Berta Sándor

Moziláncot vehet az Amazon?

A kereskedelmi konszern kedvező helyzetbe került, de kérdéses, hogy él-e a lehetőséggel.

A The Mail on Sunday szellőztette meg bennfentesekre hivatkozva azt az információt, hogy az Amazon képviselői tárgyalásokat folytatnak az AMC Theatres tulajdonosaival a világ legnagyobb moziláncának számító hálózat felvásárlásáról. A Deadline magazinnak nyilatkozó források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a két fél között nem zajlanak egyeztetések.

A The Mail on Sunday által közölt forgatókönyvet erősíti az a kiszivárgott adat, hogy az AMC Theatres szinte csődbe jutott és ez komoly lehetőséget teremtene a kereskedelmi óriáscég számára a kedvező átvételre. A mozilánc birtokában jelenleg 1000 filmszínház található, a jelenlegi tulajdonosa pedig a Wanda Group nevű kínai vállalat.

Az Amazon Studios a világ egyik meghatározó televíziós és filmgyártó, valamint filmkölcsönző társasága, s stream-szolgáltatóként érdeke lenne a moziüzemeltetők piaci pozíciójának a gyengítése. Az átvett filmszínházak kiváló lehetőséget teremtenének a termékportfólió bővítésére, új felhasználói célközönség megszólítására és további bevételek szerzésére.

Az AMC Theatres tőzsdei értékét a közelmúltban már csupán 420 millió dollárra becsülték. A moziláncot 2012-ben vásárolta meg 2,6 milliárd dollárért a Dalian Wanda nevű kínai konglomerátum, de az eredeti tulajdonosok 2018-ban 600 millió dollár értékben vásároltak vissza részvényeket, miután a kínai kormány fellépett a helyi vállalkozások külföldi befektetései ellen.

Az AMC Theatres április végén jelentette be, hogy nem fogja vetíteni a Universal stúdió filmjeit, mert nem tetszik neki a konszern új értékesítési stratégiája. A Universal egyik idei premierje, a premium video on demand kiadott Trollok 2 ugyanis majdnem 100 millió dollár bevételt ért el az Amerikai Egyesült Államokban a mozik kihagyásával és a stúdió elkezdett kacérkodni annak gondolatával, hogy más filmek esetében is járható út lehet ez a stratégia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!