Berta Sándor

70 százalékkal csökkentik a roamingdíjakat

Véget ér egy korszak az európai mobilpiacon. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Viviane Reding illetékes EU-biztos ugyanis bejelentették, hogy 70 százalékkal mérsékelik az európai roamingdíjakat.

A két vezető tájékoztatása szerint erre a lépésre azért van szükség, mert legalább 147 millió európai előfizető szenved a túlzottan magas roamingdíjaktól. A végleges tervről ezután az Európai Parlament fog tárgyalni, majd azt az európai uniós tagországoknak egyenként jóvá kell hagyni. A csökkenés várhatóan 2007 nyarától lépne életbe. Az EU 25 tagországának és az Európa Parlamentnek kell majd kimondania a végső szót az átirányítási vagy más néven barangolási díjakról, vagyis arról, hogy mekkora többletdíjat szabhatnak meg a szolgáltatók az unión belül, ha a felhasználó nem a saját országában telefonál a mobiljával.

Az előfizetők által fizetett 1,15 eurós átlag roamingdíjak ötször magasabbak a mobilszolgáltatók által ezekért a szolgáltatásokért felszámított helyi díjaknál. Mint ismeretes, a jelenlegi szabályozás szerint egy finn állampolgár egy Svédországból indított hívás esetén csak 20 centet fizet. Ezzel szemben egy máltai előfizető Lettországból indított azonos hosszúságú beszélgetése már 13,05 euróba kerül. Ráadásul a külföldre irányuló beszélgetések díja négyszer nagyobb, mint egy belföldi hívás díja. Egy lengyel helyi mobilhívás 19 centbe kerül, míg ha egy német felhasználó átmegy a német-lengyel határon ugyanezért a beszélgetésért már kénytelen 34 cent és 2,56 euró közötti összeget kifizetni.


Míg belföldőn pár forintért telefonálhatunk, addig roaming esetén 1000 Ft feletti a díj

A bizottság beavatkozása négy évig lenne érvényben, addig tartana, amíg az átirányítási díjak alacsonyabb szintre nem kerülnek. A szándékok szerint a külföldön kedzett hívások díjait csökkentő javaslatot a jövő év második felétől valósítanák meg. Az Európai Bizottság előzőleg közzétette a tervezett irányelve részleteit a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított úgynevezett barangolási (roaming) díjak csökkentése végett. Ezek szerint az unión belül a felhasználó hazájába, illetve egyik uniós országból a másikba irányuló mobilhívás felső tarifahatára nem haladhatja meg az 51 eurócentet percenként, illletve a helyi hívásé a 34 centet percenként, ha a felhasználó egy külföldi EU országon belül használja a hazai mobilját.

Ez barátságosabb a távközlési vállalatok iránt a korábban tervezettnél, amelyben a külföldi tarifákat a hazaiakkal ígérték egy szintre hozni. Az EU-bizottság javaslatában nem teljesül az sem, hogy teljesen eltöröljék a passzív barangolási díjat, amelyet a felhívottnak kell fizetnie, ha mobiltelefonjával külföldön tartózkodik. Azonban ezeket a díjakat is korlátozni kell: percenként 16-17 eurócent a terv . EU-átlagban jelenleg a passzív díjak mintegy 400 százalékkal haladják meg ezt a szintet.

"A belföldi piac elsősorban az előfizetőké. A mi javaslatunk azt jelenti, hogy a mobilszolgáltatóknak az eddiginél sokkal korrektebb módon kell majd kezelniük őket. De mi nem avatkozunk be a piaci viszonyokba, mi létrehozunk egy új piacot" - nyilatkozta Barroso. Reding elmondta, hogy a mérséklés el fogja érni a 70 százalékot és ezt a határt egyik mobilszolgáltató sem lépheti majd túl. A vállalatoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy átálljanak az új rendszerre. Ezenkívül az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy az előfizetők számára az eddiginél sokkal átláthatóbb legyen a roamingdíjak rendszere. A cél az, hogy az előfizető már a szerződés megkötésekor tisztában legyen az árakkal és ezekről a szolgáltatóknak kötelező lesz tájékoztatni az embereket.

A fogyasztói szervezetek üdvözlik, a mobilszolgáltatók viszont bírálják a tervezetet, sőt, fenyegetőznek, hogy a belföldi hívások díjainak emelkedése várható. A Computerwoche német hírportálnak nyilatkozó szakemberek felháborodásukat fejezték ki a tervvel kapcsolatban. A Vodafone D2 szóvivője teljesen értelmetlennek nevezte az előterjesztést és a piaci viszonyokba való veszélyes beavatkozásnak tartja. Véleményük szerint a javaslat miatt hamarosan sokkal kisebb lehet a piaci verseny és megkérdőjeleződhet a kedvező árú termékek létjogosultsága is.

A T-Mobile szóvivője szintén elutasította, hogy az EU szabályozza a roamingdíjakat. Egyöntetű volt a vélemény, hogy erre legjobban a mobilszolgáltatók képesek és a cégek maguktól is hajlandók lennének a roamingdíjak csökkentésére anélkül, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorolna rájuk. A Futurezone osztrák oldal rámutatott, hogy a roamingdíjak csökkentését elutasította az Európai Bizottság több tagja is, például Günter Verheugen, az iparért felelős német, Charlie McCreevy, a belső piacokért felelős ír, Peter Mandelson, a kereskedelemért felelős brit, Jacques Barrot, a közlekedésért felelős francia és Benita Ferrero-Waldner, a külügyekért felelős osztrák EU-biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elrond #3
    Ha csak ezen az elcseszett készüléken vagy képes kommunikálni, akkor fizesd. De boldogan!
  • zabla #2
    fasza ezzel csak azt érik el hogy szépen megugranak a belföldi hívások díjai (valahogy kompenzálniuk kell a kieső bevételt)
  • Police88 #1
    pofátlanság amit művelnek még az sms is rohadt drága volt mikor nemrég nyaraltam...