Spencer

Feljövőben az iSCSI technológia

Az iSCSI szabvány népszerűsége napról napra növekszik, melynek ékes bizonyítéka, hogy az eddigiekben már több mint egy tucat hardvergyártó cég bizonyította, hogy iSCSI alapú termékei kompatibilisek a Microsoft-féle Windows operációs rendszerekkel.

A Microsoft munkatársai a napokban nevezték meg ezen gyártókat, így többek közt például az Intelt, a Cisco Systems-t, illetve a Network Appliance-t.

Mint ismeretes, az iSCSI egy Internet Protocoll alapú adatátviteli szabvány. Az idén év elején elfogadott interfész a számítógépek számára minden korábbinál egyszerűbbé teszi az adatok Ethernet hálózaton keresztül történő kezelését és megosztását. Az iSCSI tulajdonképpen nem más, mint az üvegszálas kapcsolatot használó, egymással hálózatba kötött számítógépek és adattároló megoldások egyik alternatívája.

Jamie Gruener, a The Yankee Group piackutató cég vezető elemzője szerint - bár kétség sem férhet az iSCSI népszerűségének növekedéséhez - az iSCSI kompatibilis megoldások piaci térnyerése a vártnál lassabb. Ennek fő oka, hogy az olyan nagy, adattároló rendszerek gyártásával foglalkozó cégek, mint amilyen például a Hewlett-Packard, az IBM, vagy az EMC nem sokat tesznek annak érdekében, hogy az iSCSI piaci részesedése növekedjen. Az említett három cég egyike sem szerepel egyébként a Microsoft által most megnevezett, Windows kompatibilis iSCSI termékeket gyártó vállalatok között. Gruener szerint egyes vállalatok azért félnek az iSCSI termékek piacra dobásától, mert azok adott esetben komoly házon belüli konkurenciát jelenthetnek a Fibre Channel kompatibilis megoldások számára.

A Microsoft idén júniusban tette le a voksát az iSCSI mellett, amikor is bejelentette azon szoftverét, mely a Windows operációs rendszerek számára lehetővé teszi az iSCSI eszközökkel történő együttműködést. A Windows XP, Windows 2000, valamint Windows Server 2003 operációs rendszerek alá elérhető, úgynevezett Microsoft iSCSI Software Initiator szoftver ingyenesen letölthető a redmondi székhelyű vállalat internetes oldalairól. A Microsoft iSCSI tesztjeit az eddigiekben az említetteken kívül még az Adaptec, az ADIC, a Crossroads és a McData termékei is sikeresen teljesítették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!