Berta Sándor

A sok adat védve jó

Új adatvédelmi megoldást dob piacra a Network Appliance nevű amerikai vállalat. Az új termék neve Raid-DP, a DP a Double-Disk-Party szó rövidítését takarja. A rendszer a RAID 1-re épül.

A vállalat úgy vélte, hogy a hagyományos technológiákra épülő megoldások, mint például a RAID 5 már nem nyújtanak kellő adatvédelmet, ha "elszállna" a merevlemez.

Az új technológia viszont az eddigieknél nagyobb fokú és hatékonyságú adatvédelmet ígér, amennyiben a RAID-csoportba összekötött winchesterek meghibásodnak. Mindemellett a Raid-DP még jóval olcsóbb is, mint a jelenlegi piacon fellelhető hasonló adatvédelmi megoldások.

A Network Appliance egyébként azzal indokolta a technológia kifejlesztését, hogy az elmúlt időben világszerte egyre több háttértároló hibásodik meg vagy válik használhatatlanná. Az indok a cég szerint a megnövekedett adattárolási képességekben és az egyre nagyobb felgyülemlő online adatmennyiségben keresendő.

Roger Cox, a neves Gartner piackutató intézet vezető elemzője szerint a merevlemezek tárolókapacitása 15-18 havonta megduplázódik, ám sajnos ezzel párhuzamosan nem javul a Disk Error Correction Code, azaz a lemezek hibakorrekciós kódja. Mialatt tehát a HDD-k megbízhatósága egyre inkább megkérdőjeleződik, nyolcszor annyi adatot tárolunk rajtuk, mint négy évvel ezelőtt. Nem árt tehát védenünk és mentenünk az adatainkat. A bíztató jövőről ugyanis egyik megkérdezett szakember sem tudott beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #3
    Reklám. Nem kell vele foglalkozni.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hát .. most ez egy ilyen se vége se eleje cikk.. mert arról az új "ócsó" tekknológiáról nem írt semmit (ami a naggyonkorszerű 5éves RAID 1-et használja) ..