Berta Sándor

Hatalmas online siker egy ingyenes finn film

Eddig az 1955-ben készült Az ismeretlen katona című alkotás volt a legsikeresebb finn film, azonban nemrég át kellett adnia a helyét egy, a világhálón terjedő új eposznak.

A Star Wreck című filmet gyakorlatilag ingyen készítették el finn amatőrfilmesek. A forgatás nem kevesebb mint hét esztendőn át tartott és a történelmi remekmű alig néhány hete készült el. A Star Wrecket időközben több mint 3,5 milliószor töltötték le, ez pedig azt jelenti, hogy ez az alkotás lett minden idők legsikeresebb finn alkotása. Az alkotók szerint azonban az adat csak a weboldalakról való letöltéseket foglalja magában, hiszen a mű elérhető a BitTorrent fájlcserélő rendszer hálózatában is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Star Wreck: In the Pirkinning nevű film egyébként a Star Trek és a Babylon 5 nevű népszerű sci-fi sorozatok paródiája és jelenleg finn nyelven (angol felirattal), illetve cseh nyelven érhető el. Az alkotók és a színészek ingyen dolgoztak, pénzt csupán a különleges számítógépes effektusokért fizettek. A film a Creative Commons-licenc hatálya alá esik, így szabadon terjeszthető és megtekinthető. Az elvakult rajongók azonban megvásárolhatják a különleges funkciókkal ellátott DVD-változatot is, melynek az ára 22 euró.

Az internet segítségével számos mű tett szert hihetetlen népszerűségre. Elég csak például hazánkban a néhány évvel ezelőtt kitört Szalacsi-őrületre gondolni, ami több hónapon keresztül lázban tartotta a hálót. Szintén sikertörténetnek számít a Kistehén tánczenekar Szájbergyerek című slágere is, ami nem kellett egyik kiadónak sem, a fiúk pedig felrakták az internetre, ahol napokon belül meghódította az országot. A szakemberek nem véletlenül állítják azt, hogy napjainkban már nem szabad lebecsülni a világháló erejét, bár az a megállapítás is igaz, hogy amilyen üstökösszerűen jön a netes népszerűség, olyan gyorsan le is áldozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #17
    Ajánlhatom még ezt
  • Normal #16
    A film végén láttátok az űrállomás roncsait. :)
  • irkab1rka #15
    Dear lyúzerek:

    ide vele:
    http://www.urszekerek.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=438&mode=thread&order=0&thold=0
  • FoxMulder #14
    A kivitelezés látványtechnikailag kiváló!
    A poénok olyan négyes körüliek (néhány nagyon üt, főleg az a sör-torpedós, de vannak nagyon szánalmasak). Itt-ott uncsi, de összességében marha szórakoztató. :D

    A magyar feliratok szerint állítólag van ennek több része is. Azokat honnan szedhetjük le??
  • Teppik Amon #13
    Megnézve. Gratula a készítőknek! Így is lehet filmet csinálni.
  • Mice #12
    hát ez nagyon nagy volt!!! akinek tetszett a vektor is és még nem szedte le csak ajánlani tom :) a magyar feliratot nem néztem, de az angol tele volt gegekkel!
  • Caro #11
    Hajrá, csak így tovább!
  • shim #10
    vektor überalles!
    remélem ez is lesz olyan jó és nem alaptalan a hype
  • h4x0r #9
    Kuuurvajoooo! Ennek orulok. :)
  • CsabiDuke #8
    Na csak itt ne legyen a téma a windows plíííz :D

    1ébként sztem elég nagy sikerű lett az Alterego készítette Vektor is! :D