jelent, legalábbis a szerződésekben szoktak limitek lenni, olyan 20-40 Mbit körül.
Nagy vonalakban megfeledkeztél, a szükséges hállózati eszközökről, mert 100 lakás esetében ez minimum 100 switch portot jelent, ami 24+2 portos eszközökkel számolva is 4 switch plussz még egy amibe a fenti eszközöket kötöd. (lehetőleg már Gigás dróttal). Akkor felmerül még az IP cim kérdése, hisz a szerveredhez csak egy db ip cim jár, nem pedig 100 db. Most vagy a szervert izmositod meg kicsit, hogy elbirja a 100 gép forgalmának NAT -olását, vagy veszel mindenkinek saját ipcimet. Az előbbi esetben ha valaki hülyeséget csinál, akkor mindenkit büntetnek érte, hiszen a neten egyedül az IP cim alapján lehet megtalálni valakit. Utóbbi esetben fizetsz még havi 1000 forint környékén az IP cimekért, és küzdhetsz az adminisztriációval, hisz több évre vissza menőleg meg kell tudnod mondani, hitelesített módon, hogy melyik pillanatban melyik ipcim kinél volt. (lásd fenti tétel, mikor valaki rosszat csinál).
A kábelek költségét már nem is emlitem, mint ahogy a kábel csatornáét sem. -
Juszufka #6 Még ha nagyban leegyszerűsítetted is a számításokat, esetleg kevesebb pénzből vázoltál fel beruházásokat, teljesen igazad van abban, hogy egy nagyobb tömb lakói óriási pénzmennyiséget takaríthatnának meg, ha képesek lennének összefogni illetve birtokában lennének a szükséges technikai tudásnak.
Sajnos azonban egy-egy ilyen akcióhoz nagyon kevés országban nagy eléggé az emberek önszerveződő hajlandósága valamint a technikai ismerete, és Magyarország nem tartozik közéjük. Amennyiben az emberi szerveződési készség ilyen szintet elérne, nem csak a netet oldhatnák meg házon belül, de állami szinten komoly hatással lenne a gazdasági, akár politikai viszonyokra. Ugyanakkor ez kissé utópisztikus. -
Akuma #5 Azon filózom, hogy érdemes lenne ezek után elgondolkodnia a háznak, hogy egy szervert elhelyezzünk és a kb 100 lakó egész olcsón jutna internet hozzáféréshez...
A netsávszélesség ugye 30000 forint/hó, egyetlen szerverről lévén szó, nemhiszem, hogy a szerver miatti villanyszámla több lenne 15000 forint/hó-nál, egy 100 főt kiszolgáló netszervert pedig szerintem bőven ki lehet hozni 200 000 forintból...
Tehát lakásonként kellene fizetni:
A szerver egyszeri árát: 200000/100=2000 forintot
Havidíjra pedig a netet: 30000/100=300 forintot
Havidíjra a szerver által fogyasztott áramot: 15000/100=150 forintot
Tehát a havidíjakat hozzá lehetne csatolni a közösköltséghez. Ez kemény 450 forint/hó pénz és van mindenkinek MB-os internete :)
Namost én nem vagyok benne biztos, hogy 100 lakás van e a házban, talán csak a fele :)) akkor sem sok pénz! Töredéke a 9000 forintos UPC-nek! -
#4 off is, és hülyeség is^^ -
#3 "mint mikor a lovaskocsiról áttértünk a robbanómotoros járművekre"
Az a motor legyen inkább belső égésű. Ha robban az már régen rossz...
Bocs az offtop hozzászólásért. :-) -
m4G1c #2 a torrent-trackerek-tulajoknak biztos megéri :) -
#1 laikus vagyok ebben a témában, de nekem tetszett a cikk. elgondolkodtató, hogy szerver vételbe, vagy bérlésbe érdemesebb-e invesztálni...
de úgy gondolom, hogy ezt végső soron mindenképpen az illető vállalkozás profilja fogja eldönteni, magyarán szólva az, hogy kinek mire van szüksége.
ahogyan a cikk írója is kifejtette, egy gyorsan fejlődő (és akár frissen indult) vállalkozásnak előnyösebb lehet a bérlése, hisz bármikor probléma nélkül tud "szintet lépni", olyan járulékos költségek felől pedig gondoskodnak mint áram és internetszámla.
ellenben, akiknek van biztos anyagi hátterük, és egy adott szintre akarják berendezni az online megjelenésüket, azoknak jobb választás lehet a szerver megvétele... amit persze szintén berakhatnak mások által felügyelt szerverterembe.