JohnnyCage

A mobilszolgáltatók a GPRS roamingot építik

[IDG] Ahogy a mobil készülékek gyártói a közelgő GPRS mobil-özönre készülnek, a GPRS rendszert bevezető szolgáltatók az új technológia roaming lehetőségeit próbálják megvalósítani, hogy a felhasználók új mobiljaikkal szabadon barangolhassanak.

A mobiltelefonokat gyártó cégek már felkészültek a GPRS (General Packet Radio Service - Általános Csomagkapcsolt Rádiószolgáltatás) technológiájú új telefonok tömegtermelésének beindítására, a mobilhálózatok operátorai pedig megfeszített ütemben dolgoznak az új rendszerek kapcsolatainak "finomhangolásán". A cél jelen esetben is annak megvalósítása, ami a hagyományos GSM hálózatoknál már nagyszerűen működik, a roaming szolgáltatás, amely lehetővé teszi a mobiltulajdonosoknak, hogy telefonjaikat külföldön is használhassák.

Miközben a mobilszolgáltatók szerint hálózataik felkészültek a GPRS-re, és a gyártók nemrég GPRS mobilok egyész hadát jelentették be, a roaming, azaz barangolási lehetőség régióból régióba és országból országba a GPRS szolgáltatás használata közben még nem fog működni az év vége előtt, mondják az ipari szakemberek. Az elemzők szerint a GPRS sikeréhez kulcsfontosságú lesz a roaming rendszer, de ennek megvalósításához még a GRX (GPRS Roaming Exchange - GPRS Barangolási Cellaváltás) technológiát is implementálni kell a hálózatokba.

Az új GPRS rendszer egyik ígéretes tulajdonsága lesz a 40 Kbps körüli adattovábbítási sebesség, amely a jelenleg általános 9,6Kbps-hez képest igen jelentős javulás. Az üzleti felhasználók minden bizonnyal jó hasznát veszik majd az új rendszernek, de a szakemberek tisztában vannak azzal, hogy ezek az üzletemberek állandóan útban vannak, ezért szükségük van a roaming lehetőségre.

A nemrégiben megrendezett hannoveri CeBit számítástechnikai kiállításon több társaság, közöttük a Motorola, a Nokia, az Ericsson és a Sagem is bejelentette új GPRS rendszerű mobilkészülékeit. A gyártók többsége azonban még nem áll készen teljesen az új telefonok gyártására, és elképzelhető, hogy késni fog. A Nokia telefonok közül például kettő csak a második félévben fog megjelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!