Specker Balázs

Ingyenes VoIP az AOL-tól

Az AOL először ingyenes email címekkel kezdett, majd jöttek a szintén díjmentes azonnali üzenetküldő hozzáférések, most pedig ingyenes telefonszámok bevezetését tervezi a cég AIM üzenetküldő rendszerén keresztül.

Az AIM Phoneline-nal több mint 40 millió AOL felhasználónak lesz lehetősége az internetes telefonálásra. A május 16-ára tervezett amerikai start után a díjmentes alapfunkciókon felül 14,95 dolláros (körülbelül 3 ezer forint) havi előfizetésért a - többek között extra csengőhangokat és hívásátirányítási lehetőséget is tartalmazó - prémium csomagot is megkaphatják a felhasználók.

Az AIM Tritonon alapuló Phoneline szolgáltatás az AOL TotalTalkját hivatott kiegészíteni. Az ajánlat révén a felhasználók ingyen jutnának telefonszámokhoz, amelyen fogadhatnák a hagyományos és mobil készülékekről, illetve PC-kről érkező hívásokat is. Emellett ingyenes üzenetrögzítőre is lehetőség van. A hangos szövegek MP3 formátumban lesznek elküldhetők a keresett fél AOL-os vagy AIM-es postaládájába.

A hangos azonnali üzenetek piaca már meglehetősen telítődött - elég csak a Google-ra, a Yahoo-ra vagy a Microsoftra gondolni. A Skype - hogy tartani tudja vezető VoIP-pozicióját - igyekszik mindig valami újdonságot belecsempészni programja legújabb verzióiba. A legutóbbi frissítés már 100 személyes konferenciabeszélgetésre is lehetőséget ad. "Egyre erőteljesebb az IM és a VoIP jelenlét" - foglalta össze Will Stofega, az IDC egyik elemzője az internetnews.com oldalán.

Joe Laszlo, a JupiterResearch szakembere úgy véli az AOL így jobban összefoghatja felhasználóbázisát, ám hogy mennyire sikerül elnyerni a külsősök kegyeit, az még igencsak a jövő kérdése. Laszlo szerint az ingyenes telefonszámok csak rövidtávú vonzerőt jelenthetnek. Ugyan a PC alapú VoIP-os iparág még gyerekcipőben jár, az elemző szerint "az ilyen jellegű szolgáltatások két-három éven belül a csúcsra törhetnek". A Jupiter Research munkatársa azt is elmondta, hogy a VoIP szolgáltatások feltehetőleg az IM felhasználók csak egy szeletét érdeklik majd, és hogy ez a húzás még kevés lesz az AOL népszerűségének növeléséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!