Specker Balázs

A podcast az év kifejezése

A New Oxford American szótár az év szavának nyilvánította a podcast szót, így biztosra vehető, hogy a kifejezés jövőre bekerül a szótárba - legalábbis annak online verziójába.

A terminust így definiálta a szótár: "Egy rádióadás vagy ahhoz hasonló műsor digitális felvétele, amely letölthető hordozható audió lejátszóra az internetről". A podcast, a broadcasting (műsorszórás) és az iPod lejátszó szavakból olvadt össze. A szótár online változatába a következő év elején esedékes frissítéskor rakják fel az új hivatalos kifejezést.

Az elnevezés Ben Hammersley újságíró nevéhez kötődik. Néhányan kifogásolták, hogy túlságosan is az Apple lejátszójára utal, jelezve, hogy más eszközökön is fogható ilyen adás. Az ellenzők közül voltak, akik a blogcasting vagy az audioblogging kifejezést javasolták. Azonban a többség kiállt Hammersley változata mellett és az elmúlt évben már hallatlan mértékben megugrott a podcastok népszerűsége. A műsorszórás akkor indult be igazán, amikor az Apple iTunes online zeneboltjába bevitt egy podcast könyvtárat.


A technológiát már a politikában is felhasználják

"Szó volt arról, hogy már tavaly felrakjuk a podcastot, ám akkor úgy gondoltuk, még túl kevés ember használja és nincsenek elegen azok sem, akik hallottak volna róla" - mondta Erin McKean, a New Oxford American Dictionary főszerkesztője a BBC-nek adott interjújában. A szótár brit verziójába már tavaly nyáron felkerült a kifejezés, úgy tűnik a Webster még kivár az újítással - vélekedik a CNet.

A jövő évi frissítésből kimaradó szavak közül kettő igencsak használatos szakmai körökben. Az egyik a lifehack kifejezés, ami mindennapi feladatok hatékonyabb megoldását jelenti. A másik a mostanában oly sokat emlegettet rootkit, amely olyan szoftvert jelent, amelyet valaki azért telepít fel más gépére - az illető tudta és beleegyezése nélkül -, hogy más programokat és folyamatokat, állományokat vagy rendszeradatokat befolyásoljon vagy módosítson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #2
    Vihar a bádogbiliben...
  • Darth Sith #1
    nem teljesen tökmindegy?