Gyurkity Péter

Európában márciusra csúszik a PS3

Kellemetlen meglepetéssel szolgált a Sony európai részlege a mai napon: a hivatalos oldal elindulásával egy időben jelentették be, hogy kontinensen november helyett csak jövő márciusban rajtol el a konzol.

A Sony éppen most indította útjára a PlayStation 3 konzol hivatalos európai honlapját, ahol tájékozódhatunk a specifikációról és egyéb információkról. A nagy meglepetést azonban nem ez, hanem az a mai sajtóközlemény okozta, miszerint a PS3 csak jövő márciusban lesz elérhető a PAL régióban. Hiába tehát a többszöri csúszás, a vállalat a jelek szerint nem tud elegendő példányt leszállítani a rajtra - erre utal, hogy a japán és az amerikai dátum változatlan maradt.

A Reuters rövidke bejegyzésben, a Hexus pedig alig valamivel hosszabb hírben számolt be a Sony bejelentéséről. Ebből megtudhatjuk, hogy a szükséges lézerdiódák hiánya miatt szánták el magukat a kellemetlen bejelentésre, amely azonban nemcsak Európát érinti, hanem Oroszországot, a Közel-Keletet, Afrikát és az ausztrál régiót is. Erről már korábban volt szó, igaz, akkor azt valószínűsítették, hogy a Blu-ray és HD DVD meghajtók csúszása várható, mivel kevesebb gyártó tud elegendő példányt szállítani saját megoldásából.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat ugyanakkor leszögezte, hogy Japánt és az Egyesült Államokat illetően tartja magát korábbi tervéhez, és jövő év márciusáig (a 2006-os üzleti év végéig) összesen 6 millió darabot szeretnének leszállítani.

Egy másik bejelentésből az is kiderült, hogy a szigetországban még november előtt 19 százalékot lefaragnak az előd, a PlayStation 2 árából, amely 19800 helyett 16 ezer jenes ajánlott áron kerül forgalomba. Ebből a változatból eddig több mint 100 millió darab talált gazdára, a konzol tehát szép pályát futott be. Az új ár átszámítva 29500 forintot tesz ki, ami igencsak tűrhető - a 20 GB-os merevlemezzel szerelt utód 62790 jent (115 ezer forintot kóstál majd).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Jakuza] #109
    Raadasul egy teljesen specialis linux fog futni rajtam es az ertesulesek szerint eredetileg nem is lesznek futtathatok rajta a Sony altal nem alairt programok.

    "...A sony csak az általa aláírt programokat engedi rajta futtatni, azok pedig a médiavilág hatására nem fognak mindenféle DRM-mentes, és sok esetben kifejzetten kalózkodásokkor használt formátumokat támogatni..."
  • BiroAndras #108
    "Nem: itt már a Linuxról beszéltünk, és értelemszerűen Cellre, de legalábbis PowerPC-re v. a kimondottan a PPE-re készült, de legalábbis fordított programokról."

    Arról beszéltünk, hogy felrak az ember egy linuxot, és használja. A legtöbb progi legfeljebb újrafordítva lesz, ami nem ugyanaz, mint ha rendesen optimalizálnák.

    "Amúgy a PPE-t miért lenne nehéz kihasználni akár egy újrafordítással?"

    Mert a fordító mindent nem tud megoldani.

    ""És egy újrafordítás nem is elég ahhoz, hogy a VMX-et kihasználja a progi."
    -- Mert? Fordító kérdése."

    Használni használja, de rendesen kihasználni csak a programozó tudja.

    "Előbb-utóbb bekövetkezik. Sőt, úgy hallottam, PS2 esetén egy idő után maga a Sony támogatta."

    Hát, a PS3 esetén ez még odébb van.
  • dez #107
    "Ilyen alapon majdnem bármilyen hardver majdnem bármilyen OS-t képes futtatni."
    -- Ez igaz, de a sebesség sem mindegy. Ami a CPU-t illeti, itt csak egy nagyon jó JIT-es emulátor jön számításba, és talán úgy sem lesz valami nagyon gyors, viszont legalább a GPU szabványos (nagyrészt).

