Gyurkity Péter

Szabadalmi per miatt frissült az Explorer

A Microsoft elérhetővé tette böngészőjének legújabb frissítését, amelyre az Eolas-per miatt volt szükség. A változás az ActiveX vezérlők kezelésében és így egyes weboldalak külsejében jelentkezik.

A szoftvercég már decemberben figyelmeztetett a várható változásokra, amelyekről mi is folyamatosan beszámoltunk. Több ActiveX vezérlőt (APPLET, EMBED és OBJECT) érintő módosításról van itt szó, amelynek révén ezentúl kizárólag külön aktiválás után tudjuk csak megtekinteni az ezeken keresztül betöltött tartalmakat, oldalrészleteket, legyen szó flash animációról, vagy egyéb médiáról. A Microsoft szerint ez nem sok változást hoz majd maga után, és nem csorbul a "felhasználói élmény", ám kénytelenek voltak meglépni a változtatást.

Erre az Eolas-per miatt volt szükség, amely még 2003-ban indult a tengerentúlon. Az Eolas Technologies ugyanis szabadalma megsértésével vádolta meg a redmondi óriást, mégpedig az Internet Explorer egyes bővítményei és appletei kapcsán. A céget támogatta a Kalifornia Egyetem, a bővítmény kifejlesztője - az intézmény szintén úgy vélte, hogy a Microsoft engedély nélkül használta fel azt saját munkájában. 2003 augusztusában 520 millió dollárra büntették a szoftvercéget, amely azonban megfellebbezte a döntést. Erre következett az újabb beadvány, ám a cég makacssága folytán a per napjainkban tart, igaz, arra már korábban ígéretet tettek, hogy végrehajtják a kevésbé károsnak vélt változtatást.

Amennyiben tehát a módosítás révén érintett webmesterek nem frissítik oldalaikat, az ActiveX vezérlőkön keresztül betöltött tartalmak csak egy újabb kattintás után jelennek meg. Korábban ezt felugró párbeszédablakok révén vélték megvalósíthatónak, ami túlságosan zavaró lett volna, így ehelyett más megoldást kerestek. A jelenlegi változatban már nincs szükség az ablakokra: az oldal betöltődése után egy szimpla kattintással aktiválhatjuk a kezelőfelületet és az ily módon betöltendő tartalmakat. A szoftvercég úgy véli, ezzel lényegében kiküszöbölték a weboldalak millióit érintő kényelmetlenséget, bár ez sem a legjobb megoldás.

A frissítéshez a vállalat letöltőközpontjából, és természetesen a Windows Update oldalon juthatunk hozzá. "A Microsoft arra számít, hogy a felhasználók nagy többsége a biztonsági javításokkal együtt tölti majd le a frissítést az elkövetkező négy-hat hónapban" - nyilatkozta korábban a cég szóvivője. A módosítás a Windows XP SP2, illetve a Windows Server 2003 SP1operációs rendszereken futó Internet Explorer 6-hoz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kow83 #28
    Akkor itt a megoldás, hátha valaki itt talál rá keresővel...

    http://www.amarasoftware.com/ieupdate.zip
  • galocza #27
    nehéz eldönteni, mondandódban a modor vagy a logika a kevesebb.
    valamint azt is, hogy mi váltotta ki belőled ezt a nagyfokú arroganciát.
    szomorú, hogy a tb egy vagyont költ gyógyszerár-támogatásra, és pont neked nem jutott dilibogyó. javaslom a tardylt. nagy adagban.
  • h4x0r #26
    Miért is nem? Az nem jutott eszedbe, hogy a fél internet ingyenes technológiákra, nyitott szabványokra, stb. épül? Példának okáért a HTTP protokoll is. Vagy a TCP. Vagy az IP. És ez egységet hozott némileg.
    A másik, hogy van egy csomó igényes, szimpla HTML alapú oldal, amik nem Flashre vagy hasonlókra épülnek. Egész sokan használják. És azok a "komoly" oldalak, amiket említettél, többnyire webes prospektusok. Szépek, de nem ér hátrány, ha nem látod őket. Mellesleg az ActiveX-et leszámítva nem sok dologról kell lemondanom, csak mert FF-et és Linuxot használok (kellett kompromisszumokat kötnöm, de megérte).
  • Komolytalan #25
    Felőlem az jótékonykodik aki akar az ingyenes programokkal. Ha a boltban is lehet majd freeware kenyeret kapni, meg lesz ingyenes gázszolgáltató, akkor felnézek a fajtájára, addig nem sokra tartom őket.
  • galocza #24
    azzal csak az a baj, hogy akkor nem marad ideje arra, hogy remek, igyenes progikat írjon nekünk, amelyeket nem csak én használok nap mint nap, hanem a fél világ.
    te mit is tettél értünk eddig? ő sokat 8).
  • Komolytalan #23
    Meg nem nézhetsz meg ilyen oldalakat: http://www.federicafontana.it/ Meg úgy általában 1 fotós, autómárka, stb oldalt se. Úgy a komoly céges weboldalaknak a felét. Tényleg jó volna.
  • Komolytalan #22
    #20
  • Komolytalan #21
    Menjél vissza a kőkorba, aztán pattogtasd ott a html tagjeidet.
  • Komolytalan #20
    Nem ActiveX-el van baja, hanem beágyazott multimédia tartalommal (ezért sorolták fel pl a java-t is). ActiveX az teljesen MS fejlesztés, csak a weboldaba beágyazott multimédia tartalom szabadalmát sérti. Vagyis az hogy ezt a firefoxban pluginként, és nem activex vezérlőként oldották meg az a beperelhetőség szempontjából lényegtelen.
  • fawcet #19
    Active X-et alapból letiltom, úgyhogy engem hidegen hagy a dolog. FireFox-ot használok most is.
    Internet Explorer-t használtam ezelőtt, mindig tele volt searchbar-okkal a tököm vele.
    IE-t csak akkor használom mikor leszedem FF-t. Esetleg Avant Browser lenne az értelmes kiegészítése az Internet Explorer-nek. Akkor az se annyira sebezhető így.