Berta Sándor

Vitákat kavar az EU roamingdíj-csökkentése

Az Európai Unió roamingdíj-csökkentési javaslatát eddig is számos kritika érte. A GSM Acciation nevű szakmai szövetség képviselői azonban most először emelték fel szavukat az elképzelések ellen.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság hadat üzent az unió országaiban működő mobilszolgáltatóknak: az illetékes biztos tervei értelmében a jövőben külföldön is ugyanannyiért telefonálhatnánk, mint itthon, a határokon túl fogadott hívásért pedig nem kellene fizetni. A brüsszeli álláspont szerint a jelenlegi árrendszer minden fogyasztónak rossz. Az EB gyorsított eljárással szeretné elfogadtatni az elvben a fogyasztóknak kedvező tervezetet.

A GSM Association a világ közel 700 mobilszolgáltatóját és mobilhálózat-üzemeltető cégét tömöríti és ezzel a legnagyobb szakmai szervezetnek számít a mobil piacon. A testület most először emelte fel a szavát a tervezet ellen. "Amennyiben az előterjesztést elfogadná az Európai Bizottság, ez azt jelentené, hogy különböző paradox helyzetek valósulhatnának meg. Így például a sokat utazóknak akár kettő vagy több előfizetésük is lehetne a különböző mobilszolgáltatóknál. Az egyiket használnák a külföldi hívások esetén, mivel az ebben esetben nyújtana kedvező percdíjakat, míg a másikat kizárólag a belföldi hívásokra vennék igénybe, hiszen az arra lenne előnyös" - nyilatkozta Dr. Mike Walker, a CRA tanácsadó cég alelnöke. A CRA a GSM Association megbízásából végzett a kérdéséről felmérést a mobilszolgáltatók körében.

A megoldás véleményük szerint mind a mobil készülékükről külföldre sokat telefonáló felhasználók, mind pedig a mobilszolgáltatók számára hátrányos és időrabló lenne, ráadásul a tervezet bevezetése az emberek számára tetemes plusz költségekkel is járna.

Szakértők szerint a roamingdíjak az európai mobilszolgáltatók összbevételének körülbelül tíz százalékát teszik ki és valóságos aranybányának számítanak. Az Európai Bizottság által előterjesztett 40 százalékos mértékű roamingdíj-csökkentés éppen ezért komoly érvágást jelentene az összes mobilszolgáltatónak. Az EB májusban tárgyal a javaslat részleteiről. Az Európai Parlament május 4-re hívott össze egy meghallgatást az ügyben, míg az illetékes európai miniszterek május 8-án tanácskoznak a kérdésről. Mindenesetre a GSM Association ellenállását elnézve nem lesz olyan egyszerű elfogadtatni a mobilszolgáltatókkal a tervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enkil #8
    Ha ezek a bazi nagy válalatok össze foganak az eu nak semmi esélye ellennük mivel rengeteg embert foglalkoztatnak, csilagászati összegeket keresnek, emiatt ezerféle képpen tehetnek keresztbe a különféle kormányoknak. Már az is nagy dolog lesz ha vagy 10 %-kal sikerül lejebb vinni.

  • BlackVoid #7
    Inkabb be kene tiltani a roaming dijakat es egyseges piacot kell csinalni a mobilszolgaltatoknak. Hatarok nelkul.
  • lokko #6
    A cél az EB részéről az hogy tovább növeljék a polgárok mozgékonyságát az EU-n belűl, hisz ez lenne a cél, az országok minnél nagyobb mértékű egybeolvadása. Emmögött a társadalmi akarat már kétséges erejű, nem vettem észre, hogy az utazási kedv olyan nagy mértékben nőtt volna az elmúlt két évben az EU országok felé, ennek az olka az lehet, hogy még mindig "túl messze vannak", még mindig túl sokat jelentenek a határok ... ha átmész, más pénzt kell használnod, a mobilod ki kell kapcsolnod (amit itthon max intim pillanatokban teszel meg, vagy még akkor sem), a biztosítások is máshogy működnek, és még nagyon sokminden más ... ezek kiküszöbölését kell politikai akaratból véghez vinni, ha tetszik a cégeknek ha nem, mert ez az EU utópia hogy olyan jogi és anyagi komfortban járhatsz-kelhetsz benne, ahogy most kb itthon teszed ...
  • Cheesy #5
    "Az Európai Bizottság által előterjesztett 40 százalékos mértékű roamingdíj-csökkentés éppen ezért komoly érvágást jelentene az összes mobilszolgáltatónak."

    Látjátok, pont emiatt nem lesz változtatás. Akkora piacot befolyásoló erővel rendelkeznek ezek a szolgáltatók, hogy nem tartom lehetetlennek, hogy bizonyos nyomást is gyakorolnának a döntést hozó bizottság bizonyos tagjaira, anyagi juttatásokat, vagy kellemetlenebb dolgok ígéretét lobogtatva az orruk előtt. Az meg más kérdés, hogy az EU a maga 410milló lakosával és piacával nem hagyná hidegen a szolgáltatókat, azaz nem hiszem, hogy az "érvágás" hatására itthagynák.
  • aaaaa #4
    Annak idején, amikor még csak a 450MHz-es mobil hálózatok voltak, ugyanígy lehúzták az előfizetőket a fogadott hívásokért is , mint most a roamingnál.
    Megmagyárázni persze mindent meg lehet, percenkét a 300-400 Ft-os díjak megtartásárt nem csoda, hogy bármit képesek hazudni nekünk a kedves szolgáltatóink...
    Az a legszebb , mikor elmagyarázzák miért is drágább az ,ha valami olcsóbb, és tulajdonképpen nekünk is az a jobb, ha többet fizetünk valamiért.
    Lásd Matáv, amikor eltörölte az éjszakai kedvezményt, ezzel 100% -al megemelve az éjszakai percdíjakat. Ezt így tudta előadni : Egységesítettük és átláthatóbbá tettük a csúcsidőn kívüli tarifákat...
  • Praetor #3
    Az EU meghatározó célja az egységes gazdasági térség kialakítása. Ha ezt a roaming dolgot nem tudják átvinni, akkor ki kell lépni az EU-ból, mert a célját nem tudja megvalósítani. A multik csak addig tolták gőzerővel az EU bővítést, amíg a piac bővítését látták benne. Eddig elvárták, hogy az egyes országok a nemzeti érdekeik védelmét gyengítsék az EU-ba lépéssel, de most hogy nekik is áldozni kellene, rögtön ellentámadásba lépnek. Elmehetnek a bús fenébe.

    Ha a roamig megszüntetése nem megy át, akkor még a gazdasági célkitűzéseket sem fogja az EU megvalósítani.
  • Picivizipaci #2
    Szerintem is kellene valamit csinálni, de inkább a haszonkulcsot kellene radikálisan csökkenteni. Pld: USA-ban 60$-ért unlimted perces előfizetést lehet kapni, és természetesen nincs roaming díj azt persze remélem nem kell taglalnom hogy a két terület közel sem azonos méretű. Valakinek valamit kéne már csinálni, mert a szolgáltatók 1szerűen kirabolnak minket, ezt kellene észrevenni.
  • envagyok #1
    Rohadjanak meg