    "Hát, nem lesz egyszerű, és nem hiszem, hogy különösebb motiváció lenne ez irányban. Mivel újraírás nélkül semmi sem tudja kihasználni a cell teljesítményét, nincs sok értelme."
    -- Két okból lehet ez érdekes:
    1. Windowsos programozók is közel kerülhetnek a Cellhez.
    2. Azok az egyszerűbb x360-as programok, amik csak egy CPU magot használnak (a dot product utasítás nélkül, a többi ugyanaz, ami a PPE-t illeti), és a GPU-t alap szinten, azok futhatnak.

    "Alapból elég limitált a használhatósága. Ahhoz, hogy egy PC-vel összemérhető legyen, egy fullos linuxot kell rárakni."
    -- Előbb-utóbb lesz. De eleve sem csak játékok lesznek, hanem webbrowser, meg gondolom, néhány más ilyesmi alapprogram.

    "Mert x86-ra készültek, nem cell-re."
    -- Nem: itt már a Linuxról beszéltünk, és értelemszerűen Cellre, de legalábbis PowerPC-re v. a kimondottan a PPE-re készült, de legalábbis fordított programokról.

    "Ott még nem tartunk, egyelőre arról van szó, hogy a PPE-t sem tudják kihasználni az x86-ra írt progik."
    -- Nem x86-ra írt programokról volt itt már szó. Amúgy a PPE-t miért lenne nehéz kihasználni akár egy újrafordítással? Jobb fordítók a SIMD-es részeket is jól kezelik. Bár ez általában fordító-specifikus.

    "Nem konkrétanszámítási teljesítményre gondoltam. És egy újrafordítás nem is elég ahhoz, hogy a VMX-et kihasználja a progi."
    -- Mert? Fordító kérdése.

    "Nem jellemző a konzolokra, hogy akárki fejleszthet rájuk."
    -- Előbb-utóbb bekövetkezik. Sőt, úgy hallottam, PS2 esetén egy idő után maga a Sony támogatta.
  • BiroAndras #106
    "Oké, ez igaz, bár ez végülis részletkérdés abból a szempontból, hogy futtatható."

    Ilyen alapon majdnem bármilyen hardver majdnem bármilyen OS-t képes futtatni.

    "Azt se felejtsük el, hogy az Xbox360-ban is egy spéci PowerPC proci van, és az egy WinNT variánst használ. Talán ezt is át lehet majd hakkolni."

    Hát, nem lesz egyszerű, és nem hiszem, hogy különösebb motiváció lenne ez irányban. Mivel újraírás nélkül semmi sem tudja kihasználni a cell teljesítményét, nincs sok értelme.

    "Persze, ki mondta, hogy nem? Nem ez a lényeg."

    De ez a lényeg, mert az árakat hasonlítottuk.

    "Akkor ezt hogy kell érteni? "És egy PC-vel millió dolgot lehet csinálni a játékon kívül." Ha más nem, félrevezető."

    Alapból elég limitált a használhatósága. Ahhoz, hogy egy PC-vel összemérhető legyen, egy fullos linuxot kell rárakni. És akkor se vagyunk még a PC rugalmasságánál, mert akármilyen HW-t nem rakhatsz bele.

    "No és miért ne lennének optimizáltak?"

    Mert x86-ra készültek, nem cell-re.

    "És hányszor kell még mondani, hogy nem "optimalizáltak", hanem optimizáltak - ez a szakmában általánosan használt kifejezés, fordítókban is "optimizing options" van, stb."

    Sose tűnt még fel. Szerintem hülyén hangzik, és egyébként többen használják úgy mint én (nézd meg a google-ben). Nem hiszem, hogy a közeljöhvőben át fogok szokni.

    "Itt amúgy sem ez a kifejezés a helyes, mert az SPE-k használata nem egyszerűen optimizálás, hanem Cell architektúrára alakítás."

    Ott még nem tartunk, egyelőre arról van szó, hogy a PPE-t sem tudják kihasználni az x86-ra írt progik.

    "De amúgy mat. szám. teljesítményben miért lenne egy gyenge pc-nek megfelelő?"

    Nem konkrétanszámítási teljesítményre gondoltam. És egy újrafordítás nem is elég ahhoz, hogy a VMX-et kihasználja a progi.

