Berta Sándor

Csökkenő roamingdíj, dráguló belföldi hívás?

Az EU által tervezett roamingdíj-csökkentés jelentős mértékben kihathat a belföldi telefonhívások percdíjaira - állítják osztrák szolgáltatók és szakemberek. A "sógorok" éppen ezért nem támogatják az EU elképzeléseit.

Az EU roamingdíj-csökkentési terveit kritizálta Georg Serentschy, az osztrák telekommunikációs piac szabályozásáért felelős szakember és a Mobilkom Austria távközlési cég képviselői. Mind Serentschy, mind a Mobilkom szakemberei attól tartanak, hogy amennyiben a mobilszolgáltatóknak kötelező lesz csökkenteniük a roamingdíjakat, akkor ennek következtében jelentősen drágulhatnak majd a belföldi mobilbeszélgetések díjai.

A legújabb, júliusra elkészülő európai uniós tervezet szerint 50-70 százalékkal csökkentenék a külföldre irányuló mobilhívások roamingdíját. Ezenkívül teljesen eltörölnék az Európai Uniós országokból érkező hívások után a mobilszolgáltatók által megkapott, úgynevezett passzív díjakat. Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy mind a mobilszolgáltatók egymás között használt, mind pedig az előfizetőkkel szemben támasztott díjai átláthatóak és egységesek legyenek. Korábban felmerült a külföldi és a belföldi díjak egységesítése is, azonban később ez a terv lekerült a napirendről.

"Komoly fenntartásaink vannak az EU elképzeléseivel kapcsolatban, mert úgy véljük, hogy a fűnyíróelvet alkalmazzák és nincsenek tekintettel az egyes országokra és az azokra jellemző forgalomra. Márpedig az egyes európai uniós tagországokat más és más módon érinti majd a roamingdíjak csökkentése" - nyilatkozta Serentschy. Ráadásul valakinek az intézkedés következtében a mobilszolgáltatóknál fellépő plusz költségeket is át kell majd vállalnia. A roamingdíj-csökkentés miatti belföldi percdíjnövekedés elsősorban az egyéni előfizetőket érintené.

Ausztriát azért érinti különösen keményen az elképzelés, mert a sok átutazó és turista miatt az osztrák mobilszolgáltatók különösen sok roamingdíjra tehetnek szert. Ausztriában 20-szor magasabbak egy mobilszolgáltató roamingdíj-bevételei, mint Skandináviában. "Teljes mértékben elfogadhatatlan ez a terv" - mondta felháborodottan Georg Pölzl, a T-Mobile Austria vezetője is. Az osztrák szakemberek szerint egy egységes szabályozás helyett inkább forgalomarányos megoldást kellene megvalósítani, amelynél más roamingdíjat fizetne az, aki rendszeresen és sokat telefonál külföldre és alig vagy egyáltalán nem fizetne az, aki keveset vagy egyáltalán nem telefonál az országhatárokon túlra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #15
    Nem b**dmeg, nem tudtam.LOL. Csak rákérdeztem, mert nem volt hihető...igen vicceltem:D
  • Marlosh #14
    Mondd hogy csak vicceltel a kerdessel....kerlek mondd
  • Picivizipaci #13
    Onnan, hogy legutóbb otthon jártamkor vettem egyet. :)
  • Mice #12
    lol ember hol élsz te?:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    szerinted a régi bill-eken nem volt ékezet?:DDDDDDDD
    még a numlockkal is lehet(ett) ö betüt csiholni:)
  • fourgee #11
    Miert furcsa, hogy valaki angol billentyuzetrol ekezetes karakterekkel ir? Nekem 1994-től egészen 2004-ig angol billentyűzetem volt, aztán kaptam egy ilyen vezeték nélküli Logitech-et, amiből itt nem lehet kapni angol változatot. Csak ezért van ékezetes billentyűzetem. Egyébként még most is angollal írnék. Ja, meg nem az a lényeg, hogy mi van a billentyűzetre írva, hanem az, hogy mit jelenít meg a win, ha lenyomsz egy billentyűt... :)
  • Caro #10
    Haha, én németen szoktam magyarul gépelni egy csomót.
  • Neurotoxin #9
    És ,ha az USAban laksz, honnan van magyar ékezetes billetyűzeted?
  • roliika #8
    Kit érdekel?! :D Telefonáljatok INGYEN wazze! :D No limit, csak napi max 5 hívás engedélyezett, de naponta újratölt. :)) Vírus adaware + semmi ilyesmi nincs benne. :) Ja és marha gyors nem úgy mint a Toffline izéje...Klipje.
  • Picivizipaci #7
    Jelenleg itt USA-ban 80$-t fizetek havonta két telefonra, amivel egész USA, Canada, Mexico területén és egyes EU országokban nincs roaming díj.
    Ja és el ne felejtsem korlátlan hívás minden körzetre. Haza költözésemkor viszem a kártyát haza ugyanis otthon olcsóbb hesználni még így is mint bármely EU szolgáltatót.
  • aaaaa #6
    Midjárt elbőgöm magam, szegény szolgáltatatók 1 percért van arcuk néha 3-500 Ft-ot is elkérni. Csak azt ne mondják, hogy ez még veszteséges is nekik , mert még elhiszem. Az volt a hiba amikor legelőször megengedték , hogy ennyi legyen a roaming percdíja. Itt biztos nincsenek összefonódások, meg árkartell... Na persze , mint a lemezkiadóknál sem. Közben az EU azzal folakozik hogy a Vista ne olvassa el a PDF-et...
    Ja és ha egy "cégnél" kiesik... ugye egy multinál ilyen nem történhet meg, mert akkor leveri a fogyasztóin . Na valahogy ezt hívják az erőfölénnyel való visszélésnek, meg ármonopóliumnak stb, ami ellen elvileg küzdeni kellene. Na de ha nem megy a gazdaság, inkább a kisvállakozókon rúgnak egyet , miközben a mutliktól meg bocsánatot kérnek.