Specker Balázs

Az LG a HD-DVD mellett is letette voksát

A DVD utódjogáért folytatott versenyben gyengébben szereplő HD-DVD formátumnak némileg javult a helyzete, mivel az LG úgy döntött, hogy az esélyesebbnek számító Blu-ray mellett ezt a szabványt is támogatja.

A stratégiai fontosságú lépést James Kim, az LG európai feje jelentette be a héten zajló CeBIT szórakoztatóelektronikai vásáron, Hannoverben - értesült a Washington Post. A bejelentés nem jött váratlanul, mivel az elmúlt napokban már szárnyra kaptak meg nem erősített hírek egy esetleges LG kombó meghajtóról.

Az LG a második szórakoztatóelektronikai cég a közelmúltban, amelyik mindkét megoldás mellett lerakta a voksát. Decemberben a HP jelezte, hogy a Blu-ray formátum mellett a HD-DVD-t is támogatni kívánja meghajtóival. Richard Doherty, az Envisioneering Group főelemzője szerint több mint valószínű, hogy nem az LG lesz az utolsó, aki így dönt. Várhatóan a Samsung és az RCA is nemsokára bejelenti hibrid lejátszóit - írja a Red Herring. Doherty ugyan nem vitatja, hogy a Samsung elkötelezett híve a Blu-raynek, ám egy nemrég megtartott értekezleten a dél-koreai cég azt hangsúlyozta, hogy minden igényre megoldást kívánnak nyújtani.


A vállalat egyelőre DVD-lejátszóit kínálja

Igaz a Blu-ray előnyben van, ha a mögé felsorakozott elektronikai, számítógépgyártó cégeket vagy a hollywoodi filmstúdiókat nézzük, ám a HD-DVD még nem adta fel a versenyt. "Úgy tűnik a HD-DVD lendületben van. Így minden esélye megvan, hogy életképes formátummá váljon a piacon" - fogalmazott Josh Martin, az IDC piackutatója. Mindkét formátum nagy felbontású tartalmakat nyújt, ám míg a Blu-ray lemezeken 50 GB hely lesz, addig a rivális lemezek csak 30 GB kapacitással büszkélkedhetnek majd. Az utóbbi tábor továbbra is azzal érvel, hogy az adathordozók gyártása a jelenlegi DVD-knél használt technikai háttérrel történik majd, tehát lényegesen olcsóbbak lesznek majd a vetélytársnál.

Míg a Samsung Blu-ray lejátszóihoz előreláthatólag 1000 dollárért (körülbelül 220 ezer forint) lehet majd hozzájutni, addig a Toshiba HD-DVD meghajtók árai 500 és 800 dollár (körülbelül 110 illetve 176 ezer forint) között mozognak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)