42
  • Tiberius B
    Mondjuk én nem értem minek ez a kavarás, nem lehetne kivételt tenni a számítástechnikával?
  • dez
    Egy pár éve érvényben lévő szabályozás szerint a SI mértékegységeket az eredeti szabványban foglalt, 10-es hatvány alapú szorzóként kell(ene) használni a számítástechnikában is. De egyelőre csak a vinyó, DVD/BD/HDDVD gyártók és a telekommommunikációs céget tartják ezt be.
    A 2-es hatvány (1024 szorzatai) alapú szorzók számára új jelölések vannak, de lassan terjed a használatuk.
    Lásd:
  • qtpman
    az a fasza hogy 250 gigás vinyó csak 240 gigás ....
    de ezt az értelmes címet?? nem mondod hogy vinyó van mind a 135235 milliárd gépben...
  • Marlosh
    En is:) 3x 250Gb maxtor,semmi gubi veluk,igaz nem dobalom oket...:P
  • Tetsuo
    Nekem a vinyl-lemez tetszik. A 33,33-os. :)
  • Psyho06
    inkább jobban bízok a hdd-ben mint egy dvd lemezben
  • BCS CORPS
    de ha tönkre megy 300 giga elveszet :D
  • kvp
    Az egyik legmegbizhatobb es gyors tarolasi mod az otp eprom. Csak egyszer irhato es egyszer torolheto, de miutan befejeztuk az irast, vedette lehet tenni, es onnantol csak a nagyon eros radioaktiv sugarzas kepes tonkretenni. Masodik legbiztonsagosabb megoldas az egszer irhato fembevonatu optikai lemez. (ilyeneket visz par urszonda is) Meglepoen jol birjak a jo minosegu muanyag szalag alapu rendszerek is, nehany mar tobb mint 60 eve tarol adatot es meg mindig olvashato.

Cd-s, dvd-s es egyeb tarolasi megoldasokrol pedig csak annyit, hogy tobb modon kell tarolni az adatokat, es lehetoleg 3-5 evente atmasolni mindent uj adathordozora. Dvd hasznalatkor pedig minden adatot erdemes beolvasni egy ideiglenes taroloba (merevlemez) es utanna minel elobb kivenni es elrakni a lemezt.
  • Tetsuo
    A 100ft-os Verbatim, nem biztos h Verbatim.. még ha a médiakódja az, akkor sem.
  • Psyho06
    szerintem a hdd sokkal jobb,mert nem kell keresni a dvd-t cd-t meg nem megy tönkre hamar,ráadás nem kell tökölni az írással
  • Lazarus
    Létezik RAMos "hdd", de csak 6 órán keresztül bírja eltárolni az adatokat ha nem kap áramot. Kicsit gyorsabb, sokkal drágább
  • Mike
    nekem van 1995-ös olvasható TDK CD-m
    igaz akkor egy lemez még 2000 forint volt
  • Mike
    tenyérnyi? akkora minek? :o
  • Mike
    a jogdij a DVD-n 150 forint, kivéve a multiknál, nekik kevesebbet kell fizetni
  • Chipii
    Ha időtállóan+megbízhatóan akar valaki nagy adatmennyiséget eltárolni, akkor a szalagos meghajtók még mindig a legjobb megoldást jelentik (persze nem az otthoni filmek tárolására gondolok:)
  • vice
    Amúgy meg ha jogdíjat fizetek a nyersanyagra, akkor meg ne b*sszanak már meg érte, ha bármilyen warezt írok rá. Hisz már fizettem érte...
  • Emmegki
    Affrancba, a C64 óta csak visszafejlődtünk, abban semmi mozgó alkatrész nem volt! (persze billentyűkön kapcsolókon kívül)
  • Sanyix
    Sőt szlovákiából lehet rendelni is ide, nagy tételben :) persze az már nem biztos hogy legális, de rohadjanak meg a jogvédők :)
  • avman
    az elmúlt 4 évben egy 80 gigás és egy 40 gigás maxtor meg egy 40 gigás ibm deathstar hasalt el. ez 160 giga. ez 40 db dvd-t jelentene. ellenben volt pár hibás fájllal arita, ridata, talán 10-15 db összesen (ezek mindegyike 2-3 kivétellel már a visszaellenőrzésnél kibukott. meg egy hengernyi 8x verba (nem hamis, micubisi), ami kukás lett. ebből kapásból 5 lett kukás a többi csak 4 giga felett fél évre rá. szóval olyan 10 db.
    totálisan visszaolvashatatlan hibátlan vagy nem gyanús, necces felírás után pár hónappal, évvel még egy sem akadt a kezembe, ami ne lett volna szarrákarcolva.
    alapból hibás talán 5-8 db (ami anyaghibás volt még a hengerben)
    szóval a totálisan bukott adat a 160-nak a bő fele volt.
  • aaaaa
    Ha átmész szovákiába teljesen "fehéren" vehetsz DVD-t normális áron, akár számlával is. Az hogy a magyar jogvédő maffia iyenkor nem gazdagszik , az már ne legyen akkora probléma. Csak nem a jogvédők bevételét sajnálod ? Adománzozz egy keveset az ÁHV és a Gepstapo újraszervezésére is, azok is csak az állam rendjét védték, a Te érdekedben...
  • Molnibalage
    Mostanában már ezzel írok. Majd 1,5 év múlva meglátjuk...
  • dez
    Bizony. A 16x-osokon már igen érzékeny az adathordozó réteg, lassú írásnál túl sok fényt kap. :)
    1x-esen már meg sem írja.
    A 16x-os lemezek a környezeti fényre is érzékenyek.
    Jobb lett volna megmaradni a 8x-os sebességen, úgyis csak a külső szélen gyorsabb az írás, így nem sok időt lehet nyerni. Fontosabb lenne az adatbiztonság.
    A kéklézereseket is azzal fogják elszúrni, hogy az eleve gyors 2x-es írást majd szépen felviszik, mert ezt várja el a vásárlók bamba népe.
  • toyotakacsa01
    "Ha tartós dvd-t akar az ember, akkor a lehető leglassabban írja,"
    Nem minden esetben. Általában a max. írási sebesség felét ajánlják az okosok.
  • Marlosh
    Hdd-k+mobile rack.....kevesebb hely,tobb adat....
  • Molnibalage
    Hát épp ezaz! Minimális sebességen írom és semmi zavaró körülmény nincs még a környéken sem.