    "Játékokat csak jogdíjasan lehet majd kiadni rá, de azt nem hiszem, hogy elvárják, hogy minden egyes kis program is ilyen legyen."

    Nem jellemző a konzolokra, hogy akárki fejleszthet rájuk.
  • dez #105
    "Akkor sem a PS3 futtatja az OS-t, hanem a virtuális gép. És a sebesség se lesz olyan, mint emuláció nélkül."

    Oké, ez igaz, bár ez végülis részletkérdés abból a szempontból, hogy futtatható. Lassabb is lesz, bár ma már elég jó JIT emulátorok vannak.

    Azt se felejtsük el, hogy az Xbox360-ban is egy spéci PowerPC proci van, és az egy WinNT variánst használ. Talán ezt is át lehet majd hakkolni.

    "Akkor sincs benne az árban. Ugyanúgy meg kell venni, mint a PC-hez."

    Persze, ki mondta, hogy nem? Nem ez a lényeg.

    "Nem is mondtam ilyet."

    Akkor ezt hogy kell érteni? "És egy PC-vel millió dolgot lehet csinálni a játékon kívül." Ha más nem, félrevezető.

    "Ha egy teljesen szabadon használható linux lesz rajta, akkor valóban sokmindenre jó lesz, de rá optimalizált progik nélkül a teljesítménye egy gyengébb PC-hez lesz mérhető."

    No és miért ne lennének optimizáltak?
    (És hányszor kell még mondani, hogy nem "optimalizáltak", hanem optimizáltak - ez a szakmában általánosan használt kifejezés, fordítókban is "optimizing options" van, stb.)

    Itt amúgy sem ez a kifejezés a helyes, mert az SPE-k használata nem egyszerűen optimizálás, hanem Cell architektúrára alakítás.

    De amúgy mat. szám. teljesítményben miért lenne egy gyenge pc-nek megfelelő? A PPE-ben lévő VMX egység is elég ütős!

    "Nekem azért vannak még kétségeim, hogy tényleg raknak-e rá linuxot. A konzoloknál a bevétel a szoftverekből jön, ami nehezen egyeztethető össze a linux-szal. Pl. így bárki fejleszthet rá játékot anélkül, hogy a Sony-nak tejelne."

    Kernel biztos lesz, a többi kérdéses, legalábbis én nem tudom, hogy lesz. Játékokat csak jogdíjasan lehet majd kiadni rá, de azt nem hiszem, hogy elvárják, hogy minden egyes kis program is ilyen legyen. Majd kiderül.
  • [Jakuza] #104
    Mar bocs de azt a PC emulator fogja futtatni, nem pedig a PS3 nativ modban.
  • BiroAndras #103
    "Olyasmiről nem hallottál még, hogy Wine, VirtualPC, stb.?"

    Akkor sem a PS3 futtatja az OS-t, hanem a virtuális gép. És a sebesség se lesz olyan, mint emuláció nélkül.

    "PS3-hoz ugyanúgy használhatsz monitort - más kérdés, hogy nagyképernyőn jobb."

    Akkor sincs benne az árban. Ugyanúgy meg kell venni, mint a PC-hez.

    "PS3 sem csak játékra használható."

    Nem is mondtam ilyet. Ha egy teljesen szabadon használható linux lesz rajta, akkor valóban sokmindenre jó lesz, de rá optimalizált progik nélkül a teljesítménye egy gyengébb PC-hez lesz mérhető.
    Nekem azért vannak még kétségeim, hogy tényleg raknak-e rá linuxot. A konzoloknál a bevétel a szoftverekből jön, ami nehezen egyeztethető össze a linux-szal. Pl. így bárki fejleszthet rá játékot anélkül, hogy a Sony-nak tejelne.
  • dez #102
    Nem lesz annyira szűk a felhasználási köre, mint a PS2-nek.
  • dez #101
    Olyasmiről nem hallottál még, hogy Wine, VirtualPC, stb.?

    PS3-hoz ugyanúgy használhatsz monitort - más kérdés, hogy nagyképernyőn jobb.

    PS3 sem csak játékra használható.
  • sztechnika #100
    PS3 nem univerzális az a legnagyobb gondja!