Berta Sándor

Moziláncot vehet az Amazon

Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy a társaság a filmjeit a jövőben a saját mozijaiban mutathatja be és vetítheti le.

A Bloomberg bennfentesekre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Amazon jelenleg is tárgyalásokat folytat a Landmark Theatres nevű amerikai mozilánc megvásárlásáról. Az elsősorban független alkotásokat bemutató cég jelenleg 50 filmszínházat üzemeltet és egy ideje már új tulajdonost keres. A Landmark Theatres jelenlegi tulajdonosa a Mark Cuban és Todd Wagner milliárdosok által vezetett befektetési társaság.

A felvásárlásnak köszönhetően az Amazon azonnal egy kiépített hálózathoz jutna, amely mozikkal rendelkezik többek között New Yorkban, Chicagóban, Philadelphiában, Los Angelesben és San Franciscóban. Ráadásul a vállalat így a klasszikus módon is terjeszthetné az általa készített alkotásokat és könnyen teljesíthetné a filmfesztiválok azon követelményét, hogy a műveit bemutassa mozikban is.

Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sokáig nem engedélyezték az, hogy egy filmgyártó stúdióval rendelkező vállalkozásnak mozijai is legyenek. Az amerikai kormány viszont nemrég jelezte, hogy szeretné eltörölni a közel 70 éves úgynevezett Paramount-szabályt.

A kereskedelmi konszern 2010-ben alapította az Amazon Studios nevű filmkészítő cégét és 2016-ban Oscar-díjat nyert a Manchester by the Sea című alkotással. Emellett az Amazon Originals saját televíziós sorozatokat gyárt, azokat a műveket kizárólag a Prime Video stream-szolgáltatás segítségével mutatják be. Ezen sorozatok közé tartozik a Transparent, a The Man in the High Castle és a The Grand Tour. Emellett tavaly novemberben sikerült megszerezni A gyűrűk ura sorozat televíziós jogait, a széria várhatóan már 2020-ra elkészülhet. Jeff Wilke, az Amazon egyik igazgatója tavaly májusban kijelentette, hogy folyamatosan keresik azt az újabb területet, amire támaszkodhatnak. Az egyik ilyen terület a videostreaming-üzlet lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!