Egyébként meg Pinoneer írom van. Nem nevezném ócskának. A régi CD-k TÉNYLEG sokkal jobban bírják. A '98-ban megírt Age of Empire 1 még minidg lazán megy. Szoktam hallgatni róla a zenét...
  • Sepu
    HDD gyártók közül melyiknek vannak a megbízhatóbb fajtájú termékei? a Seagate -ek nem forrósodnak nagyon? vagy ilyesmi. többi maxtor meg WD ?
  • raingun
    HDD rulez, én már nem szívok a DVD-vel, lassú felírni, állandóan keresni kell a cuccot és a szavatossága sem túl jó.
  • Zro
    Ha tartós dvd-t akar az ember, akkor a lehető leglassabban írja, s most éppen a Verbatim AZO réteggel ellátott dvd-i tűnnek a legtartósabb megoldásnak. S persze fénytől, nedvességtől elzárva kell tartani, ha lehet hűtve. Az adatokat érdemes duplán írni rájuk, több példányban, különböző földrajzi helyen tárolni őket. Időnként ellenőrizni és újra achiválni. Persze csak ha még 50 év múlva is viszont szerenéd látni őket :)
  • Fikusz Kukisz
    Amúgy mintha a DVD-k kevésbé bírnák az idő vasfogát mint a CD-k.
    Nekem van egy 1997 vagy 1998-as Maxell 650 MB CD-R lemezem aminek a teteje arany az alja amire írva vagyon pedig kék színű.
    Mp3 zene van rajta kifogástalan állapotban, hiba nélkül és a rengeteg használat ellenére alig van rajta karc.

Érdekes.
  • Fikusz Kukisz
    Sőt, ahogyan quentit írja, az író is lehet a ludas, ha példáúl gyenge a lézere.
  • Fikusz Kukisz
    Sőt, én tele sohasem írok egy DVD-t, mert kivűlről kezd "megromlani".
    Ezért csak 4 GB-ig írok.
  • Fikusz Kukisz
    Sőt, az se minegy hányszorosan írtad ki.
  • quentit
    Mondjuk kíváncsi lennék az íród márkájára is. Lehet, hogy az a ludas, nem?!

Egy Plextor-ra jobban érdekelnének hasonló statisztikák. Plusz nem mindegy hogyan tárolod. Nem voltak-e fűtőtesthez vagy légkondihoz stb. túl közel, stb.

Ennyire azért tuti nem rossz a helyzet...
  • Fikusz Kukisz
    Nos ebből is látszik milyen gyerek cipőben jár még a számítástechnika.
    Egy igazi kompjúterben nincsen ventillátor, meg izgő-mozgó alkatrészek.
    Mikor érjük már el, hogy a háttértár egy mondjuk tenyérnyi méretű memória lapka legyen.
  • quentit
    Nézd a semmiért szerzői jogdíj az azért meredek?
    Mit kapok én azért a tetves kb. 40-80 százalékos szerzői jogdíjért cserébe???

Mennyi is a szerzői jogdíj? 40 Ft?? Az hány százaléka is az 50 Ft-nak??? Na elmehetnek a ... Nem az adó a sok!
  • Molnibalage
    Nos a DVD-ről való adatvesztés nálam tökéletesen márkafüggetlennek bizonyolt. 2 év alatt kb. 45 DVD-ből 4-5öt nem olvas vissza az író, de úgy hogy az egyiket azóta csak 2-szer használtam és egy darab karc se volt rajta. Ebben a számban nics benene az a 3 DVD amit írás és adatellenőrzés után már nem olvasott vissza a saját és a tesó gépe sem közvetlenül írás után...

Ez a mai DVD írás színvonala...
  • concrete
    építsd te is a feketegazdaságot...
  • mikloss
    Csak a 100Ft-os DVD, TDK meg Verbatim ami a tudtommal a legjobb minőség!!! Nem 50 Ft-ért kell venni noname DVD-t hanem 100Ft-ért minőségit, és nem a boltba hanem a kapcsolatoktól akinek meg nincsen az marad a 300Ft/DVD bolti árnál!
  • Pharaoh
    Csak a 100Ft-os DVD-n lehet egy év múlva már nem lesz semmi.
  • vice
    20e-ért 940 GB-nyi nyers DVD-t kapsz, szóval nem a giga/ft arányt kell nézni.