Gyurkity Péter

Archív felvételekkel bővül a Google Video

Egy új együttműködési megállapodás révén a keresőcég oldalán az amerikai Nemzeti Archívum által őrzött felvételek is megjelentek, első lépésként 101 példány, egészen 1894-től.

Az együttműködést Allen Weinstein és Szergej Brin közösen jelentették be. Ennek révén mindenki számára elérhetővé vált az első 101 felvétel, amelyek között ott van az archívumban őrzött legkorábbi darab 1894-ből, számos második világháborús anyag, illetve a NASA egykori felvételei a holdraszállás pillanatairól és egyéb repülésekről. A keresőcég ezzel fontos lépést tett kínálata kibővítése felé.

"Ez az első alkalom, hogy a nagyközönség számára, az interneten is elérhetővé válnak ezek a ritka filmek" - hangsúlyozta Weinstein professzor az Archívum részéről. Brin elsősorban kutatóknak és diákoknak ajánlotta a kibővült kínálatot, ám mivel ez mindenki számára hozzáférhető, inkább a korlátlan és ingyenes hozzáférésen van a hangsúly. Első lépésként 101 felvételt tesznek közzé a Google Video oldalain, amit azonban a megfelelő érdeklődés esetén hamarosan újabb példányok egészítenek majd ki. Peter Chane, a szolgáltatásért felelős termékmenedzser például kijelentette, hogy szeretnék mielőbb elérhetővé tenni az összesen 114 ezer tekercsből és mintegy 37 ezer filmből álló teljes anyag legnagyobb részét. Ennek bedigitalizálása - elsősorban tárolási, megőrzési okokból kifolyólag - már évek óta folyik, ám a Google révén az egész archívum új értelmet nyerhet.

A most hozzáférhetővé vált anyagok mindegyike szabadon felhasználható, tehát nem kell jogdíjat fizetnünk értük. Megtalálható itt az 1894-ben készült "Carmencita - spanyol tánc", számos második világháború alatt, pontosabban 1941-45 között készült amerikai híradás, a NASA több űrfelvétele, számos 30-as év 70-es években készült, szintén amerikai témájú anyag, vagy akár Orson Welles 1975-ös Who's Out There? című, félórás kisfilmje.

A Google Video tehát szépen halad előre, és míg a a kiadók többnyire ellenszegülnek a nyomtatott anyagok digitális változatának közzétételének, a mozgóképeknél több sikerre számíthat a cég. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen szolgáltatás a világhálón - ilyen többek között az Internet Archive is - ám a cég ismertségénél fogva valóban megismertetheti a nagyközönséggel a régebbi anyagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #6
    Kirä
  • beatz #5
    na nem neked szól...már törölték is =)
  • beatz #4
    wtf...spammer
  • Yfel #3
    "Archív felvételekkel bővül a Google Video"

    Tudnam ertekelni, hogyha eloszor cenzor-mentes felvetelekkel bovulne :o)

    Lasd:
    http://www.theregister.co.uk/2006/02/27/google_censors_us_video/


    Y
  • lev84 #2
    Jó cikk, köszi a linkekeket
  • Kis-Bob #1
    Nagyon jó videók vannak.