Berta Sándor

Blogot ír az iráni elnök

A blogok egyre népszerűbbek világszerte - nem csak a magánemberek, de a hírességek körében is. Jó példa erre, hogy nemrég tollat ragadott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

Az első számú iráni vezetőnek nem kell olyan gondokkal küzdenie, mint számtalan iráni bloggertársának, az ő oldala minden bizonnyal hosszú évekig elérhető lesz. Az elnök ki is használja az új lehetőséget arra, hogy megossza gondolatait az iráni néppel és a világ közvéleményével. Az újonnan indult blogban a témák között találjuk az iráni viszonyok leírását. Persze a politikus nem felejti el megemlíteni, hogy ő is a nyomorból indult, de élénken foglalkozik azzal a kérdéssel is, miszerint új világháborút tervez az Egyesült Államok és közel-keleti szövetségese, Izrael.

A naplót reklámozta az iráni állami televízió is és felkérték a nézőket arra, hogy rendszeresen tegyék fel kérdéseiket az elnöknek. Ugyanilyen kérés szerepel a blogon is. "Hiszel abban, hogy az Egyesült Államok és Izrael a libanoni háborúval egy új világháború kitörését támogatja?" - teszi fel a kérdést Ahmadinezsád az arab, perzsa, angol és francia nyelven olvasható oldalon. A válasz "Igen" vagy "Nem" lehet.

Az elnök kitér gyermekkorára is, mondván már fiatalon is gyűlölte, hogy a sah az amerikaikkal ápolt jó kapcsolatokat és ezért vakon követte Khomeini ajatollahot. De a politikus a blogban leírja véleményét az iraki-iráni háborúról is. Persze mindez azért érdekes, mert Iránban vadul dúl az internetcenzúra és azok a szerencsések, akik internethozzáféréssel rendelkeznek, ezerszer meggondolják, hogy hangot adnak-e a véleményüknek.

Mahmúd Ahmadinezsád tavaly lett iráni elnök és azóta is büszkén vállalja, hogy ő egy egyszerű kovács fiaként küzdötte fel magát ebbe a pozícióba. Életét alighanem példaként állítja más szegény fiatalok elé. Persze nagy kérdés, hogy azon szerencsés kevesek, akikhez az országban egyáltalán eljut a blog üzenete mennyire lesznek fogékonyak az elnök gondolataira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #27
    Úgy tudtam kanadában épült nem annyira régen (nem 60 éve) ilyen reaktor, és picit drágább, de nem sz*r a hatásfoka, és véletlen se Csernobili szintű a műszaki felépítése.
  • bvalek2 #26
    Ezt mégis mire alapozod? Talán olvasd el amit az iráni elnök írt, aztán olvasd el amit én írtam, és akkor nem lesz a hozzászólásod egy ilyen sablonos butaság. Feltételeztem egy szóval is, hogy biztos igaza van? Abból tudok kiindulni, amit ott leírtak, a szöveget véleményeztem, nem a tetteit.

    "Jó, elismerem, hazudhat, nem kell neki elhinni"

    Sőt, amint látod külön kiemeltem a lehetőségét, hogy csak propagandacélból írta az amit írt. Tudod, itt úgy szokás, hogy előbb olvas, aztán hozzászól...
  • NeoMaN #25
    Őőőő, Te elhiszed amit egy politikus, ír, mond stb.??
    :)))))))
    Nemsemmi.
  • bvalek2 #24
    Paksi reaktorok is dúsított uránnal üzemelnek. A Fletóról gondolom nem feltételezed hogy atomfegyvert gyárt?
  • bvalek2 #23
    Lehet dúsítás nélkül reaktort építeni, csak nem érdemes. Iszonyú drága, rengeteg nehézvíz kell hozzá, vagy grafit, de akkor olyan lesz mint a csernobili. A hatékonysága pedig a nulla közelében mozog. 60 éve nem divat... Őskorba ne küldjük vissza őket?
  • Inquisitor #22
    Azért nem ártan ha valaki szólna az irániaknak, mielött kitör a harmadik világháború, hogy ha tényleg nem akarnak atomfegyvert, akkor kérdezzék már meg a kanadaiaktól, hogy kell dúsított urán NÉLKÜLI reaktort építeni ...
  • NEXUS6 #21
    Egyrészt ő is csak politikus. Másrészt ő is politikus, sőt egy jelentős ország vezetője.

    Amikor az amcsi rendőrök tárgyalnak, az utolsó alkoholista trógerral is aki miközben kirabolta a helyi postát fogjul ejtette a benn levő nyugdíjasokat, ehhez képest látványosan elutasítani egy ország megválasztott politikusát és ezáltal milliók életével játszani, nos ez elég nagy bunkóság.
    Bár inkább csak sima, eccerű butaság.

    Szerintem.
  • bvalek2 #20
    Bocs, nem ebben a hírben volt, de nemrég nagy port kavart az iráni elnök állitólagos holokauszt-tagadása. A foci VB idején történt, a németek még azt is megcsinálták, hogy kijelentették, hogy az iráni elnök nem szalonképes vendég (ha továbbjutott volna a válogatottjuk, ellátogatott volna a VB-re). Őrület, nem? Hát, akkor kik irtották a zsidókat, az irániak, vagy a németek? Kussoltak volna ahelyett, hogy másra kenik a ....ukat.
  • Ronny #19
    "Az is kiderült végre, hogy nem, Mahmud NEM tagadta a holokausztot! Ő csak azt kifogásolta, hogy miért csak a 6 millió holokausztáldozattal foglalkoznak, amikor a második világháborúban sokkal több ember is meghalt"

    Ez hol van?
  • wanek #18
    A fűtőanyag is jó üzlet, ezért nem akarják engedni nekik, hogy uránt dúsítsanak.
    Milyen érdekes, hogy azok az országok vannak legjobban felháborodva az esetleges atomfegyveren, akiknek már van... nevetséges.